„Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc”, a precizat insp.princip.Cătălina Păduraru, purtător de cuvânt al IPJ Bacău. Ordinul de protecţie provizoriu este valabil pe o perioadă de 5 zile (120 ore), stabilind una ori mai multe măsuri de protecţie, dar acesta trebuie confirmat de parchetul de pe lângă judecătorie, în termen de 24 de ore.
Anul trecut, instanțele de judecată au confirmat 96 ordine de protecție provizorii, din cele 146 emise de polițiști.
„Împăcarea părților a fost principalul motivul pentru infirmarea ordinelor de protecție provizorii”, a mai precizat purtătorul de cuvânt. Cu alte cuvinte, femeile sau bărbații agresați s-au răzgândit și au reconsiderat comportamentul agresorilor lor. Instanțele de judecată decid ulterior emiterea ordinelor de protecție pe o perioadă de la o lună la șase luni. Persoanele se pot adresa și direct instanței de judecată, în vederea obținerii acestui ordin.
Cazurile de violență domestică, în creștere
Statistica demonstrează și că de la un an la altul sunt tot mai multe cazuri de violență domestică. Dacă până în 2019, era mai dificilă procedura de obținere a unui ordin de protecție, prin intervenția polițiștilor, măsura se instituie acum imediat. „Dacă în anul 2018, instanțele de judecată au emis 153 ordine de protecție, anul trecut instanțele de judecată au emis 215 ordine de protecție”, a mai spus insp.Cătălina Păduraru.
31 de femei și 65 de copii au beneficiat, tot în 2019, de serviciile Direcției de Asistență Socială Bacău, ca urmare a faptului că au fost victime ale violenței în familie….https://zdbc.ro/a-crescut-numarul-cazurilor-de-violenta-domestica/