spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Conducerea ANSVSA explicã: tãranii vasluieni nu mai au voie sã creascã porci în aer liber!

- Advertisement -

PRECIZARE… Cresterea porcului în gospodãriile populatiei nu va fi interzisã, asa cum s-a înteles initial, numai cã fermierii vor trebui sã respecte niste reguli minime de biosecuritate, printre care cresterea suinelor sã se facã doar în spatii închise, spune presedintele Autoritãtii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Chioveanu, pe tema unui scandal care a inflamat spiritele si în judetul Vaslui. De altfel, în ultimele zile a circulat pe internet o petitie, prin care crescãtorii de suine, în special cei din rasele Bazna si Mangalita, declarã cã doresc sã îsi creascã în continuarea suinele în spatii libere. Astfel, fermierii au lansat o petitie prin care sã îsi apere dreptul de a creste animalele în spatii deschise, dar si sã le comercializeze apoi cu forme legale, petitia fiind retrasã în seara zilei de 4 martie. Petitia lansatã de fermieri se numeste „Libertatea de a creste si reproduce porci in aer liber în regim gospodãresc si a vinde excedentul”.

„Obiectul nostru legat de ordinul pe care l-am pus în dezbatere publicã este de a gãsi cea mai bunã solutie atât pentru fermieri, pentru gospodari, cât si pentru cei care cresc porci în fermele comerciale pentru a reduce la minim toate cheltuielile cu privire la virusul pestei porcine africane, care ne-a costat pânã acum peste 100 de milioane de euro, toate aceste despãgubiri, fãrã sã mai vorbim de pagubele colaterale pentru industrie. Deci, nu vom interzice cresterea porcului în gospodãrii, numai cã fermierii care vor creste porci în gospodãrie vor avea niste reguli de biosecuritate. Ei vor creste porcii în gospodãrie, vor sacrifica porcii pentru consum propriu în gospodãrie, va fi traditie si vom respecta traditiile”, explicã presedintele ANSVSA, dr. Chioveanu. El a precizat cã limitarea cresterii unui numãr de cinci porci în gospodãrii face parte din ordinul emis de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, înainte de a pleca de la minister, iar actualul ordin al ANSVSA vizeazã doar reguli de biosecuritate pentru toate tipurile de crestere. „Am discutat douã luni cu fermierii, cu cetãtenii, cu asociatiile producãtorilor de carne de porc, cu industria si în momentul de fatã am gãsit oportun sã postãm un ordin, sã ne asumãm ca toti cei care vor creste porci sã respecte niste reguli minime de biosecuritate, nimic mai mult. Am fãcut o formã draft si acum este un proiect. În acest ordin noi nu avem nicio o limitã. Din contrã, domnul Daea a fãcut un ordin înainte de a pleca din minister, în luna noiembrie, cu o limitã maximã de 5 porci crescuti în gospodãriile tãrãnesti, iar acesta le punea fermierilor niste conditii mult mai dure”, a adãugat seful ANSVSA. „Pe noi, ca veterinari, ne intereseazã mai putin cã au cinci porci, 100, 200 sau 500 de porci, pe noi ne intereseazã sã fie într-o formã organizatã, sã dãm o autorizatie, sã identificãm acea exploatatie si sã declare porcii respectivi si astfel stim cã fermierii care au cinci porci îi cresc si îi consumã cu familia, iar în momentul în care vor sã dezvolte o afacere, sã aibã 200 sau 500 de porci nu mai pot sã îi creascã într-o formã neorganizatã, trebuie sã îsi facã un adãpost si sã respecte conditii minime de biosecuritate. Trebuie sã înteleagã cã sunt niste reguli de respectat”, a subliniat presedintele ANSVSA.

Porcii crescuti în aer liber se infecteazã mai repede cu PPA, spune presedintele Chioveanu

El a explicat si motivul pentru care a fost introdus un articol prin care se prevede interzicerea cresterii porcilor în exploatatii în aer liber, articol care a creat însã numeroase confuzii si interpretãri eronate. „Noi avem o specificitate. Se cresc porci la stâne, la cantoane silvice, iar mistretii cu virus PPA intrã în contact cu acesti porci si astfel virusul se duce în sat. Noi am spus cã într-o gospodãrie nu este interzisã cresterea acestor porci, ci miscarea porcinelor vii, indiferent de destinatie. Adicã, ei nu mai au voie sã plimbe porcii dintr-o parte în alta, pentru cã duc virusul dintr-o parte în alta si astfel noi plãtim despãgubiri. În articolul 4, se spune cã în gospodãria tãrãneascã este interzisã miscarea porcilor vii indiferent de destinatie si activitatea de reproductie, astfel încât fermierul sã nu îsi mai aducã scroafe si sã ajungã la 300-400 de porci într-o curte. Noi am pus clar în ordin niste definitii: ce face exploatatia non-profesionalã, ce face ferma de tip A, ce face ferma comercialã. De exemplu, numai în primele douã luni din aceste an avem trei ferme comerciale, unde aproape 100.000 de porci au murit de pestã porcinã africanã. Sunt niste pagube economice uriase care au fost aduse din sectorul gospodãresc, si atunci se impune sã facem niste reguli, dar trebuie sã informãm cetãtenii, sã facem dezbateri. România este acum într-un blocaj economic din punct de vedere al cãrnii de porc, nu avem voie sã exportãm si sã facem schimb intracomunitar din cauza focarelor de pestã”, a explicat Chioveanu.

Noile mãsuri, cu interzicerea cresterii în aer liber, intrã în vigoare din 2021

Mai este un an de zile pânã la aplicarea acestei legislatii, timp în care tãranii vasluieni pot sã-si ridice adãposturi pentru cresterea porcilor, altfel vor intra în conflict cu autoritãtile. „Toatã lumea trebuie sã fie informatã si vom începe gradual sã ducem informatia aceasta cãtre crescãtori, astfel încât ei sã poatã sã ajungã de Crãciun sã îsi taie porcii, iar din 2021, sã începem sã implementãm usor niste mãsuri de biosecuritate si legate de miscarea porcului”, a mai spus dr. Chioveanu. Pânã în acest moment, despãgubirile plãtite proprietarilor de animale afectate de pesta porcinã africanã din România se ridicã la peste 100 de milioane de euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.