spot_img
16.3 C
Vaslui
29-sept.-2024
spot_img

Sistemul de învățământ băcăuan, peticit cu profesori pensionari și necalificați

- Advertisement -

Câteva sute de cadre didactice ajunse la vârsta legală de pensionare au optat să rămână în învățământ și să predea, fie la plata cu ora, fie având contract. Numărul acestora este într-o ușoară scădere față de anul școlar anterior, de la 217 la 186, pentru profesorii la plata cu ora și de la 112 la 64, în cazul cadrelor didactice rămase în activitate peste vârsta standard de pensionare.

În sistemul de învățământ băcăuan și-au făcut loc și necalificații sau cei care au contracte pe perioadă determinată. „Din categoria suplinitorilor sunt angajate pe perioadă determinată , fără studii corespunzătoare postului , 126 de persoane și angajate pe perioadă determinată , cu studii corespunzătoare postului,  707 persoane. Angajații pe perioadă determinată, fără studii, pot preda orice disciplină, dar pentru fiecare disciplină predate va susține examen, la nivelul inspectoratului sau a școlii, în funcție de etapă”, a declarat prof. Florentina Stanciu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Bacău.

Aceste cadre didactice sunt plătite ca fracţii de normă, în funcţie de numărul de ore pe care îl ocupă. Pentru a suplini plecările din sistem, la inspectorat se fac săptămânal ședințe pentru a ocupa fracțiile de catedre rămase libere sau chiar posturi întregi. La nivel național, la începutul acestui an școlar, 4.500 de angajați erau necalificați pentru învățământ, dintre care 500 aveau doar liceul.

Urmează dispariția unor clase întregi

„Să nu pierdem din vedere că învățământul este singurul sistem unde se acceptă necalificați, ceea ce nu este normal. O altă statistică îngrijorătoare este că pe nivelul clasei a 7-a sunt cei mai puțin elevi înregistrați vreodată, ceea ce înseamnă că în momentul în care vor ajunge la liceu, clase întregi ar putea dispărea. Mai puțin copii înseamnă și mai puține posturi”, a explicat liderul de sindicat din învățământul băcăuan, prof.Adrian Purcaru. În cazul celor ajunși la vârsta de pensionare, legislația simplificată a dus la scăderea numărului celor care predau și după 62 de ani. „Cererea se depune acum pentru trei ani de zile, fără a se mai reînnoi anual. Cei care decid să rămână sunt titulari în continuare, abia după 68 de ani intrând la regimul de plată cu ora”, a mai spus liderul de sindicat…..https://zdbc.ro/pensionari-si-necalificati-invatamant/

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.