spot_img
29.2 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Despre puterea sportului în emanciparea femeilor, într-un program Erasmus+, la Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui

- Advertisement -

PARTENERIAT EUROPEAN… De la începutul acestui an si pânã la sfârsitul lunii iunie 2021, Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui este partener european în cadrul unui proiect în domeniul educatiei scolare, care are ca obiectiv promovarea sportului ca unealtã pentru emanciparea reprezentantelor sexului frumos. Joi dimineatã, la biblioteca unitãtii de învãtãmânt din Vaslui, a avut loc prima întâlnire cu partenerii din proiect, la care au participat doar colaboratorii din Marea Britanie. La întâlnirea de ieri trebuia sã mai fie prezenti si partenerii din Italia si Spania, însã acestia nu au mai ajuns în România din cauza crizei provocate de Coronavirus la nivel european, astfel cã discutiile cu acestia s-au purtat prin Skype.

În perioada 26-29 februarie 2020, Liceul Teoretic „Emil Racovitã” este gazda primei întâlniri din cadrul proiectului de parteneriat strategic Erasmus+ „Sport Power: Promoting Sport for Women Empowerment”- WomEmp, la care unitatea vasluianã de învãtãmânt mai are parteneri pe ADS Trevi Volley (Italia), Associazione Travelogue (Italia), Asociacion Iniciativa Internacional Joven (Spania) si The Dojo.Org.UK din Marea Britanie. Din cauza crizei provocate de Coronavirus la nivel european, la întâlnirea de la Vaslui au participat doar partenerii din Marea Britanie. Pentru cã partenerii din Spania si Italia au avut dificultãti în a-si pãrãsi tãrile, conducerea liceului din Vaslui a luat legãtura cu ei prin Skype si Whatsapp, fiind pentru prima datã când discutiile se poartã prin intermediul aplicatiilor pentru apeluri video.

„Faptul cã un liceu din Vaslui implementeazã proiectul, este o garantie cã aici sunt profesori open-minded”

Despre obiectivele acestui proiect si rezultatele ce se urmãresc odatã cu implementarea lui, am stat de vorbã cu Francis Nwofor, profesor si instructor de arte martiale în Marea Britanie, care a venit la Vaslui cu unul dintre elevii sãi. „Înainte de toate, trebuie spus cã sportul este un mijloc foarte bun de emancipare a celui care îl practicã, indiferent de sex. Proiectul care ne-a adunat azi la Vaslui are ca obiectiv folosirea sportului ca unealtã pentru emanciparea fetelor si femeilor. El promoveazã egalitatea de gen, în sensul cã ambele genuri, atât cel masculin, cât si cel feminin, trebuie sã aibã sanse egale pentru a practica orice fel de sport. În cazul meu, ca profesor si practicant de arte martiale, trebuie sã vãd care sunt modalitãtile prin care acest sport poate ajuta o persoanã de sex feminin sã comunice mai bine, sã se orienteze mai bine, sã fie mai echilibratã si, de ce nu, sã devinã un lider. Noi asta facem, identificãm aceste aptitudini si încercãm sã le punem în valoare în asa fel încât persoana respectivã sã se integreze mai usor în societate. Încã nu am vãzut cum se prezintã situatia în România, atunci când vine vorba despre egalitatea de gen în practicarea sporturilor, dar vã pot spune cã în Marea Britanie lucrurile avanseazã pe zi ce trece. Un alt obiectiv al proiectului este si acela de a uni tãrile care fac progrese cu tãri care vor sã le urmeze exemplul. Faptul cã acest proiect se desfãsoarã la Vaslui este o garantie cã si aici sunt profesori si practicanti de sport open-minded (n.r. deschisi la minte). Întâlnirea de azi, de la Liceul „Emil Racovitã”, este prima care are loc în cadrul acestui proiect, la care eu particip cu un elev de-al meu. În Marea Britanie, noi desfãsurãm un proiect denumit „Si aceastã fatã poate”, care este finantat de Guvern si care are, de asemenea, ca obiectiv încurajarea fetelor sã practice sport. Noi intentionãm sã împãrtãsim realizãrile obtinute acolo, pentru a face si din acest proiect la care participãm acum unul de succes”, ne-a declarat Francis Nwofor, unul dintre partenerii proiectului. Sosit pentru prima datã la Vaslui, profesorul de arte martiale din Marea Britanie si-a fãcut o impresie foarte bunã despre orasul nostru, în special datoritã linistii si a mediului înconjurãtor. „Am sosit în Vaslui miercuri dupã-amiazã. De cum am ajuns, am constatat cã acest oras este foarte linistit si îti oferã o stare de relaxare, ceea ce-mi place foarte mult. Mediul înconjurator e prietenos, iar infrastructura e cel putin interesantã, în sensul bun al cuvântului. Zilele urmãtoare vom merge sã vizitãm si obiectivele turistice din judet, pentru cã partenerii nostri de aici ne-au vorbit foarte frumos despre Vaslui”.

„Un proiect necesar”

Atunci când vine vorba despre posibilitatea elevelor de a practica un sport, Liceul „Emil Racovitã” este mai mult decât ofertant. În ultimii ani, unitatea de învãtãmânt si-a format echipe de baschet, handbal, volei si fotbal feminin cu care participã la diferite competitii. „Când am vãzut pentru prima datã ideea lui, mi s-a pãrut un pic discriminatorie pentru cã proiectul era adresat în special fetelor si femeilor. Studiindu-l mai cu atentie, am realizat cã lucrurile nu stau chiar asa. Si asta pentru cã noi, bãrbatii, suntem tentati sã practicãm mai mult sport decât femeile. Iar obiectivul acestui proiect tocmai ãsta este, de a încuraja si reprezentatele sexului feminin sã facã sport pentru cã practicarea lui aduce doar beneficii. Faptul cã acest proiect se axeazã mai mult pe latura femininã este un lucru foarte bun pentru cã si la noi, în Vaslui, fetele au început, din ce în ce mai mult, sã se ducã la salã, sã facã diferite activitãti sportive. Inclusiv la noi la liceu, avem o echipa de fotbal feminin, din acest punct de vedere suntem reprezentati chiar foarte bine”, ne-a declarat directorul Liceului „Emil Racovitã”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.