spot_img
22.6 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Primul caz CONFIRMAT de coronavirus în România. Secretarul de stat, Horatiu Moldovan: Bărbatul din Gorj confirmat cu Covid-19 este în stare bună, nu manifestă simptome

- Advertisement -

Horațiu Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănărății, a confirmat miercuri seara că primul caz de infectare cu coronavirus a fost depistat între persoanele din Gorj care au intrat în contact cu italianul bolnav. În acest moment se așteaptă rezultatul analizelor pentru o a doua persoană suspectă de coronavirus. „Da, putem conforma. Există diagnosticul pozitiv, realizat la Institutul Matei Balș. Este vorba de pacientul de la Gorj. Mai există o probă în lucru. Vă ținem la curent. Persoana care este în Gorj este în carantină. Urmează să decidem internarea ei”, a afirmat Moldovan

Stire initiala: Dr. Nelu Tãtaru, coordonatorul Comitetului de Prevenire a Coronavirusului, face apel la calm: „Niciun caz de coronavirus confirmat în România”

MÃSURI… Vasluienii l-au putut vedea ieri, pe Dr. Nelu Tãtaru, în prima linie la nivel national, în lupta privind mãsurile de prevenire a rãspândirii temutului virus din China. Ieri, Dr. Tãtaru a iesit, împreunã cu seful DSU, Raed Araft, în fata presei si, din sediul Ministerului de Interne, au transmis câteva mesaje importante, în ceea ce priveste coronavirusul. Dupã ce medicul Arafat a amendat în termeni fermi „panica” creatã artificial pe retelele de socializare, în finalul întâlnirii cu presa, în care s-a dat vestea bunã cã în România, nu s-a confirmat niciun caz de infectare cu coronavirus, Dr. Tãtaru a transat discutia: „Haideti sã transformãm panica si frica, în precautie. Haideti sã spunem cã spãlatul pe mâini poate preveni”, a spus chirurgul husean, cel care conduce Comitetul de Prevenire a Coronavirusului. Ministerul Sãnãtãtii va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei cu specialisti din directiile de sãnãtate publicã, inclusiv prin detasare din alte judete si unitãti sanitare, a anuntat Klaus Iohannis, la finalul sedintei CSAT de ieri. Presedintele a reluat apelul la calm si a criticat abordãrile unei pãrti a mass-media care, în unele cazuri, a fost „inutil de alarmistã, fapt care genereazã o stare de anxietate nedoritã în rândul populatiei”.

Seful DSU, medicul Raed Arafat, a criticat panica generalizatã, alimentatã pe retelele de socializare, scotând în evidentã cã unii au au reusit sã producã o adevãratã diversiune în mediul online, contrafãcând un document oficial, cu vesti alarmiste. „Se pare cã sunt oameni care elaboreazã aceste documente pentru a dezinforma si pentru a induce panicã. Îndemn oamenii sã nu creadã aceste informatii venite pe SMS, pe retelele de socializare, pânã când nu se confirmã oficial de cãtre grupul de lucru de la nivelul Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgentã”, a spus medicul Raed Arafat.

Niciun caz de coronavirus în România!

„Toate cele 13 persoane de la Gorj au test negativ coronavirus. Mai sunt în lucru 19 persoane. Când vom avea rezultatul vom reveni. Azi (ieri., n.r) s-a emis ordinul de carantinã. Exact procedurile pe care le-am aplicat. Toate persoanele care vin din zone închise (Wuhan, vasul de croazierã, cele 15 comune din Italia) sunt puse în carantinã. Aceste 14 zile vor fi zilele în care vor fi testati, iar la iesirea din carantinã li se vor face douã teste”, a spus Dr. Nelu Tãtaru, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii, cel care conduce Comitetul de Prevenire a Coronavirusului.

Dr. Nelu Tãtaru: „Haideti sã spunem cã spãlatul pe mâini poate preveni”

În finalul conferintei de la Ministerul de Interne, Dr. Nelu Tãtaru a tinut sã transmitã mass-mediei un mesaj direct. „Si o rugãminte la dumneavoastrã. Haideti sã transformãm panica si frica, în precautie. Haideti sã prezentãm, nu numai cazul de la Bacãu, haideti sã prezentãm si niste reguli, pe care ar trebui sã le respectãm. Sunt aceleasi ca la gripã, numai cã acum ne confruntãm cu ceva necunoscut. Haideti sã spunem cã spãlatul pe mâini poate preveni, sã spunem cã suflatul nasului într-o batistã, aruncatã apoi, poate preveni; sã spunem cã strãnutatul în dreptul cotului si asta poate preveni, sã spunem cã evitarea aglomeratiilor, chiar si cele din supermarketuri, de asemenea, poate preveni. Contactul cu persoana care suferã trebuie evitat”, a conchis Dr. Nelu Tãtaru, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii.

Stocurile de urgentã medicalã în caz de carantinã vor fi mai usor de procurat

LEGE MODIFICATÃ… Si tot miercuri, plenul Senatului a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul privind OUG 11/2020 referitoare la stocurile de urgentã medicalã, precum si unele mãsuri aferente instituirii carantinei. Proiectul a fost adoptat cu un amendament conform cãruia, pentru situatii justificate, cantitãtile de urgentã medicalã prevãzute pot fi majorate. De asemenea, Ministerul Finantelor se obligã sã asigure sumele necesare în cazul modificãrii acestor cantitãti. Suma alocatã este de 225 de milioane lei. Prin aceastã ordonantã, se constituie stocurile de urgentã medicalã ca rezerve materiale, destinate interventiilor operative pentru protectia populatiei în situatii de urgentã generale, de tipul de risc, epidemii si alte evenimente generatoare de victime multiple. De asemenea, se propune ca, în cazul epidemiilor/pandemiilor sau situatiilor de urgentã de sãnãtate publicã internationale declarate de Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii, dacã existã un risc iminent pentru sãnãtatea publicã, cu respectarea prevederilor din Regulamentul Sanitar International, la propunerea Grupului tehnic de experti ai MS, ministrul Sãnãtãtii sã instituie carantina pentru persoanele care intrã pe teritoriul României din zonele afectate, ca mãsurã de prevenire si limitare a îmbolnãvirilor. Epidemia de infectii virale cu noul coronavirus s-a declansat în Regiunea Wuhan din China în decembrie 2019. Virusul s-a rãspândit ulterior în alte provincii din R. P. Chinezã continentalã, dar si în alte tãri. Deocamdatã, în România nu s-a înregistrat niciun caz de pacient infectat cu coronavirus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.