spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

Mare sedintã cu liderii romilor din judetul Vaslui: „Adicã, tiganii sunt rãi si românii sunt buni?”

- Advertisement -

EVENIMENT… S-au împlinit 19 de ani, ieri, de când în România se sãrbãtoreste „Ziua dezrobirii romilor din România”. Pentru a marca momentul de acum 164 de ani, când 250.000 de tigani au fost eliberati din sclavie, Asociatia „Constantin Hamangiu”, din Bârlad, alãturi de Asociatia „Speranta Viitor”, tot din Bârlad, au organizat în Vaslui un simpozion dedicat acestei zile special pentru romii din toatã tara. Vasile Pavãl, primarul Vasluiului, a fost prezent la adunarea romilor veniti din toate colturile judetului, spunând cã „în Vaslui, fiecare etnie are drepturi egale si foarte important este sã înveti sã spui „Bunã ziua” oricãrui cetãtean cu care te întâlnesti pe stradã, indiferent de etnia sa”. Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, a avut un discurs fulminant, în care a adus în atentie faptul cã în unele comunitãti se face segregarea rasialã, functie de etnie si de nationalitate. „Am auzit exprimãri de genul: „Ce faci, te comporti ca tiganii?”. Adicã, tiganii sunt rãi si românii sunt buni? De ce ajungem la astfel de comparatii?”, a spus Buzatu, în fata unei sãli care nu a avut nicio reactie.

Bârlãdeanul Bobby Brãtianu, liderul romilor din judet, a tinut sã multumeascã atât oficialitãtilor, cât si liderilor de organizatii pentru implicarea doveditã în sãrbãtorirea acestui eveniment aparte pentru romi, care a strâns aproape 100 de persoane la simpozionul organizat la baza din poligonul Delea, bazã care apartine Consiliului judetean. „Reprezint o comunitate unde locuiesc si trãiesc diferite etnii. Cunosc oameni din etnia dvs pe i-am sprijinit si i-am ajutat cu tot ceea ce a tinut de mine, pentru cã sunt oameni de bazã, cu care putem convietui pasnic. Sunt si voi fi un primar care dã si rãspunde la „Bunã ziua”, oricãrui om care mã salutã, iar faptul cã în Consiliul Local este un consilier din partea romilor demonstreazã cã problemele dumneavoastrã nu îmi sunt strãine”, a spus primarul Vasile Pavãl. Desi a venit ceva mai târziu fatã de ora anuntatã initial, Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, a avut un discurs care i-a pus pe gânduri pe multi dintre cei prezenti. „Trebuie sã ne întâlnim aici pentru a ne aminti ce s-a fãcut gresit în istorie si pentru a nu repeta acele greseli. În unele comunitãti, din pãcate, observ cã a apãrut o anume segregare, o notã de dispret a unora care se simt superiori altor semeni. Nu e vizibilã aceastã discriminare, însã sunt tot mai multe semnale. Tiganii sunt si ei oameni, ca toti ceilalti oameni, însã unii au în gândire cã ei sunt buni si tiganii sunt rãi. Societatea noastrã, din pãcate, este zdrentuitã si, din pãcate, s-a împãrtit între destepti si prosti. Sunteti aici oameni de diverse vârste, iar cel mai important mesaj pe care trebuie sã îl transmiteti este cã nu poate exista o generatie fãrã cea de dinainte, care a construit totul pentru cei de astãzi. Ori, la noi, în România, aud multe discutii, oameni care spun cã bãtrânii sunt comunisti, cã nu trebuie sã aibã dreptul la vot. Este o mare prostie, o gresealã, pe care trebuie sã o explicãm, zi de zi, altfel nu stiu ce viitor mai avem în tara aceasta”, a spus Dumitru Buzatu.

„Institutia Prefectului va sprijini toate proiectele dumneavoastrã”

„De fiecare datã, ziua de 20 februarie marcheazã în România dezrobirea romilor. Aceastã zi este marcatã oficial prin Legea 28/2011 privind comemorarea dezrobirii romilor din România. Aceastã zi este prilejul reconfirmãrii coeziunii în jurul valorilor comune, într-o societate în care libertatea ne dã energia necesarã progresului si modernizãrii natiunii noastre. Amintirea grea a secolelor de suferinte trebuie sã ne uneascã în combaterea marginalizãrii, discriminãrii si rasismului. Institutia Prefectului – judetul Vaslui va sprijini proiectele dumneavoastrã si sperã ca acestea sã aibã o contributie majorã în dezvoltarea comunitãtii, în eliminarea marginalizãrii si tuturor formelor de discriminare” – Adnana Bunescu, directorul de cancelarie al Institutiei Prefectului, judetul Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.