LECTIA PNL… Dupã cum se stie, în aceste zile, la Parlament au loc audierile ministrilor propusi pentru Guvernul Orban II. Cu dispute sau pe baza unor discutii punctuale, mai multi ministri au primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate. „Audierile s-au transformat în adevãrate colocvii, întinse pe o orã si jumãtate sau chiar douã ore, în care fiecare parte a putut sã-si dovedeascã intentiile de colaborare sau de necolaborare. A fost un bun prilej pentru a pune pe masã atât activitatea de 3 luni de zile a Guvernului Orban, desfãsuratã într-o cadentã care nu are precedent în ultimii ani, dar si sã scoatã la luminã nenorocirile din guvernãrile anterioare ale PSD. Ministrii au fixat un standard despre cum trebuie sã se prezinte un responsabil pentru un portofoliu guvernamental”, a spus presedintele PNL Vaslui, dr. Nelu Tãtaru, secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii.
Audierile, mai spune Tãtaru, sunt un exercitiu de democratie parlamentarã, „pe care PNL, spre deosebire de PSD, tine sã o respecte”. „E important sã facem diferenta si sã nu uitãm cum au arãtat audierile de nici jumãtate de orã ale ministrilor PSD, de mai mare rusinea, care se chinuiau sã silabiseascã din niste texte pregãtite de consilieri. Miza audierilor a fost de a arãta adevãrata fatã a unui Parlament expirat, compromis si retrograd, care trebuie sã întoarcã puterea în mâinile cetãtenilor, prin alegeri anticipate. Deasemenea, miza nu a fost legatã de avizele pozitive/negative primite în comisii, deoarece PSD nu se aflã în pozitia de a valida sau invalida ministrii Guvernului Orban. Ministrii nu si-au propus în vreun moment sã obtinã validare din partea parlamentarilor PSD, ci din contrã, sã le punã în fatã dezastrul lãsat în urmã prin guvernãrile pe care le-au girat. Optiunile politice exprimate în comisii, la momentului votului, aratã mãsura în care existã solidaritate la nivelul fortelor politice non-PSD. Tine de fiecare formatiune politicã modul în care îsi justificã optiunile”, a explicat presedintele PNL Vaslui.
Alegerile anticipate bat la usã, spune liderul liberal de la Vaslui
„A fost necesarã procedura de audiere si din perspectiva îndeplinirii pasilor constitutionali, pentru a ajunge la votul asupra Cabinetului Orban în ansamblu. Ne aflãm în calendarul de 60 de zile, prevãzut de Constitutie, din care s-au scurs deja 8 zile. În cazul în care PNL ar fi boicotat audierile, PSD ar fi reclamat neîndeplinirea procedurilor constitutionale si parlamentare. Chiar si la audieri, ministrii au sustinut necesitatea organizãrii alegerilor anticipate. Parlamentarii PNL vor fi prezenti la votul asupra Guvernului în ansamblul sãu, dar nu vor participa la vot, ci vor asigura cvorumul. Acest lucru este necesar pentru a face urmãtorul pas spre anticipate. Votul parlamentarilor PNL din comisii, de la audierea ministrilor, nu are relevantã asupra pozitiei pe care o vor avea în plenul Parlamentului. Sunt douã planuri cu proceduri diferite cu finalitãti pentru cã stie cã trebuie sã dea socotealã pentru enormele sanse ratate de România în timpul guvernãrilor PSD”, a mai explicat Tãtaru.