spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

La multi ani, maestre Nicolae Balan!

- Advertisement -

ANIVERSARE… Maestrul Nicolae Balan, compozitor si fost dirijor al Ansamblului „Trandafir de la Moldova”, a împlinit pe 8 februarie 85 ani de viatã. Acesta va fi sãrbãtorit în cadrul unui concert aniversar, organizat de autoritãtile locale si Asociatia Culturalã Muzart, la sfârsitul luniI, mai exact pe data de 29 februarie. Evenimentul va avea loc la Centrul de Afaceri Vaslui, la ora 17:00, iar intrarea va fi liberã. „Tuturor vã adresez invitatia de a ne revedea cu acest prilej. Considerati-vã invitatii mei de onoare”, a fost îndemnul maestrului Nicolae Balan pentru toti cei care îl cunosc si îl apreciazã.

Urãrile de <la multi ani!>, adresate maestrului, au fost numeroase inclusiv în mediul online, acolo unde acesta este destul de prezent. „Inima îmi este coplesitã de bucurie când constat cã mai am atât de multi prieteni, admiratori, fosti colaboratori, cu care, de fapt, am pus o piatrã la ceea ce înseamnã edificiul cultural al Vasluiului, în tarã si de bunã seamã în strãinãtate. Nu-mi pot imagina modalitatea prin care sã vã dovedesc multumirea fatã de dumneavoastrã pentru faptul cã ieri, 08.02.2020, am simtit cã nu sunt un singuratic, un personaj uitat mult prea devreme. Ceea ce am reusit în decursul celor 65 de ani de activitate, meritele si asa-zisa glorie, dumneavoastrã v-o datorez”, a transmis maestrul Nicolae Balan tuturor celor care i-au urat <la multi ani>.

Nicolae Balan, Cetãtean de onoare al municipiului Vaslui

Nicolae Balan este unul dintre cei apreciati compozitori si dirijori din tarã. S-a nãscut în satul Mitoc, comuna Banca, unde a copilãrit pânã la vârsta adolescentei, când s-a înscris la Liceul Militar de Muzicã din Bucuresti. Acolo, sub îndrumarea unor profesori de exceptie, precum George Breazu, Joseph Pruner Abachan, a studiat vioara, acordeonul si trombonul. Dupã liceu a urmat Scoala de Ofiteri – sefi de muzicã, pe care a terminat-o cu gradul de locotenent. În 1958, Nicolae Balan s-a angajat instrumentist la Filarmonica din Focsani, iar doi ani mai târziu a devenit dirijor al Teatrului de estradã din Pitesti. Între timp, si-a continuat studiile la Conservatorul din Iasi, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, absolvind sectia de Compozitie clasicã si pe cea de Pedagogie muzicalã. Dupã absolvire, a fost dirijor si director al Ansamblului „Trandafir de la Moldova”. Toatã activitatea desfãsuratã s-a concentrat în sfera artisticã a judetului Vaslui. Cetãtean de onoare al municipiului Vaslui, încã din 1996, Nicolae Balan a reprezentat cu cinste orasul în tarã si peste hotare.

Nicolae Balan, pentru al sãu „drag oras moldovenesc”

Putini sunt, însã, cei care stiu cã maestrul Nicolae Balan a compus imnul (neoficial) al Vasluiului: „Bunã dimineata, oameni!”, o piesã care impune o anumitã stare, întocmai cum trebuie sã o facã imnul; puncteazã istoria si traseazã orasului traiectoria în timp si spatiu, îi puncteazã identitatea si sentimentul de apartenentã pe care ar trebui sã le resimtã fiecare vasluian. „Lucrarea am compus-o undeva prin 1996 sau 1998. De când m-am trezit pe acest pãmânt, stiam cã fiecare urbe are ceva deosebit, o statuie, o stemã, o personalitate. Asa m-am gândit sã dedic orasului acesta un cântec, un cântec prin care fiecare om sã se regãseascã, un cântec care sã trezeascã mândria vasluienilor, un imn. O astfel de idee a avut-o cu ceva timp înainte si Constantin Clisu si împreunã cu el am compus versurile lucrãrii <<Bunã dimineata, oameni!>>, o lucrare care ar fi putut deveni imnul municipiului Vaslui. Am vorbit înainte cu primarul Victor Cristea, el s-a angajat cã face, cã drege, asa cum nu ati fãcut dumneavoastrã care nu trebuia sã faceti, asa nu a fãcut nici el. Este drept cã am vorbit si cu primarul Vasile Pavãl, dumnealui mi-a zis cã nu are bani, eu nu am cerut bani, dar el mi-a zis cã nu poate primi nimic pe degeaba. Mã bucur totusi cã, dupã atîtia ani, a mai auzit cineva de el”, povestea compozitorul Nicolae Balan, în urmã cu cinci ani, în ziarul Vremea Nouã.

Bunã dimineata, oameni!

Versuri de C. Clisu si N. Balan

Am învãtat Vaslui din vremi strãbune

Sã-ti punem flori de gânduri la feresti

Urcând semet din veacurile toate,

Prin fii tãi, mereu sã strãlucesti

Mãnunchi de flori izbânzile-i aducem

Izvor de frumuseti si omenie

Orasului cu dimineti senine

În drumul spre nestinsa-i vesnicie

Refren:

Bunã dimineata, oameni!

Bunã dimineata, glie!

Flori în glastra inimii înfloresc

Pe pãmântul strãmosesc

Bunã dimineata, oameni!

Bunã inima sã vã fie!

Astãzi fiii tãi te preamãresc

Drag oras moldovenesc.

Au fost si grele vremuri pentru tine

Când negrii nori pe cer s-au arãtat

Dar n-au putut sã te sugrume nimeni,

Cãci Cel de sus te-a binecuvântat.

Va dãinui Vasluiul peste veacuri,

Cât vor fi în lume doine si miori.

Un Dumnezeu, un Stefan si o tarã

Ne-a învãtat sã fim încrezãtori

Refren:

Bunã dimineata, oameni!

Bunã dimineata, glie!

Flori în glastra inimii înfloresc

Pe pãmântul strãmosesc

Bunã dimineata, oameni!

Bunã inima sã vã fie!

Astãzi fiii tãi te preamãresc

Drag oras moldovenesc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.