EFORTURI… În primãvara acestui an, în cadrul Lunii Pãdurii, la nivel national va demara cea mai amplã campanie de împãdurire pe care a avut-o vreodatã România. Programul de împãdurire pe care Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor îl propune pentru primãvara anului 2020, sub titlul de „Campania Nationalã de Împãdurire”, este sustinut de Asociatia Comunelor din România (ACoR), inclusiv în judetul Vaslui. ACoR Vaslui, alãturi de colegii primari de comnune din toatã tara, sustine acest proiect prin care se doreste cresterea suprafetelor de pãdure la nivel judetean, dupã ani de zile în care nu s-a mai fãcut nimic la acest capitol.
Una din modalitãtile de crestere a suprafetelor ocupate cu pãduri o reprezintã împãdurirea terenurilor degradate în vederea protejãrii solului, a refacerii echilibrului hidrologic si a îmbunãtãtirii conditiilor de mediu, sustine primarul de Fãlciu, Neculai Moraru, presedintele ACoR Vaslui. „Asociatia Comunelor din România si-a asumat obligatia de a identifica proprietarii si suprafetele ce vor fi împãdurite”, sustine Moraru. Dupã acest pas, urmeazã ca Ministerul Mediului sã intervinã în campanie, cu resurse financiare. „Ne-am asumat obligatia de a identifica proprietarii si suprafetele care urmeazã a fi împãdurite. Cât poate sã sustinã prin resurse financiare, e treaba ministerului”, spune Moraru. Sprijinirea acestei actiuni de împãdurire este un element deosebit de important. „Împãdurirea trebuie fãcutã repede, pentru cã timpul nu ne asteaptã. Sunt suprafete de izlaz care, prin diminuarea numãrului de animale, necesitã a fi împãdurite si aici mai avem si de modificat anumite reglementãri”, mai spune primarul de Fãlciu. S-a fãcut deja un acord de parteneriat, ceea ce înseamnã cã se lucreazã pe elemente care sã determine clar angajamentele celor douã pãrti, atât ale primarilor constituiti în Asociatia Comunelor, cât si ale ministerului Mediului. Mãsurile de împãdurire nu se vor aplica doar în zonele de munte, ci si pentru toate terenurile de tip arabil sau degradate din mediul rural. „Se referã si la proiectele cu finantare europeanã, care pot sã contribuie la construirea, practic la investitii de biogaz, care sã foloseascã aceste materiale rezultate în urma tãierii padurilor sau materialele care sunt degradabile de pe terenul României”, spun sefii ACoR. Pe lângã asigurarea sumelor pentru împãdurire, se încearcã ca Ministerul Mediului sã sustinã si toate studiile pedologice.
Nu este timp de pierdut, spun sefii ACoR
ACoR este de acord ca unitãtile administrative teritoriale (UAT) sã identifice cât mai repede terenurile degradate si alte suprafete de teren în vederea începerii campaniei de împãdurire. Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor, în calitate de coordonator tehnic al actiunilor de împãdurire a terenurilor degradate, finanteazã de la bugetul de stat si prin Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinatie silvicã întocmirea documentatiilor tehnico-economice, lucrãrile de împãdurire si întretinere a terenurilor degradate, precum si paza respectivelor lucrãri, pânã la declararea închiderii stãrii de masiv. Documentatiile tehnico-economice si lucrãrile necesare pentru ameliorarea prin împãdurire a terenurilor degradate, constituite în perimetre de ameliorare, se executã de unitãti specializate, atestate de autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã. Proprietarii (UAT, asociatii, persoane fizice etc.) care au terenuri în perimetrul de ameliorare îsi pãstreazã dreptul de proprietate, atât în timpul, cât si dupã efectuarea lucrãrilor prevãzute în documentatiile tehnico-economice legal aprobate.