spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

GAL-urile din judetul Vaslui au primit finantãri UE de 1,5 milioane euro, anul trecut

- Advertisement -
ACHIZITII... Pentru primãriile vasluiene, beneficiari publici ai proiectelor câstigate prin GAL-uri, s-au fãcut achizitii de bunuri pentru activitãti cultural artistice si pentru serviciile publice din cadrul primãriilor, astfel: autospeciale pentru stingere incendii complet echipate, buldo-excavatoare, tractoare, remorci, precum si accesorii multifunctionale pentru acestea.

ANALIZÃ… Conform unui raport întocmit la nivelul Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Vaslui, anul trecut a continuat colaborarea cu cele cinci grupuri de actiune localã, care îsi desfãsoarã activitatea pe teritoriul judetului Vaslui, iar rezultatele sunt foarte bune sub raport financiar. Cele cinci GAL-uri din judet – Asociatia Grupul de Actiune Localã Moldo-Prut, Asociatia Grupul de Actiune Localã Podu Înalt Vaslui, Asociatia Grupul de Actiune Localã Movila lui Burcel Vaslui Nord, Asociatia Valea Tutovei si Zeletinului, Asociatia Valea Racovei – prin strategiile de dezvoltare localã propuse si aprobate de Autoritatea de Management din cadrul MADR se implicã activ în atragerea de potentiali beneficiari în vederea contractãrii si derulãrii de proiecte în cadrul alocãrilor disponibile pentru fiecare GAL în parte.

Toate cele cinci GAL-uri din judetul Vaslui au avut în derulare sesiuni proprii de depunere de proiecte pentru mãsuri similare cu cele din PNDR, proiectele fiind în prezent în derulare sau în diverse stadii de contractare de cãtre AFIR. Situatia plãtilor efectuate în anul financiar cuprins între 16 octombrie 2018-15 octombrie 2019 aratã cã aceste GAL-uri au atras finantãri de 1.591.919 euro buget UE, pe fiecare submãsurã în parte. „Pe lângã aceste cinci grupuri de actiune localã, care au sediul pe teritoriul judetului, facem precizarea cã în judetul Vaslui mai functioneazã si GAL Covurlui, GAL Tecuci si GAL Stefan cel Mare. Aceste trei GAL-uri au sediul si activeazã pe teritoriul judetelor Galati, respectiv Iasi, dar le sunt arondate si comune din judetul Vaslui, situate la limita cu aceste judete, iar beneficiarii au depus proiecte în cadrul strategiilor de dezvoltare aferente acestor GAL-uri. În 2019, la nivelul Serviciului Leader si Investitii Non-Agricole din cadrul OJFIR Vaslui au fost primite spre instrumentare proiecte de la nivelul Grupurilor de Actiune Localã (GAL-uri), prin intermediul submãsurii 19.2 „Sprijin pentru implementarea actiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare localã”. Rezultatele sunt impresionante: beneficiari privati, un numãr de 28 proiecte, în valoare totalã de 884.327 euro, din care un numãr de 20 proiecte pentru sectorul agricol (în valoare totalã de 676.879 euro) si un numãr de 8 proiecte pentru sectorul non-agricol (în valoare totalã de 207.448 euro). Beneficiari publici au fost comunele din judetul Vaslui (Epureni- 2 proiecte, Fãlciu- 2 proiecte, Poienesti, Tutova, Perieni, Zorleni, Zãpodeni, Ivãnesti), Parohia Parpanita- Negresti si o asociatie de dezvoltare comunitarã, un numãr de 12 proiecte, în valoare de 699.754 euro”, sustine Alin Trifu, directorul OJFIR Vaslui. În anul 2019, Serviciul Leader si Investitii Non-Agricole din cadrul OJFIR Vaslui, a preluat o parte din activitatea de plãti din cadrul Centrului Regional pentru Finantarea Investitiilor Rurale Iasi, respectiv beneficiarii publici, comune de pe teritoriul judetului, sumele plãtite distinct pentru aceste activitãti fiind de 419.597 euro, buget UE.

Ce s-a cumpãrat, cu banii de la Uniunea Europeanã

Proiectele finalizate, aferente anului fiscal 2019, au permis realizarea în judetul Vaslui a unor investitii deosebite, cum ar fi: investitii pentru realizare lumânãri decorative, dotãri pentru realizarea de activitãti artistice, dotãri pentru ateliere foto-video, genti din piele prelucrate si încrustate manual, achizitii de utilaje agricole pentru prelucrarea unor suprafete mai mari de teren, respectiv: tractoare, remorci, pluguri, combinatoare, semãnãtori pentru plante pãioase si cereale, combine, prese de balotat, instalatii de erbicidat, etc. Pentru primãrii, beneficiari publici, s-au fãcut achizitii de bunuri pentru activitãti cultural artistice si pentru serviciile publice din cadrul primãriilor, astfel: autospeciale pentru stingere incendii complet echipate, buldo-excavatoare, tractoare, remorci, precum si accesorii multifunctionale pentru acestea, costume populare, scenã demontabilã si accesorii pentru sonorizare, etc.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.