spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
14-ian.-2025

Îndemnul unei profesoare cãtre vasluience: „Nu acceptati palma pentru cã va urma pumnul”

- Advertisement -

STOP VIOLENTEI… O profesoarã din judetul Vaslui trage un semnal de alarmã cu privire la violenta domesticã. Pornind de la un caz real despre care nu a dorit sã dea detalii, Mona Calciu le îndeamnã pe vasluience sã nu accepte nici mãcar o palmã din partea unui bãrbat, pentru cã sigur va urma „pumnul, lipsa de respect, apoi durerea, dezamãgirea, sperante spulberate, traumã, gândurile suicidare”. Acelasi semnal de alarmã îl trag de ani de zile si psihologii. Potrivit acestora, violenta verbalã sau fizicã poate începe de la o comunicare deficitarã si cã poate escalada din acuze, tipete pânã la  forma cea mai gravã, si anume violenta fizicã, care poate pune în pericol viata victimei. „Femeile au nevoie si au dreptul la sigurantã acasã, la scoalã, la locul de muncã, pe stradã. Aceastã societate poate fi vindecatã prin introducerea cadrelor necesare care sã armonizeze relatia bãrbat-femeie, protejând fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastrã, a tuturor si suntem responsabili sã ne aducem contributia pentru instaurarea sigurantei si protectiei femeii”, explica în urmã cu ceva timp psihologul psihoterapeut Maria Verdi.

Fãrã a da detalii despre cazul de violentã domesticã la care se referea, profesoara Mona Calciu le-a îndemnat pe vasluience sã nu tolereze niciodatã violenta, fie ea si verbalã: „Îmi pare rau cã nu pot reda povestea… Dar pot spune ca mesajul acesta este adresat tinerelor care, în ciuda faptului cã au experimentat durerea, umilinta, cred cã violenta domesticã poate fi opritã, controlatã, stopatã cu resurse individuale, rabdare, dialog, rugãminti, tipete de durere, implorãri. Cã iubirea poate rezolva totul. (Eu am trecut prin asta si nu s-a confirmat!). Care iubire? Nu vreau sã dezamãgesc pe nimeni, dar e fãrã sperantã sã credeti cã un bãrbat care a lovit o datã se va abtine sau se va autocontrola a doua oarã (adictie, patologie, dominare-stima de sine scãzutã…) În seara aceasta nu scriu pentru fiica mea, a vãzut prea multe, e cãlitã, a învãtat cum sã aleagã… scriu pentru cele care au ales relatia deficitarã: umilintã, violentã, neputintã, învinovãtire! Nu acceptati palma pentru cã va urma pumnul, lipsa de respect, apoi durerea, dezamãgirea, sperante spulberate, traumã, gândurile suicidare. În seara aceasta scriu pentru fata aceea (Mi-e jenã sã spun cã sunt în zona de confort- Ce bine cã nu e fiica mea!- ea a învãtat din experienta mamei sale), însã mã doare pentru fata aceea – a crescut frumos sub ochii mei. Am scris pentru cã îmi pasã…”

Realitatea e durã: 71 de cazuri de violentã domesticã pe zi

În primele 6 luni din 2019 au fost raportate Politiei un numãr de 11.456 de fapte de loviri si alte violente comise între membrii familiei, conform statisticilor Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR). Majoritatea agresorilor adulti sunt de sex masculin (92%), iar majoritatea victimelor adulte sunt de sex feminin (81%). Agresori au fost în numãr de 10.621 bãrbati, 870 femei, 73 bãieti si 13 fete. În primele 6 luni ale anului au fost înregistrate la Politie în medie în fiecare zi 71 de cazuri în care bãrbatii au agresat membri de familie. Victimele au fost în numãr de 8.974 femei, 2.098 bãrbati, 286 fete si 269 bãieti. În medie în fiecare zi din primele 6 luni ale anului, 60 de femei au înregistrat plângere la politie împotriva unui membru de familie pentru loviri sau alte violente. Majoritatea faptelor s-au petrecut la domiciliu. Distributia infractiunilor dupã mediul de provenientã este relativ echilibratã, respectiv 48% dintre infractiuni au avut loc în mediul urban si 52% în mediul rural. Doar 20% dintre agresori se aflau sub influenta bãuturilor alcoolice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.