spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Problema decontãrii transportului elevilor, rezolvatã prin Ordonantã de Urgentã

- Advertisement -

ACT NORMATIV… Vesti în învãtãmânt: sintagma decontarea pe „bazã de abonament” a fost scoasã din Legea educatiei nationale. Asta pentru cã marti Guvernul României a doptat o Ordonantã de Urgentã pentru modificarea art. 84, alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificãrile si completãrile ulterioare, prin care este reglementatã si, în acelasi timp deblocatã, decontarea navetei pentru elevi. Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetã zilnicã, pe distante în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt cãlãtorii dus-întors pe semestru dacã locuiesc la internat sau în gazdã. Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetãrii, prin unitãtile de învãtãmânt în cadrul cãrora elevii sunt scolarizati, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.

Modificarea era imperativã pentru armonizarea legislatiei existente cu decizia Curtii Constitutionale a României, care a statuat cã decontarea pe „bazã de abonament este neconstitutionalã, deoarece genereazã o diferentã de tratament juridic între elevii ce pot prezenta abonament si elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare. Ulterior aprobãrii acestei ordonante de urgentã, Ministerul Educatiei si Cercetãrii va elabora o hotãrâre de Guvern pentru stabilirea normelor metodologice de aplicare a acestei ordonante.

Vasluiul, în topul judetelor cu cea mai mare inaccesibilitate la transport scolar

Ordonanta de Urgentã adoptatã marti vine la scurt timp de la analiza Bãncii Mondiale privind conditiile si alternativele de transport scolar. Potrivit documentului, în scolile din învãtãmântul prescolar existã 7 elevi si 2 cadre didactice care fac naveta. De cealaltã parte, în scolile din învãtãmântul primar si gimnazial existã, în medie, 32 de elevi si 11 cadre didactice care fac naveta, ceea ce reprezintã o crestere semnificativã. În licee existã, în medie, 163 de elevi si 10 cadre didactice care fac naveta. În ceea ce priveste inaccesibilitatea la transport, Vasluiul se aflã în top: „situatia este cumplitã în judetele cu cel mai ridicat nivel de inaccesibilitate la transport la nivel national: Vaslui – 0,437, Botosani – 0,423, Vrancea – 0,392, Bacãu – 0,392 si Iasi – 0,390”. Însã problema transportului este, de regulã, doar una dintre problemele scolilor din judetele cu grad de dezvoltare mic. „Analiza facilitãtilor educationale si, în general, a infrastructurii scolare a demonstrat cã judetele cu nivel ridicat de inaccesibilitate la transport sunt cele care au cea mai mare nevoie de investitii în infrastructura scolarã. De exemplu, în judetele Vaslui, Botosani si Vrancea, peste 80% dintre elevi merg la scoli care nu au o salã de sport. Similar, scolile din aceste judete nu au grupuri sanitare în interior, unul din trei sau patru elevi fiind afectat de aceastã problemã”, mai aratã Raportul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.