spot_img
spot_img
-3.1 C
Vaslui
14-ian.-2025

Se doreste desfiintarea inspectoratelor scolare: „nu mai corespund cu anul 2020”

- Advertisement -

INTENTII… Subiectul desfiintãrii inspectoratelor scolare revine în atentia publicã. Expertii în Educatie atrag atentia cã descentralizarea sistemului de învãtãmânt este mai mult decât necesarã: „Descentralizare si, împreunã cu aceasta, cresterea autonomiei scolilor si profesionalizarea managementului scolar. În acest nou context, multe dintre atributiile inspectoratelor pot fi preluate de cãtre scoli. Modul în care au fost concepute si functioneazã inspectoratele, inspectiile, inspectorii, nu mai corespund cu anul 2020”, aratã presedinta Centrului pentru Politici Educationale, Daniela Alexe-Cotet. Totodatã, desfiintarea inspectoratelor scolare face parte si din programul de guvernare al Uniunii Salvati România (USR), care sustine cã asa se va depolitiza sistemul de învãtãmânt. În Vaslui, Inspectoratul Scolar Judetean este condus de doi inspectori din partide politice diferite: inspectorul scolar general Gabriela Plãcintã este membru PSD, iar cel adjunct, Gabriela Botan, membru PNL.

Inspectoratele scolare sunt organe de specialitate ale Ministerului Educatiei si Cercetãrii, sunt subordonate acestuia, se organizeazã la nivel judetean si trebuie sã actioneze pentru realizarea obiectivelor educationale prevãzute de Legea învãtãmântului în domeniul învãtãmântului preuniversitar. Intentia de a desfiinta inspectoratele scolare a existat si acum patru ani de zile, când Camera Deputatior a adoptat tacit proiectul de lege care prevedea acest lucru. Initiativa apartinea unui deputat PP-DD de Alba, Cornel Comsa, care considera inspectoratele scolare drept „institutii toxice, corupte si comuniste”. În opinia lui, directorii ar trebui sã fie numiti de cãtre consiliul de conducere al scolii, iar concursurile de ocupare a posturilor ar trebui organizate în cadrul unitãtii de învãtãmânt. „Descentralizarea în domeniul educatiei este absolut necesarã pentru a da putere scolilor sã ia decizii si comunitãtii locale sã se implice cu adevãrat si a fost cuprinsã în strategia de descentralizare, realizatã de Guvern, în 2006. Vreau sã pornesc o dezbatere realã pe acest subiect. Primul pas este sã oferim o formã si un cadru institutional, iar Comisia de învãt ãmânt din Camera Deputatilor va trebui sã-si asume acest rol”, spunea în 2016 deputatul Cornel Comsa.

Inspectorul general Gabriela Plãcintã, despre desfiintarea inspectoratelor

Gabriela Plãcintã, inspector general în cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, spunea atunci cã nu e de acord cu desfiintarea, întrucât considerã cã acestea au rolul lor în cadrul sistemului de învãtãmânt. „Nu sunt în dezacord total cu aceastã propunere. Se poate face descentralizarea, dar fãrã a desfiinta inspectoratele scolare. Exemple în acest sens sunt mai multe tãri din Uniunea Europeanã, unde inspectoratele scolare existã si au un rol de conciliere si îndrumare. Dar sã jignesti institutii care chiar au reusit sã realizeze ceva, nu mi se pare frumos din partea lui”, declara în 2016 Gabriela Plãcintã, inspectorul scolar general.

„Depolitizarea sistemului de educatie este un prim pas cãtre o reformã profundã”

În aceeasi directie ca a deputatului Comsa, USR propune, în programul de guvernare pentru 2020, desfiintarea Inspectoratelor scolare, iar rolul acestora sã fie transferat cãtre consiliile de administratie. De asemenea, USR propune întãrirea rolului pãrintilor în consiliile de administratie si în activitãtile scolare. „De 30 de ani vedem cum sistemul de educatie este tinut captiv mediocritãtii, servind mai degrabã grupurilor de interese din politicã decât educarea copiilor. O reformã realã a Educatiei, pe lângã mãsuri care sã aibã în centru elevul si profesionalizarea dascãlilor, trebuie sã cuprindã si desfiintarea inspectoratelor scolare. Institutiile sunt câmp de bãtaie sau rãsplata pentru oamenii de partid, iar competenta este un factor secundar. Acelasi lucru îl vedem, zilele acestea, si la ministrul Educatiei care a înlocuit 19 inspectori scolari generali cu niste membri de partid. Sunt practici pesediste, doar cã diferã culoarea carnetului de partid, din rosu s-a fãcut galben. În continuare avem de-a face cu o politizare extremã a sistemului de educatie, iar reforma mult promisã de doamna Anisie e apã de ploaie. USR propune desfiintarea inspectoratelor pentru a rupe lantul vicios al controlului politic asupra sistemului de educatie. Depolitizarea sistemului de educatie este un prim pas cãtre o reformã profundã, pânã atunci orice mãsurã nu este decât un joc de glezne pentru a mima interesul pentru educatia din România, iar pierzãtorii sunt generatiile viitoare condamnate la analfabetism functional si abandon scolar, criterii la care suntem fruntasi în UE”, a transmis deputatul USR Cristina Iurisniti, membru în Comisia pentru învãtãmânt, stiintã, tineret si sport.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.