NEMULTUMIRI… „Cu patru luni înainte de alegerile locale, Guvernul României intentioneazã sã încalce toate recomandãrile organismelor europene în materie electoralã si toate deciziile Curtii Constitutionale numai pentru ca presedintii consiliilor judetene sã nu fie alesi uninominal. Intentia Guvernului României de a adopta o Ordonantã de Guvern pe acest subiect este abuzivã si urmãreste doar un interes politic de grup, efectul scontat fiind acela de manipulare a electoratului în favoarea PNL, partid aflat la putere!”. Este un ultim avertisment lansat de Uniunea Nationalã a Consiliilor Judetene din România, dupã ce Guvernul Orban a dat o OUG, prin care presedintii de Consilii Judetene nu se vor mai alege uninominal, ci din rândul consilierilor. „Nu cred cã este cineva preocupat, acum, de modalitatea de alegere a presedintilor de Consilii Judetene, uninominalã sau indirectã. Eu am participat la alegeri în ambele variante si am câstigat de fiecare datã. De asemenea, mai stiu cã presedintii din unele judete, cu presedinti de la PNL, nu prea sunt încântati de modul de alegere prin votul consilierilor”, spune presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.
„Atragem atentia, într-un mod extrem de serios, cã modificarea legislatiei electorale în luna februarie 2020 este profund inoportunã, nelegalã si neconstitutionalã. Din punct de vedere al oportunitãtii, arãtãm cã autoritatea datã de votul direct, uninominal, majoritar este greu de manipulat, situatie care, în mod surprinzator, dar real, deranjeazã. În propunerea de ordonantã de guvern formulatã de Guvernul Orban, se desconsiderã dreptul alegãtorilor de a vota în mod direct presedintele consiliului judetean, adicã li se refuzã cetãtenilor dreptul de a decide, direct, cine va gestiona administratia publicã judeteanã.
Presedintele de consiliu judetean trebuie sã fie un pol de stabilitate atât pentru administratiile locale cât si pentru functionarii publici, ori în lipsa stabilitãtii garantate prin vot universal si direct, autoritatea se diminueazã nemaifiind posibilã nici programarea unei strategii de dezvoltare a unitãtii administrativ teritoriale pe termen mediu si lung”, este nemultumirea zecilor de presedinti de CJ din toatã tara.
Va fi un val imens de coruptie, la alegerea sefilor de CJ
„În contextul modificãrilor legislative, posibilitatea schimbãrii oricând a presedintelui consiliului judetean va face ca strategiile implementate de conducatorul administratiei judetene sã fie lipsite de substantã si sustinere. Din punct de vedere politic, abordarea actualã este complet nedemocraticã si deschide drumul unui val imens de coruptie asupra modului în care va fi ales presedintele de Consiliu Judetean. Presedintele ales de consilieri va fi rezultatul unor tranzactii de tip mafiot care pot implica sume de bani sau sustinerea unor interese financiare care vor fi date în scopul atragerii consilierilor pentru crearea unei majoritãti capabile sã-l aleagã pe presedintele consiliului judetean. De asemenea, conducerea nationalã a partidelor va avea deschisã calea pentru schimbarea unui presedinte de consiliu judetean devenit indezirabil, chiar si la 3 luni putând impune alegerea unui alt presedinte care sã rãspundã prioritar intereselor sau comenzilor politice si nu interesului public!”, cred presedintii de Consilii Judetene. În urma votului uninominal, direct, cum a fost în ultimele douã tururi de alegeri, presedintele consiliului judetean poate fi eliberat din functie doar prin mecanisme democratice, doar de cei care l-au ales, prin referendum! „Alegerea presedintelui Consiliului Judetean prin vot uninominal la scrutinele din 2008 si 2012 a sporit în mod considerabil legitimitatea acestei functii de demnitate publicã, având girul colectivitãtii pe care o reprezintã, creîndu-se astfel o relatie directã cu cetãtenii, diminuând, totodatã, riscurile de revocare intempestivã si arbitrarã. Toate aceste argumente au fost sustinute de presedintii consiliilor judetene din România, indiferent de apartenenta politicã, atunci când Guvernul României a adus în dezbatere reintroducerea alegerii presedintilor de consilii judetene prin votul uninominal. Din punct de vedere al legalitãtii, atragem atentia, într-un mod extrem de serios, cã demersul politic anuntat de Guvernul României încalcã flagrant prevederile legale în vigoare, în special Constitutia României. Pentru cei care nu stiu, art. 1 din Constitutia României prevede cã un act normativ nu poate fi adoptat fãrã o fundamentare temeinicã, iar art. 147 din legea fundamentalã aratã cã puterea de lucru judecat care însoteste actele jurisdictionale, deci si deciziile Curtii Constitutionale (atât dispozitivul cât si considerentele), sunt lege pentru Parlament, Guvern, institutii si autoritãti publice. Asadar, reprezentantii actualului Guvern nu pot invoca necunoasterea legii la adoptarea unei eventuale ordonante de urgentã prin care sã modifice sistemul electoral la alegerile locale de peste 4 luni”, avertizeazã presedintii de CJ.