DESCOPERITI… Mai multi locatari din municipiul Vaslui au „uitat” sã spunã ce consumuri de apã au în apartamente, asa cã s-au trezit cu facturi astronomice pentru ultimele douã luni din 2019. Nu stim dacã au uitat în mod dezinteresat sau pur si simplu au furat din apa livratã de operatorul Aquavas, cert este cã, în ianuarie, acei cetãteni au primit facturi record, care i-au nemultumit, cu sigurantã. De exemplu, „campionul” pentru consumuri nedeclarate, descoperit în ultimele sãptãmâni ale anului trecut, este un locatar din apartamentul 18, din blocul 200, cãruia Aquavas Vaslui i-a stabilit o cantitate de 278 mc de apã nedeclaratã, adicã mai mult decât toti locatarii blocului respectiv! La un apartament din blocul 152, un locatar a fost prins cu un consum pe care nu îl putea explica în niciun fel: 234 mc de apã, pentru care i s-a trimis acasã o facturã de peste 2.000 de lei!
„Am descoperit, de la începutul anului, 33 de scãri de bloc, cu 1-2 locatari pe fiecare scarã, în care locatarii nu au trimis indexurile la apa consumatã. Sunt situatii greu de monitorizat, care conduc, iatã, la facturi record pentru multi dintre locatarii care nu respectã legea si nu ne comunicã la timp aceste indexuri. De exemplu, în urma verificãrilor pe diverse blocuri din oras, am gãsit zeci de persoane care nu declaraserã consumurile reale. Iatã si câteva exemple: blocul 158, apartament 31 – 153 mc, blocul 85, apartamentul 9 – 146 mc, blocul 250, apartamentul 11 – 185 mc, blocul 353, apartamentul 13 – 147 mc. Facturarea consumului de apã, în Vaslui, se face tinând seama de art.31.(7)(b) din Legea serviciului de alimentare cu apã si canalizare, nr. 241/2006, modificatã prin Legea 224, din 24 iulie 2015, care prevede cã operatorul este obligat pânã la încheierea contractului de furnizare cu reprezentantul legal „sã repartizeze pe fiecare unitate imobiliarã consumul de apã înregistrat de contorul montat la bransamentul condominiului. Diferenta dintre consumul înregistrat de contorul de bransament si suma consumurilor individuale se repartizeazã egal pe unitatea imobiliarã si se factureazã individual”. Locatarii din condominii, împreunã cu reprezentantul legal al acestora (Asociatia de proprietari) au obligatia legalã de a lua toate mãsurile, astfel încât toatã apa furnizatã în condominiu (bloc, scarã) sã ajungã la utilizatori, evitând aparitia diferentelor dintre înregistrarea contorului de bransament si suma consumurilor de pe acel bransament, care sunt suportate în totalitate de cãtre utilizatori”, explicã Romicã Huhurez, directorul sucursalei Vaslui a Aquavas.
Vasluienii ar trebui sã respecte intervalul 23-29 ale lunii, pentru a preda indecsii
„Facem un apel cãtre toti abonatii vasluieni sã respecte perioadele de declarare a indecsilor, adicã între 23 si 29 ale lunii, pentru a evita situatiile neplãcute în care suntem nevoiti sã facturãm din oficiu”, spune directorul Huhurez. Conform legii în vigoare, nedeclararea indecsilor se taxeazã cu 4 mc pe fiecare locatar. Asta înseamnã, la o familie de 4 persoane, se taxeazã din oficiu 16 mc de apã, iar de multe ori facturile stabilite din oficiu conduc la situatii tensionate între abonati si Aquavas. „Constituirea unei forme de organizare, Asociatie de locatari sau de proprietari, este obligatorie. Pânã la încheierea contractelor de furnizare a apei cu reprezentatul legal al locatarilor, împãrtirea consumurilor o face operatorul de servicii, pentru ca locatarii sã beneficieze de acest serviciu. Conform art. 63 din Legea nr.196/2018, privind înfiintarea, organizare si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, „administrarea, exploatarea, întretinerea, repararea, reabilitarea si/sau modernizarea, dupã caz, a proprietãtii comune aferente condominiului sunt în sarcina asociatiei de proprietari, iar cheltuielile legate de aceste activitãti reprezintã cheltuieli comune”. De asemenea, citirea repartitoarelor de costuri (apometre) si repartizarea consumurilor pe utilizatorii din condominii revine exclusiv reprezentantului legal (Asociatia de proprietari). Legea 195/2018 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, la art. 53 prevede: „Stabileste modalitãtile si transele de platã a contributiilor fiecãrui proprietar, pentru fiecare din categoriile de cheltuieli, conform reglementãrilor în vigoare”. În cheltuielile asociatiei de proprietari, sunt incluse, conform art. 88, si „cheltuieli cu privire la citirea, calculul si gestiunea consumurilor individuale de apã rece”. Referitor la cota de TVA aplicatã serviciilor de alimentare cu apã si de canalizare, art.291, alin(2), lit (i) – Legea nr. 227/2015, privind Codul fiscal , începând cu data de 1 ianuarie 2019, prevede aplicarea cotei reduse de 9%, asupra bazei de impozitare pentru serviciile de alimentare cu apã si canalizare. Societatea Aquavas SA Vaslui – Sucursala Vaslui, are în administrare, întretinere si reparare, instalatiile de alimentare cu apã de pe domeniul public, pânã la contorul de bransament. Instalatiile comune ale locatarilor din condominii sunt proprietatea comunã a colocatarilor si se administreazã, întretin si reparã de cãtre firme autorizate, cu sursa de finantare asiguratã de cãtre proprietari”, spune legea. Dar, în Vaslui, documentele legale privind înfiintarea asociatiilor de proprietari nu prea sunt luate în seamã.