spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

APM Vaslui va sãrbãtori „Ziua Mondialã a Zonelor Umede” alãturi de elevii vasluieni!

- Advertisement -

MEDIU… Ziua Mondialã a Zonelor Umede, marcatã în fiecare an pe data de 2 februarie, va fi sãrbãtoritã si în Vaslui. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) va desfãsura în aceastã perioadã o serie de actiuni de informare si constientizare în scolile si grãdinitele din municipiu, cu tema „Zonele umede si Biodiversitatea”. Scopul evenimentului este acela de a face cunoscut si înteles rolul zonelor umede în reducerea impactului fenomenelor extreme, precum si inundatiile, seceta etc.

Data celebrãrii Zilei Mondiale a Zonelor Umede (2 februarie) nu a fost aleasã întâmplãtor, fiind ziua în care, în 1971, în orasul Iranian Ramsar de pe tãrmurile Mãrii Caspice, a fost adoptatã Conventia asupra zonelor umede. Zonele umede sunt printre cele mai valoroase ecosisteme din punct de vedere economic si al biodiversitãtii. Dar acestea dispar de trei ori mai repede decât pãdurile. Semnalul de alarmã a fost tras de ultimul raport al Conventiei Ramsar, cunoscutã si sub denumirea de „Conventia Zonelor Umede”. Mai mult decât atât, un sfert din speciile de plante si animale specifice acestui tip de habitat se aflã în pericol de disparitie, potrivit Ramsar.

Iatã care sunt cele mai cunoscute zone umede din judetul Vaslui

Conservarea biodiversitãtii zonelor umede aduce bunãstare oamenilor. „Zonele umede se dovedesc de o importantã deosebitã: constitutie valoroase resurse de apã, functioneazã ca veritabile filtre naturale pentru depoluarea apei si îmbunãtãtesc calitatea aerului prin absorbtia carbonului din atmosferã, constituie resurse de biomasã vegetalã si peste, reduc impactul fenomenelor extreme precum seceta, inundatiile; îmbunãtãtesc aspectul peisagistic si oferã spatiu verde pentru relaxare. Conservarea si refacerea zonelor umede trebuie sã devinã o prioritate pentru societatea româneascã, prin diverse mãsuri cum ar fi: gestionarea înteleaptã a zonelor umede existente, realizarea unor politici care sã ia în considerare serviciile de mediu pe care le oferã aceste zone, schimbarea obiceiurilor de consum prin actiuni de constientizare si educare. Cele mai cunoscute zone umede din judetul Vaslui sunt bazinele hidrografice ale râurilor Prut si Bârlad care ocupã o suprafatã de 5606 km2, cuprinzând 70 de acumulãri permanente, nepermanente, poldere si amenajãri agropiscicole, cu un volum de 365 mil. mc. Ariile naturale protejate cu caracter de zone umede din judetul Vaslui sunt: ROSCI0213 Râul Prut, ce se suprapune peste ROSPA0168 Râul Prut si ROSPA0130 Mîta – Cârja – Rãdeanu, ROSCI0335 Osesti-Bârzesti, ROSCI0309 Lacurile din jurul Mãscurei, ce se suprapune peste ROSPA0159 Lacurile din jurul Mãscurei, ROSCI0360 Râul Bârlad între Zorleni si Gura Gârbovãtului, ce se suprapune peste ROSPA0167 Râul Bârlad între Zorleni si Gura Gârbovãtului, ROSPA0162 Mânjesti si ROSPA0170 Valea Elanului”, au transmis reprezentantii APM.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.