BILANT …Biroul de Imigrãri al judetului Vaslui a desfãsurat, pe parcursul anului 2019, o serie de actiuni în urma cãrora a obtinut rezultate foarte bune pe principalele linii de activitate: pe linia admisiei în România, pe linia reglementãrii dreptului de sedere temporarã, precum si pe linia combaterii migratiei ilegale si a muncii la negru a strãinilor.
Politistii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrãri – Biroul pentru Imigrãri al judetului Vaslui, au asigurat, în cursul anului 2019, managementul sederii si rezidentei, pe raza judetului, pentru 549 de persoane, dintre care 380 de strãini din state terte, cei mai multi din Republica Moldova, Turcia, China si 169 de cetãteni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia, Bulgaria si Spania. Potrivit reprezentantilor Biroului pentru Imigrãri, principalele scopuri pentru care strãinii si-au stabilit resedinta pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetãtenilor români, UE sau SEE), angajare în muncã sau stabilire permanentã pe teritoriul tãrii noastre. În ceea ce priveste admisia în România, în perioada de referintã au fost solutionate 10 invitatii depuse pentru strãini din India, Algeria, Irak, Nigeria. Tot anul trecutm au fost înregistrate 52 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncã, în calitate de lucrãtori permanenti, 47 cereri fiind avizate pozitiv si cinci cereri fiind respinse. De asemenea, a fost aprobatã prelungirea dreptului de sedere si au fost emise 155 de permise de sedere, dintre care 150 pentru sedere temporarã si 5 pentru sedere pe termen lung. Totodatã au fost eliberate 28 de certificate de înregistrare pentru cetãteni ai Uniunii Europene/SEE/CH.
27 de strãini depistati în situatii ilegale
Pe linia combaterii sederii ilegale, în 2019 au fost organizate 73 de actiuni si controale cu forte proprii si în cooperare cu institutiile cu atributii în domeniu, în urma cãrora au fost depistati 27 de strãini în situatii ilegale. Pentru strãinii aflati în situatii ilegale sau care nu mai întruneau conditiile prevãzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de sedere, au fost emise sapte decizii de returnare prin care s-a stabilit obligatia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntarã de pe teritoriul României, un cetãtean strãin a solicitat azil, altul a fost luat în custodie publicã în vederea returnãrii, patru au fost returnati direct la frontierã, iar 14 au fost pusi în legalitate. Fatã de patru strãini, a fost aplicatã mãsura nepermiterii intrãrii pe teritoriul României pe o perioadã de 2 ani. Tot în decursul anului trecut, politistii de imigrãri au aplicat 58 de sanctiuni contraventionale în valoare de 39.600 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul strãinilor în România, republicatã si ale O.G. 25/2014 privind încadrarea în muncã si detasarea strãinilor pe teritoriul României. „Controlul permanent asupra respectãrii legalitãtii sederii în România a strãinilor, combaterea migratiei ilegale si a muncii nedeclarate rãmân actiunile noastre prioritare, mãsuri care contribuie la cresterea gradului de sigurantã a cetãteanului” au precizat reprezentantii Biroului de Imigrãri Vaslui.