spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

O fetitã de 11 luni a murit, sapte bolnavi cu virusul gripal, în spital!

- Advertisement -

MÃSURI…. O fetitã în vârstã de 11 luni a decedat, iar alte sapte persoane au fost spitalizate dupã ce au contactat virusul gripal. Dupã ce numãrul vasluienilor care s-au îmbolnãvit de viroze respiratorii, pneumonii si gripã a explodat în ultima sãptãmânã, mai multe institutii au luat mãsuri cu scopul de a preveni înmultirea cazurilor. Astfel, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a fost restrictionat accesul vizitatorilor, la doar o orã pe zi, iar în unitãtile de învãtãmânt din judet sunt raportate toate cazurile de febrã si stãrile de rãu ale copiilor. Deocamdatã, în judetul Vaslui nu avem scoli închise din cauza gripei, asa cum s-a întâmplat în cazul a 56 de institutii de învãtãmânt din alte opt judete din tarã.

Un bebelus în vârstã de 11 luni, din comuna Stefan cel Mare, judetul Vaslui, a murit marti, rãpus de virusul gripal. Informatia a fost transmisã ieri de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Este vorba despre o fetitã din comuna Stefan cel Mare, care avea conditii medicale preexistente, nu era vaccinatã. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, aceasta a fost internatã pe data de 7 ianuarie la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, cu probleme respiratorii, apoi transferatã la Iasi, unde a decedat. În urma analizelor, s-a constatat cã bebelusul fusese infectat cu virusul gripal tip A, subtip H1.

Numãrul virozelor aproape s-a dublat în ultima sãptãmânã

Conforma acelorasi surse, în sãptãmâna 20.01-26.01, la nivelul judetului nostru au fost raportate 1531 de cazuri de viroze respiratorii, cu 621 mai multe decât în sãptãmâna precedentã. Dintre acestea, doar 67 au avut nevoie de spitalizare, cele mai multe la grupa de vârstã 5-14 ani (19 cazuri). Si în cazul pneumoniilor s-a constat o crestere semnificativã, ajungându-se la 290 de cazuri raportate. Tot în perioada 20-26 ianuarie au fost semnalate si primele sapte cazuri de gripã din judetul Vaslui, cinci dintre ele la grupa de vârstã 15-49 ani.

Spitalul Judetean a restrictionat accesul vizitatorilor

Datã fiind aceastã situatie, conducerea celei mai mari unitãti sanitare din judet, a decis, la recomandarea DSP Vaslui sã restrictioneze accesul vizitatorilor. Astfel, la sectiile Neonatologie si Anestezie Terapie Intensivã (ATI) accesul a fost interzis în totalitate, iar pe celalalte sectie redus la doar o orã pe zi, în intervalul orar 16:00-17:00. Fiecare pacient va putea fi vizitat de 1-2 apartinãtori pe zi, cu limitarea vizitei la 10-15 minute.

Scolile, obligate sã semnaleze absentele elevilor

Alertã este si în sistemul de învãtãmânt. Ministerul Educatiei a anuntat, miercuri, cã 56 de scoli din Bucuresti si din alte sapte judete din tarã au suspendat partial cursurile din cauza gripei, cele mai multe fiind în Capitalã. Peste 3.700 de elevi vor sta acasã în aceastã perioadã. Conform ministerului, pânã la aceastã orã, judetele cu scoli închise partial sunt Ilfov, Giurgiu, Tulcea, Cãlãrasi Suceava, Sibiu, Brãila, dar si capitala Bucuresti, unde de altfel au fost inchise partial cele mai multe unitãti de învãtãmânt, 47. La nivelul judetului Vaslui nu au fost semnalate probleme grave, însã Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui monitorizeazã fiecare unitate în parte, iar acolo unde copiii lipsesc mai multe zile, este anuntatã Directia de Sãnãtate Publicã.

Vaccinul antigripal, cea mai bunã preventie

Medicii spun cã vaccinarea este cea mai sigurã si eficientã metodã de prevenire a îmbolnãvirilor cu gripã si este recomandatã în special persoanelor vulnerabile: bolnavii cronici, bãtrânii institutionalizati, personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, dar si copii. De asemenea, mãsurile de igienã personalã, cum ar fi spãlatul pe mâini cu apã si sãpun, folosirea batistelor pentru strãnut sau tuse, respectarea unui regim de viatã sãnãtos, bazat pe o alimentatie bogatã în legume si fructe, sunt esentiale pentru prevenirea îmbolnãvilor prin afectiuni respiratorii. Pentru sezonul rece, judetului Vaslui i-au fost repartizate 37.880 doze de vaccin antigripal, fiind folosite pânã în prezent 37.587 doze.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.