spot_img
spot_img
0.2 C
Vaslui
13-ian.-2025

Atentie, vasluieni: politistii pot utiliza forta dacã nu vã conformati!

- Advertisement -

OFICIAL… Noile prevederi în domeniul ordinii si sigurantei publice au intrat în vigoare din 26 ianuarie. Acestea prevãd, printre altele, amenzi de pânã la 1.500 de lei pentru persoanele care refuzã sã furnizeze politistilor sau jandarmilor date de identificare sau sã se prezinte la sediul Politiei. „Legea instituie reguli clare si transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. De asemenea, sunt prezentate conditiile în care o persoanã poate fi condusã la sediul politiei si situatiile în care politistul poate utiliza forta, respectiv sunt introduse garantii suplimentare pentru respectarea drepturilor cetãteanului”, a transmis Politia Românã.

Spre exemplu, dacã un sofer a fost tras pe dreapta si refuzã sã dea documentele agentilor rutieri, acestia vor avea posibilitatea de a-l imobiliza si de a-l duce la sectie pe soferul respectiv.

Ba mai mult, autoritãtile pot intra fãrã mandat în locuinte, însã numai în patru situatii speciale dupã cum urmeazã: atunci când este pusã în pericol viata unui om, când are loc o infractiune flagrantã de violentã domesticã, în caz de epidemie sau de pericol la siguranta nationalã. Noile reglementãri prevãd cã „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identitãtii sale sau de a se prezenta la sediul politiei, la cererea ori la invitatia justificatã a organelor de urmãrire penalã sau a organelor de ordine publicã, aflate în exercitarea atributiilor de serviciu” se sanctioneazã cu amendã de la 500 lei la 1.500 lei.

Potere populare, organizate de politisti pentru prinderea rãu-fãcãtorilor

Totodatã, politittii vor putea sã organizeze potere populare pentru arestarea unor persoane despre care au indicii temeinice cã au sãvârsit o ilegalitate. Mai exact, agentii vor putea „sã solicite, în conditiile legii, sprijinul populatiei pentru urmãrirea, prinderea, imobilizarea si conducerea la sediul politiei a persoanelor care fac obiectul acestei mãsuri, precum si sã solicite ajutorul pentru asistarea la efectuarea unor acte procedurale”, se aratã în document. În plus, actul normativ, care modificã legea 218/2002 prevede cã politistul poate interzice, fãrã un mandat, accesul în anumite obiective. Astfel, la articolul 31 alineatul 1, s-a introdus o nouã prevedere la atributiile politistilor: „sã interzicã temporar, pãtrunderea într-un spatiu delimitat, marcat sau pe care l-a indicat, într-un imobil sau mijloc de transport, ori sã dispunã evacuarea temporarã din acestea a oricãrei persoane, dacã existã un pericol la adresa vietii, sãnãtãtii sau integritãtii corporale a sa ori a altor pesoane”.

Muncã în folosul comunitãtii pentru cei care îi deranjeazã pe vecini

De sanctiuni mai aspre nu vor scãpa nici gãlãgiosii. Noua lege vine cu amenzi mai aspre si pentru cei care-si necãjesc vecinii cu muzica datã la maxim. Dacã acestia nu se linistesc dupã ce primesc prima amendã, iar politia se întoarce dupã 24 de ore, amenda va fi de 3.000 de lei, dublu fatã de sanctiunea de pânã acum. O altã prevedere spune cã gãlãgiosii pot fi pusi sã facã pânã la 120 de ore de muncã în folosul comunitãtii. Acelasi lucru se poate întâmpla si în cazul în care se face prea multã gãlãgie la o petrecere organizatã într-un cort, de pildã, si este deranjatã linistea publicã. Dacã organizatorii au fost deja amendati pentru asta si persistã, iar politia se întoarce, amenda este de patru ori mai mare ca în prezent, iar vinovatii vor fi pusi la fãcut chiar si 150 de ore de muncã în folosul comunitãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.