CINE REZISTÃ?… Cu câteva zile înainte de finalul lunii ianuarie a.c., avem, în sfârsit, sumele primite de la bugetul de stat pentru toate cele 86 de primãrii, pe toate cele trei componente ale bugetului (în cazul a 20 de comune, sumele de stat s-au completat cu venituri de la Consiliul Judetean, din suma de 28,8 milioane lei, alocatã tuturor consiliilor judetene din România, drept impozit pe venit). Douã din cele cinci primãrii urbane, cele ale municipiilor din Vaslui si Bârlad, primesc bugete care le vor rezolva tot ce înseamnã investitii locale si asistentã socialã. Orasul Murgeni are si el un buget de peste 5 milioane lei, numai de la bugetul de stat, fãrã sumele pentru asistentã socialã. Negrestiul, însã, porneste rãu de tot, cu ceva mai mult de 7,5 milioane lei, în conditiile în care anul trecut avea, numai de la Finante, peste 9 milioane de lei. În rest, mai bine de 80% dintre primãriile comunale au bugete mai mici sau egale cu cele de anul trecut, ceea ce înseamnã cã fiecare leu dintr-o primãrie va trebui bine drãmuit, spun specialistii în administratie.
„Nu ne ajung banii pentru Directia de Asistentã Socialã, aici unde avem 140 de persoane cu handicap sau însotitori personali ai acestora, oameni cãrora trebuie sã le dãm toate drepturile. Începem anul, este adevãrat, cu un deficit de 2 milioane lei. Am anuntat conducerea Consiliului Judetean despre situatia în care ne aflãm”, spunea, în mai 2019, atunci când avea sã se aprobe bugetul local, primarul orasului Negresti, Vasile Voicu. Fatã de 11 milioane lei, cât era bugetul anului trecut, acum, Negrestiul este pus sã se descurce cu 8 milioane de lei. La un oras cu mari probleme sociale, cum este Negrestiul îi va fi imposibil primarului Vasile Voicu sã acopere toate gãurile din buget. Este de asteptat ca si municipiul Husi sã se descurce destul de greu în acest an, câtã vreme de la bugetul de stat vine suma de 24 milioane lei, sumã la care se mai adaugã o alocare pentru plata prestatiilor sociale, nicidecum care sã acopere toate nevoile din acest an.
La Vaslui, primarul Pavãl primeste, numai de la bugetul de stat, peste 94 milioane lei
Din capul locului, trebuie sã remarcãm cã Vasluiul are un buget important în 2020, care îi va permite sã atace multe proiecte de investitii, dar si sã-si achite plãtile la asistentã socialã. Pe cele trei componente ale bugetului de stat, vedem cã municipiului Vaslui îi revine, de la Ministerul de Finante, suma de 94 milioane lei. La acesti bani, se adaugã încã o alocare de 10,8 milioane lei, pentru plata indemnizatiilor persoanelor cu handicap si a însotitorilor. Adunând aici veniturile si taxele locale, plus excedentul de anul trecut, Vasluiul creste ca buget, fatã de 2016, cu 40 milioane lei. „Vreau sã vã spun cã veniturile sunt mult mai mari ca anul trecut, dar nu tin de majorarea impozitelor si taxelor locale, care au crescut doar cu rata inflatiei, adicã cu 4,6%, nesemnificativã. Nici în acest an nu vom creste taxele si impozitele locale, asta ca sã spunem din capul locului cum vom actiona în acest an. Cresterile apar de la majorarea taxei pe venit, cu 3%, majorarea la sumele de echilibrare din TVA. Se adaugã unele proiecte europene, care vin cu finantãrile respective. Acestea se ridicã la aproximativ 162 milioane lei, fatã de 120 pe care i-am avut în ianuarie 2019. eu zic cã cei 40 de milioane vor conta. Am evaluat cheltuielile de functionare, fãrã majorãri fatã de anul trecut, salariile rãmân la acelasi nivel, am blocat angajãrile. Am luat niste mãsuri, pentru cã este firesc în situatia actualã. Important este cã pentru zona de dezvoltare au rãmas 47 de milioane lei, la care se adaugã si 7,8 milioane excedentul”, spune primarul Vasile Pavãl, destul de multumit. Ar fi bani pentru toate capitolele, la Vaslui. Nici Bârladul nu stã prea rãu, câtã vreme sumele alocate de Ministerul de Finante depãsesc 53 milioane lei. La acesti bani, ar urma sã se adauge si sumele pentru asistenta socialã, deci Bârladul are sanse sã termine cu bine acest an.
Lui Buzatu îi lipsesc din buget peste 100 milioane lei. La fel, la DGASPC!
Consiliul Judetean Vaslui are un buget de austeritate, în acest an. Lui Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, îi lipsesc peste 100 de milioane de lei din bugetul propriu, fatã de situatia din 2019, când PSD era la Putere. Cu PNL la cârmã, situatia este foarte grea în administratie. „Doar Vasluiul si Bârladul au bugetele echilibrate. Restul localitãtilor au bugetele deficitare, inclusiv Consiliul Judetean. Toate institutiile din subordinea Consiliului Judetean au bugetele pe deficit, iar la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui lipsesc pentru acest an din buget 100 milioane de lei, astfel încât nu sunt asigurate nici mãcar salariile si functionarea”, constatã Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui. Dar, cum stã treaba la comune? „Avem cam acelasi buget ca anul trecut, cu unele scãderi pe diverse componente. Sper sã ne descurcãm, desi sunt multe proiecte în derulare”, spune primarul comunei Fãlciu, presedintele Asociatiei Comunelor din România, filiala Vaslui. Sunt o serie de primãrii – Vutcani, Pogonesti, Cretesti, Viisoara – la care bugetele sunt catastrofale, sunt 1,5 milioane lei. Pe de altã parte, am vãzut chiar de la prima sedintã de Consiliu Judetean, cã sefii CJ au alocat bani unor primãrii care aveau bugete la fel de mici precum cele de mai sus, sustinând cã, de fapt, acelor primãrii nu le ajung banii de salarii sau pentru asistenta socialã. Un lucru este cât se poate de clar: anul 2020 va fi unul extrem de greu pentru toti primarii, sefii de institutii sau conducerea CJ Vaslui, iar cine se descurcã în acest an are garantia cã mai poate conduce încã 4 ani institutia, dacã este primar, mai ales cã alegerile locale bat la usã.