FELICITÃRI… Astronomul amator, muzeograful Ciprian Vîntdevarã, cel care a pus Bârladul pe harta astronomicã a lumii, va deveni „Cetãtean de Onoare al municipiuloui Bârlad”. Joi, 30 ianuarie, la sedinta CLM Bârlad, la initiativa primarului Dumitru Boros, va fi discutat proiectul de hotãrâre privind acordarea titlului onorific, unuia dintre cei mai buni muzeografi ai institutiei muzeale din localitate.
„Proiectul de hotãrâre a fost întocmit în semn de recunoastere a contributiei domnului Ciprian Dumitru Vântdevarã la dezvoltarea imaginii Municipiului Bârlad fãcând cunoscut numele localitãtii în tarã si strãinãtate. Totodatã, CV-ul impresionant al domnului Ciprian Dumitru Vântdevarã vorbeste de la sine despre celelalte realizãri ale sale, precum si de activitatea exceptionalã si sustinutã de la Observatorul astronomic, înfiintat odatã cu angajarea sa la Muzeul <<Vasile Pârvan>> Bârlad.”, a precizat Constantin Nituc, seful Biroului de Relatii cu Publicul, cu Mass Media, precum si culturã, sport, învãtãmânt si culte. Chiar dacã este gãlãtean prin nastere, Ciprian Vîntdevarã si-a legat definitiv numele de Bârlad prin cercetare si descoperiri în domeniul astronomiei, cea mai importantã fiind steaua variabilã identificatã în premierã în noiembrie 2019, cãreia, din proprie initiativã, i-a atribuit numele „BÂRLAD VI”.
Prezentare Ciprian Vîntdevarã
De zece ani lucreazã la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, anul trecut fiind numit sef Serviciu Astronomie. Este muzeograf la Planetariul si Observatorul Astronomic. A absolvit Grupul Scolar Industrial de Marinã – Galati, a urmat cursurile Facultãtii de Stiinte Economice, Universitatea „Dunãrea de Jos” Galati – specializarea Geografia Turismului. Licenta si-a dat-o la Universitatea din Bucuresti. A urmat apoi un curs de calificare ca operator calculator electronic si retele la Centrul de consultantã Galati. A absolvit Masterul – specializarea: Climatologie Aplicatã si Protectia Mediului Aerian la Facultatea de Geografie, Universitatea din Bucuresti. A înfiintat Revista de astronomie PERSEUS I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, publicate între anii 2012-2019; Are nenumãrate articole publicate pe site-ul AstroBârlad www.astrobarlad.wordpress.com, a organizat zeci de conferinte si prezentãri publice cu ocazia unor fenomene si evenimente astronomice. A modernizat Observatorul Astronomic Bârlad, sponsorizat de Petrom, cu proiecte cîstigate în anii 2011 – 2012 si 2012 – 2013. A adus sponsorizãri cu sume impresionante pentru Sectia de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, în perioada 2017 – 2019.
Are cea mai importantã descoperire din istoria astronomiei românesti – Nova Rosie Luminoasã din galaxia Messier 101, descoperire fãcutã pe 10 februarie 2015.
Ultima sa realizare este descoperirea stelei variabile Barlad V1 din noiembrie 2019, astfel cã Bârladul este acum cunoscut de toti marii astronomi ai lumii si nu numai.