EXEMPLU… „Între virtutile distincte ale poporului român, cultura dãrniciei sau a omeniei reprezintã o mostenire importantã a valorilor si normelor, care au modelat spiritualitatea si cultura poporului român”, a spus Preafericitul Daniel, de Ziua Culturii Nationale. Mesajul sãu a avut reverberatia cuvenitã si, iatã, la Husi, duminicã, la biserica din parohia Dobrina, Episcopul locului, Preasfintitul Ignatie, a distins pe unul dintre cei mai constanti si dedicati filantropi din judetul Vaslui, huseanul Ioan Ciomaga. Acesta a primit diploma de excelentã si Crucea Episcopalã pentru mireni. Inginer de profesie si proprietar al firmei Viacons Rutier, Ioan Ciomaga a fãcut în ultimii ani un adevãrat apostolat al binelui, într-o discretie desãvârsitã. A ajutat oameni nevoiasi, copii olimpici, elevi si dacãli, implicati în diferite concursuri, familii greu încercate si, nu în ultimul rând, toate bisericile din zonã, care au avut nevoie de sprijinul sãu.
„Se cuvine sã arãtãm recunostintã tuturor celor care s-au strãduit de-a lungul istoriei sã dezvolte o culturã a dãrniciei si sã contribuie la misiunea social-filantropicã a Bisericii Ortodoxe Române”, a mai spus Preafericitul Patriarh Daniel, în mesajul trasmis pe 15 ianuarie, la Ateneul Român. Si, în spiritul acestui îndemn, dar si în continuarea unei atitudini condescendente pe care Episcopul Ignatie al Husilor a manifestat-o încã de când a venit în judetul Vaslui, fatã de sprijinitorii Bisericii, huseanul Ioan Ciomaga a fost distins, duminicã, la slujba din biserica Parohiei Dobrina. Este important de spus cã lãcasul micut se afla într-o stare deloc bunã pânã de curând, când, Ioan Ciomaga a decis sã ajute parohia. A contribuit decisiv la repararea clãdirii, la pictarea ei si la toate celelalte lucruri de trebuintã într-o bisericã. Desi nu a fãcut nimic pentru a primi vreo rãsplatã, conducerea Episcopiei, vãzând multele fapte bune fãcute de-a lungul vremii, a decis sã îi acorde, în mod simbolic, aceastã distinctie. Enoriasii prezenti la slujbã au spus cã au fost surprinsi de modestia si buna-cuviintã cu care Ioan Ciomaga a primit aceastã recunoastere deosebitã. „Domnul Ciomaga e un om de o bunãtate rarã. Nu stiu dacã i-a trecut careva pragul, ca sã nu îl ajute. Nouã ne-a dat materiale de constructii, cã eram vai de capul nostru. Stiu pe cineva, de pe Dric, pe care mai înainte i-a ajutat cu bãiatul bolnav. Vecinul meu s-a dus la el, plângând, cã vrea sã aibã un loc de muncã, pentru cã are doi copii la liceu, bãiat si fatã. Si l-a primit de a doua zi. Niciodatã nu însalã oamenii, dã salarii bune, se poartã frumos. Dacã te duci si îl rogi sã te ajute, iar el vede nevoia ta, o va face. Si nu va sti nimeni cã a fãcut-o. Asa e un om. Îl cunosc de multi ani, cã am fost o bunã perioadã vecini. Nu stiu dacã are cineva ceva de zis de domnul Ciomaga. Rar asa om cuminte”, a spus huseanca Ioana Condurache, 58 de ani.
Cuvinte frumoase pentru cel care ajutã oamenii, cu inima deschisã si discretie
Preasfintitul Ignatie l-a numit pe Ioan Ciomaga „filantrop crestin” si a declarat în repetate rânduri cã este un binefãcãtor care impresioneazã atât prin consistenta ajutorului dat celor în nevoie, bisericilor si, deopotrivã, copiilor care vor sã exceleze la învãtãturã, cât si prin discretia de care dã dovadã. Capacitatea sa de a ajuta, în permanentã si fãrã pretentia vreunei recunoasteri, este cel mai bun exemplu pentru binele fãcut cu sufletul deschis si fãrã a astepta ceva la schimb.