Oficial, autoritățile române au aflat vineri, 17 ianuarie, despre faptul că în țară ar fi ajuns carne de curcan provenind de la păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară cunoscut. Și tot oficial, autoritățile spun că au demarat controale, că încearcă să identifice toți beneficiarii acestor produse care, în totalitate, urmează să fie colectate și neutralizate. Ce se află, de fapt, în spatele avertizării venite de la Comisia Europeană cu privire la carnea de curcan infestată? Evz.ro a stat de vorbă cu oficiali din cadrul ANSVSA, care au explicat în ce condiții a intrat carnea în țară. Dar o serie de informațiile publice ale Comisiei Europene, dar și al autorității sanitar veterinare maghiare, indică faptul că pericolul gripei aviare prezent în țara vecină era cunoscut cu cel puțin câteva zile înainte de data de vineri.Comisia Europeană a transmis o notificare Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin care informează că ”din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificați curcani, iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității, vineri, de instituție.
Carne din jurul focarului de gripă aviară din Ungaria, pe mesele românilor
Astfel de produse au fost introduse în România prin trei unități de depozitare, aflate, toate, pe raza județului Bihor, se mai arată în același comunicat………https://evz.ro/exclusiv-ce-e-in-spatele-avertizarii-de-la-comisia-europeana-cu-privire-la-carnea-de-curcan-infestata-totul-se-stia-de-cateva-zille.html