VESTE BUNÃ…Reînnoirea parcului auto al României continuã sã fie o prioritate pentru autoritãți. Din acest motiv, ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor va demara, începând din luna martie, programul „Rabla Clasic”, iar numãrul minim de vouchere va fi de 60.000.
Programul „Rabla” este mecanismul de subventii al statului român pentru a încuraja cetãtenii sã renunte la masina veche în favoarea unui tichet valoric pe care îl pot folosi pentru a cumpãra un autoturism nou. Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor si Pãdurilor a explicat faptul cã în 2020 nu vom rãmâne fãrã programul Rabla. Va începe în luna martie si, în total, vor fi emise 60.000 de vouchere celor interesati. „Programul ‘Rabla’ este cel mai vechi program pe care îl deruleazã Administratia Fondului pentru Mediu. Acesta este si cel mai longeviv. Important e cã în ultimul an a functionat si ne propunem ca pentru 2020 sã crestem numãrul de vouchere pe care le acordãm. Am avut discutii inclusiv cu premierul României si cu cei din industria auto si pentru 2020 ne propunem un numãr de minim 60.000 de vouchere pentru ‘Rabla Clasic’. Programul va demara în luna martie si a rãmas sã stabilim cu colegii din minister si cu cei din Administratia Fondului pentru Mediu, sãptãmâna viitoare, care va fi bugetul si care vor fi exact etapele în care va fi demarat. Vreau ca atunci când informãm cetãtenii, care sunt beneficiarii acestui program, sã ne tinem de termene, pentru cã au fost programe derulate de Ministerul Mediului care efectiv au avut termene decalate si de aici pleacã neîncrederea populatiei în actul guvernamental. Sincer, eu nu-mi doresc acest lucru”, a spus Alexe.
Vouchere si pentru masinile electrice
În ceea ce priveste Programul ‘Rabla Plus’, oficialul a mentionat cã valoarea voucherului va fi de 10.000 de euro, iar numãrul de tichete ar putea creste cu pânã la 20% fatã de editia anterioarã. „Pentru Rabla Plus, în 2020 ne propunem sã pãstrãm cel putin acelasi buget si vrem o crestere cu 10-20% a numãrului de vouchere pe care sã-l acordãm, astãzi voucherul fiind de 10.000 de euro. Discutãm la nivel de Comisie Europeanã de green deal, cum avem tinte pentru 2030 pe mediu sau de 2050 când ar trebui sã avem neutralitate climaticã. Noi ne propunem ca, de la an la an, sã crestem bugetul si pentru voucherele privind masinile electrice si mai ales sã dezvoltãm numãrul de statii de încãrcare. Acesta este viitorul. România trebuie sã facã eforturi pentru a ajunge statele europene. Nu stiu dacã suntem neapãrat la coadã. Ministerul Mediului din România este ministerul care alocã cred cã una dintre cele mai mari, dacã nu cea mai mare, finantare privind voucherul pentru masini electrice, de 10.000 de euro”, a subliniat Costel Alexe. De la începerea acestui program, în anul 2005, aproximativ 600.000 de masini au fost scoase din uz pe teritoriul României. Alte 550.000 de autoturisme au fost achizitionate cu ajutorul voucherelor.