AMBITIE… Toti locuitorii comunei Stefan cel Mare vor participa, începând din aceastã sãptãmânã, la sedinte de informare organizate de primãrie, pentru a învãta în ce mod se vor colecta deseurile, din acest an, mai ales cã intrã în activitate colectarea selectivã a deseurilor menajere. Locuitorii din Stefan cel Mare au fost deja informati despre punctele de colectare din fiecare sat în parte, iar intentia primarului Mihai Moraru este ca localitatea pe care o conduce sã fie prima comunã din judet, în care colectarea selectivã devine realitate. Este adevãrat, un proiect extrem de dificil al primarului de la Stefan cel Mare, câtã vreme acest deziderat nu este nici pe departe atins în mediul rural, iar cetãtenii aruncã gunoaiele menajere în pubelele destinate sticlei, materialelor plastice sau cartonului.
„Vom avea discutii cu cetãtenii comunei Stefan cel Mare, le vom transmite cã nu se mai permite sub nicio formã ca gunoaiele sã fie aruncate la întâmplare, vor trebui duse la punctele de colectare. De exemplu, în satul Mãrãseni avem douã puncte, unul lângã cantonul Silvic si celãlalt în apropierea familiei Lapa, la Stefan cel Mare – lângã sediul primãriei si alãturi de sediul Federalcoop, la Brãhãsoaia – în centrul satului, la Cãntãlãresti – lângã scoalã, la Cãlugãreni – în centrul satului, la Bârzesti – lângã statia de autobuz, la Muntenesti – în apropierea cãminului cultural. Fac apel cãtre toti locuitorii comunei Stefan cel Mare, pentru a respecta zonele de depozitare stabilite, iar colectarea sã se facã selectiv, pentru ca localitatea noastrã sã ajungã cu adevãrat europeanã, date fiind investitiile fãcute de-a lungul anilor în zona noastrã”, a spus primarul Mihai Moraru. Acesta sustine cã la punctele de colectare actuale, functie de solicitãrile cetãtenilor, s-ar putea realiza si alte puncte, mai ales cã o colectare selectivã micsoreazã facturile locuitorilor.
Sunt investitii în toate satele, conditii ca la oras
„Este un început si îmi doresc sã fie cât mai bun, pentru cã avem o comunã care beneficiazã de toate conditiile din mediul urban, trebuie acum sã ne pliem pe cerintele noului sistem de colectare a deseurilor, pentru a deveni comunã europeanã”, mai spune primarul Moraru. O solutie pentru a rezolva colectarea selectivã, în zonele mai îndepãrtate de punctele de colectare actuale ar fi achizitia de europubele portabile. Primãria Stefan cel Mare intentioneazã sã achizitioneze în jur de 200 de europubele, care vor fi împãrtite locuitorilor, functie de cererile care vor rezulta în urma discutiilor pe fiecare sat în parte. Dupã ce europubelele se vor împãrti pe fiecare sat în parte, se vor stabili si zile de colectare, actiunea urmând a fi realizatã, cel mai probabil, cu utilajele primãriei. „Mai fac un apel cãtre cetãtenii comunei Stefan cel Mare, si anume sã respectãm curãtenia în comunã. Deseurile menajere trebuie duse la punctele de colectare, nu este normal sã fie aruncate la întâmplare. Acest proiect, pe care îl prezentãm locuitorilor în aceste zile, face parte din proiectul pe termen mediu si lung de modernizare a comunei, mai ales în satele în care avem apã, canal si asfalt, cum este satul Mãrãseni. Avem deja trei sate în care avem retele de apã-canal, ca la oras, mã refer aici la Mãrãseni, Stefan cel Mare si Cãntãlãresti, urmeazã ca si în celelalte patru sate – Brãhãsoaia, Bârzesti, Cãlugãreni si Muntenesti – sã înceapã lucrãrile la retelele de apã si canalizare, din acest an, prin POIM, fonduri europene. Avem toate motivele sã cerem locuitorilor din comuna noastrã sã respecte cererile impuse de colectarea selectivã a deseurilor, mai ales cã în mai toate satele vor exista conditii comparabile cu cele din mediul urban”, a spus primarul Moraru.