spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Ultima solutie: exterminati toti porcii mistreti din zona Cârja!

- Advertisement -

MAREA EXTERMINARE… S-au înmultit cazurile de porci mistreti gãsiti cu pestã porcinã africanã, în zona Cârja, din apropierea Murgeniului. Virusul PPA adus de mistreti pe Valea Prutului a condus la pagube uriase în gospodãriile populatiei, dar si la ferma de porci de la Murgeni, unde mii de animale au fost sacrificate. Recent, tot la Cârja, a mai fost descoperit un mistret mort, iar analizele de laborator au demonstrat cã avea virusul pestei porcine africane. Ca o ultimã solutie, care sã curete zona de animale bolnave cu PPA, directorul executiv al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui, dr. Mihai Ponea, propune împuscarea tuturor efectivelor de mistreti din zona Cârja. „Fac un apel la toate institutiile statului, la vânãtori, la toti cei care se pot implica, sã înteleagã cã trebuie exterminat tot efectivul de mistreti de acolo, pentru cã, deja, pagubele sunt imense. Pânã nu eradicãm toate exemplarele de mistreti de la Cârja, suntem în mare pericol, ca judet”, avertizeazã directorul DSVSA Vaslui. Din pãcate, pericolul aparitiei de focare de pestã porcinã africanã bântuie si în nordul judetului. Desi este un focar de PPA la granita Vasluiului cu Iasul, în comuna ieseanã Ciortesti, sâmbãtã, mai multi sãteni au fost gãsiti cu porci la vânzare, în târg, desi este interzisã o astfel de activitate!

Directorul Ponea cere organizarea, în regim de urgentã, de vânãtori la pândã (prin metode de vânãtoare care nu dislocã efectivul, respectiv prin pândã si dibuire, fãrã gonaci si câini de vânãtoare) pentru întregul efectiv de mistreti aflati în zona Cârja, dar si zonele adiacente. Vânãtorile se vor organiza cu vânãtori autorizati, personal silvic, personal de vânãtoare angajat si cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens de personalul abilitat. „Toti porcii sãlbatici sacrificati cu armã de foc sau gãsiti morti în zona afectatã trebuie sã fie examinati de un medic veterinar oficial, urmând a fi supusi unui examen de depistare a pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic. Recoltarea probelor de la mistretii împuscati sau gãsiti morti se va face de cãtre medicul veterinar oficial sau de personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în conditii de biosecuritate. Pentru mine, este clar un lucru: Cârja este un focar de pestã porcinã africanã si tot efectivul de mistreti trebuie împuscat. O mãsurã radicalã si durã, altfel ne vom trezi în fata unor pagube imense”, spune directorul DSVSA Vaslui. La Murgeni, lângã ferma în care au fost deja ucisi 2.000 de porci, mai este o fermã de reproductie, cu câteva mii de capete, iar infiltrarea virusului PPA acolo ar fi o nenorocire. Nu mai punem în calcul faptul cã mii de sãteni din zona Murgeni s-au trezit fãrã porcii din gospodãrie, iar sansele pentru a repopula zona cu alte animale sunt aproape de zero, date fiind conditiile de mistreti bolnavi cu virusul pestei porcine africane, descoperiti în ultima perioadã. „Am dori sã aducem la ferma de la Murgeni, cea în care au fost sacrificati 2.000 de porci, anul trecut, câteva zeci de porci santinelã, pentru a vedea dacã mai existã virusul pestei porcine africane sau nu”, explicã directorul Ponea.

Mii de porci au fost tãiati de sãrbãtori, însã sunt în continuare în registre!

Ca o ironie a sortii, conform unor date oficiale, judetul Vaslui este pe primul loc pe tarã în acest moment, ca numãr de porci existenti în gospodãrii. La jumãtatea lunii ianuarie, statisticile aratã cã sunt trei porci pe fiecare gospodãrie în parte, în judetul Vaslui. „Nu se poate asa ceva, mai ales cã s-au tãiat mii de porci la sãrbãtori. Ori, oamenii au tãiat porcii, însã nu au mai declarat la medicii de circumscriptii faptul cã nu mai au aceste animale în curti. Ca atare, este nevoie ca toti proprietarii de porci sã vinã la medicii veterinari de care apartin, pentru a scoate din registre efectivele care au fost deja sacrificate”, anuntã dr. Ponea. Si un fapt alarmant, tot pe fondul mãsurilor luate pentru a stopa focarele de pestã porcinã africanã. Sâmbãtã, la târgul din Codãesti, a spus directorul DSVSA Vaslui, au fost gãsiti mai multi sãteni care aveau la vânzare porci sau alte animale, desi acest lucru este interzis. „Acolo, este Politie Localã, care trebuie sã intervinã. Comuna Codãesti este la câtiva kilometri de granita cu Iasul, acolo unde existã deja un focar de PPA, la Ciortesti. Nu ne putem juca cu legea, toti cei care nu respectã aceste mãsuri vor suporta amenzi extrem de mari”, avertizeazã Mihai Ponea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.