REACTIE… Cazul asistentei medicale din Vaslui, bãtutã de sotul sãu, psiholog în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a intrat în atentia Sindicatului National al Agentilor de Politie (SNAP). Ieri, acesta a transmis un semnal de alarmã cu privire la necesitatea unei analize de urgentã în interiorul Centrului de Psihosociologie din subordinea M.A.I., privind abuzurile pe care unii psihologi le sãvârsesc. „În ultima zi a anului trecut, o femeie a murit dupã ce a fost bãtutã cu bestialitate de sotul sãu, psiholog în cadrul MAI, la ITPF-Serviciul Teritorial Vaslui. Nedorindu-ne sã aruncãm o anatemã asupra psihologilor din cadrul MAI, dupã alte demersuri, Sindicatul National al Agentilor de Politie trage un nou semnal de alarmã. Pornind de la cazul cutremurãtor de mai sus, întrebãm: pe psihologii care-i testeazã pe politisti, cine îi psihanalizeazã!? La câte drame ale politistilor am asistat, de sinucideri sau de „stres post-traumatic” unde psihologii nu si-au confirmat profesionalismul!?”, se aratã într-un comunicat transmis de SNAP.
De asemenea, sindicatul politistilor a mai fãcut referire la un caz din judetul Gorj, acolo unde unui politist i s-a retras dreptul de a-si mai desfãsura activitatea ca luptãtor în cadrul SAS (Serviciul pentru Actiuni Speciale), pentru cã nu ar fi obtinut avizul psihologic: „SNAP a mai denuntat abuzuri pe care psihologi ai MAI le-au comis, la ordinul sefilor ori din rãzbunãri personale si a oferit toate argumentele în sprijinul principiului cã Psihologul nu e un Dumnezeu, iar Politistul ispãsitor de pedepse dupã pofta unora. Dacã sefu’ se supãrã, oricând îl trimite pe politist la psiholog, „arma” infailibilã cu care îi paralizeazã personalitatea, demnitatea si activitatea lucrãtorului. Politistul trebuie sã aibã posibilitatea, prin reevaluãri la psihologi acreditati de MAI, sã conteste rezultatul prin care un psiholog îl declarã „inapt” de ceva. Din ciclul „Abuzuri de neimaginat”, completãm „lista neagrã” cu „executia prin arma „psihologicã”, a unui politist, membru SNAP, sportiv de exceptie, campion national si international, lucrãtor al SAS din cadrul IPJ Gorj. Doar pentru cã are frustrãri, ori s-a trezit indispus de dimineatã, niciun psiholog nu poate declara un politist inapt, sã-i ia dreptul de a purta arma, de a conduce autospeciale ori sã fie evaluat subiectiv! Si dacã Psihologul a devenit o armã utilã în lupte si rãzbunãri absurde, S.N.A.P. cere o analizã de urgentã în interiorul Centrului de Psihosociologie din subordinea M.A.I., privind abuzurile pe care unii psihologi le sãvârsesc. În atare situatie, dupã mai multe abuzuri semnalate de cãtre membrii nostri din IPJ-uri, am elaborat un proiect pe care îl si anexãm, proiect care tine seamã de realitatea din teren si care oferã echitate, încât abuzurile sã nu mai aibã loc”.
Asistenta Mihaela Enache, bãtutã si torturatã prin metode securiste
Cazul asistentei medicale din Vaslui a intrat în atentia publicã la începutul lunii decembrie, dupã ce a ajuns la spital în stare gravã. În momentul internãrii, asistenta nu-si mai putea tine echilibrul, îi amorteau picioarele si nu mai putea sã vorbeascã clar. Dupã câteva ore a intrat în comã de gradul IV. O apropiatã a familiei Enache ne-a declarat cã vreme de mai multi ani, asistenta era bãtutã cu regularitate de sotul ei, fost politist în cadrul IPJ Vaslui. Femeia a fost lovitã cu pumnii, cu diferite obiecte contondente din casã, dar de multe ori a fost bãtutã si cu o sosetã umplutã cu nisip. Aceastã metodã era foarte des folositã de tortionari pentru cã provoca dureri insuportabile victimei si în acelasi timp nu lãsa urme pe trupurile lor. Pe numele sotului sãu au fost deschise douã dosare penale, unul pentru vãtãmare corporalã din culpã, iar al doilea pentru violentã în familie, dupã ce chiar fratele asistentei a depus plângere la politie. Dupã decesul femeii, politistii vasluieni au schimbat încadrarea faptelor într-unul din dosarele avute în lucru, din vãtãmare corporalã din culpã în ucidere din culpã.