spot_img
21.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Salariile cadrelor didactice din Vaslui, sub semnul întrebãrii

- Advertisement -

S-AU RÃZGANDIT… Vesti proaste pentru cadrele didactice din judetul Vaslui, dar nu numai. Desi au fost anuntate majorãri de salarii pentru toti profesorii, educatorii, directorii si inspectorii scolari, premierul Ludovic Orban a declarat ieri cã „aceste cresteri ar fi discriminatorii fatã de alti bugetari, care nu vor beneficia de venituri la fel de mari”. Prima crestere salarialã ar fi trebuit sã aibã luna aceasta, cu „a doua transã de 1/4 din diferenta dintre salariul de bazã prevãzut de lege pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018”, iar a doua etapã a cresterii salariale era programatã pe 1 septembrie.

Vestea cã salariile cadrelor didactice nu vor mai fi majorate a stârnit o serie de nemultumiri în rândul sindicalistilor din învãtãmânt: „Informatiile deja sunt în ceatã. Nu mai stim nici noi ce sã credem, desi am avut unele discutii acum câteva sãptãmâni pe aceastã temã. Ministerul Educatiei spune cã sunt bani în buget pentru a fi prevãzute aceste cresteri din septembrie, care nu sunt deloc mari. Când îi mai aud pe unii cã spun cã se creste cu 21% nivelul salariilor… Este o utopie sã credem asta. Este vorba despre o pãtrime din diferenta dintre 2022 si 2018. Sumele acestea sunt ridicole. Ati auzit, 240 de lei în septembrie. 240 de lei brut la un lector, sef de lucrãri. 230 de lei brut, la un conferentiar. Asta înseamnã vreo 160 de lei în mânã. Asta înseamnã o transã, 80 de lei net. Acestea sunt cresterile acelea „fabuloase”, adânci, puternice”, a declarat Anton Hadãr , presedintele Federatiei Alma Mater.

Ce salarii ar fi trebuit sã primeascã de la 1 septembrie

Banii pe care ar trebui sã-i primeascã dascãlii în acest an ajungeau la nivelul prevãzut de grila din Legea salarizãrii pentru anul 2022.

Astfel, conform acesteia, de la 1 septembrie 2020, un profesor cu grad didactic I si studii superioare de lungã duratã, cu peste 25 de ani vechime, ar trebui sã aibã un salariu brut de 5.517 lei pe lunã. Acelasi profesor, dar cu o vechime între 20 si 25 ani, ar trebui sã primeascã 5.101 lei pe lunã. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bazã ar trebui sã fie de 4.372 de lei. În cazul unui profesor cu grad didactic II si studii superioare de lungã duratã, a cãrui vechime este de 1-5 ani, salariul de bazã ar trebui sã fie de 4.235 lei. Profesorii cu grad didactic II, cu 15-20 de ani de vechime, ar trebui sã aibã un salariu de bazã de 4.417 lei. Un profesor debutant ar trebui sã câstige un salariu de 4.098 lei pe lunã, dacã are studii superioare de lungã duratã, iar un institutor debutant – aceeasi sumã ca a unui profesor debutant. O educatoare sau un învãtãtor cu peste 25 de ani vechime si studii de nivel liceal, ar trebui sã aibã un salariu de bazã de 4.372, iar un director, director adjunct, inspector general sau inspector adjunct ar trebuii sã cîstige sume cuprinse între 7000 si 9300 de lei, în functie de gradul de specializare si functia pe care le ocupã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.