spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Prima stea variabilã cu numele Bârladului!

- Advertisement -

DESCOPERIRE…În urma unor observatii astronomice cu caracter stiintific realizate de seful sectiei Astronomie -Planetariu, Ciprian Vîntdevarã, cu ajutorul telescopului principal, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”, a fost descoperitã în premierã pentru institutia din Bârlad prima stea variabilã, ce va purta numele Barlad V1.  Ciprian Vîntdevarã este la a doua descoperire astronomicã, prima fiind în februarie 2015,când a descoperit o nova rosie.

Una dintre cele mai bune achizitii pentru Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, în materie de muzeografi, este fãrã îndoialã Ciprian Dumitru Vîntdevarã. Venit de zece ani la aceastã institutie, a devenit anul trecut sef de sectie la departamantul Astronomie- Planetariu, a descoperit în 2015 o novã rosie luminoasã, intrând în rândul astronomilor care au fãcut descoperiri importante si asezând muzeul si Bârladul pe harta marilor descoperiri de fenomene ceresti. Iatã cã Ciprian Vîntdevarã nu s-a oprit, a continuat sã studieze si sã facã observatii pe cer iar pe 4 decembrie 2019 a mai adãugat încã o descoperire , o stea variabilã pe care a botezat-o cu numele orasului unde a fãcut observatiile: Bârlad V1. Steaua variabilã a fost descoperitã la începutul lunii noiembrie 2019, în urma procesãrii unor cadre test pentru observatii fotometrice. Curba de luminã a fost raportatã pe 4 decembrie 2019 la American Association of Variable Star Observers (AAVSO):

Bârlad V1 este o stea de tip Delta Scuti

Stelele variabile sunt acele stele care îsi modificã strãlucirea, consecintã a unor procese din interior. Sunt mai multe tipuri de stele variabile, Barlad V1 este de tip Delta Scuti. Steaua face parte din clasa spectralã A7V si variazã cu aproximativ 0.07 magnitudini în 98 de minute.  Bârlad V1 este situatã la o distantã de aproximativ 4000 ani luminã în dreptul constelatiei Perseus. Este a doua descoperire importantã, dupã  Nova Rosie Luminoasã din galaxia Messier 101, ce a fost descoperitã pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic din Bârlad, tot de muzeograful astronom amator, Ciprian Vîntdevarã.  Descoperirea stelelor variabile se realizeazã prin observatii astronomice  cu ajutorul unor echipamente speciale si softuri ce analizeazã curba de luminã. În ultimii ani, institutia noastrã a beneficiat de mai multe sponsorizãri din mediul privat, în urma cãrora sau achizitionat echipamente si accesorii necesare observatiilor astronomice cu caracter stiintific si educativ.

Aprecierea conducerii muzeului i-a adus postul de sef de sectie

Dr. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârban” din Bârlad este foarte mândru de realizãrile lui Ciprian, de la departamentul Astronomie – Planetariu. „A pus efectiv Bârladul si institutia noastrã pe harta astronomicã. Este perseverent, munceste zi si noapte, având aceastã pasiune ca astronom amator. Pe lângã pasiune, are si o activitate organizatoricã în institutie foarte bunã, mobilizând extrem de usor publicul, datoritã pasiunii pe care o insuflã. A reusit ca, dupã zece ani de la angajarea lui, unul din cele mai bune lucruri care s-a întâmplat pentru acest departament, sã ajungã seful sectiei Astonomie – Planetariu,pentru cã mai are o mare calitate: aduce foarte multi sponsori pentru cã le aratã ce face si oamenii de afaceri sunt încântati sã ajute pentru a ajuta la descoperirile sale”, a spus Mircea Mamalaucã.

„As dori sã multumim tuturor sponsorilor care s-au implicat în modernizarea Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, între anii 2017 – 2019: S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, S.C. Evel H Company S.R.L., SC Authentic Version S.R.L., CEC Bank S.A., S.C. Energoconstruct S.R.L, S.C. Safir S.R.L., S.C. Vinicola Averesti S.R.L., S.C. Nomis 2003 S.R.L, Terra General Constructor S.R.L., ACER România, S.C. International Tehno S.R.L, S.C. Viacons Rutier SRL, S.C. Staer  International S.A., A&A Farms Bogesti,   S.C. Ilvas S.A., S.C. Biosfarm S.R.L. Bârlad, S.C. Banca Transilvania S.A., S.C. Titi Aur S.R.L. (Academia Titi Aur), S.C. Confectii S.A. Bârlad, S.C. Kredianis S.R.L. Zorleni.  Donatii persoane fizice: Ciprian Frigoi, Ovidiu Codre Cartiu, Constantin Balmus, Jora Gabriela. Le multumesc si promitem cã nu ne vom opri aici,vom continua sã cercetãm cerul care ascude iatã multe fenomene astronomice încã nedescoperite”, a spus Ciprian Vîntdevarã, seful sectiei Astronomie – Planetariu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.