INVESTITII… Comuna Bunesti-Averesti, chiar dacã este la capãtul judetului, acolo unde în trecut era capãtul drumurilor, a ajuns o comunitate de invidiat. Cel mai bogat om din judet si locul 24 în Top 300 îsi are afacerea de suflet chiar la Averesti, unde are cea mai modernã plantatie de vie din România si unul dintre cele mai performante combinate de vinificatie. Drumul Judetean s-a reabilitat si anul urmãtor se va uni cu cel din judetul Iasi. În scurt timp, husenii vor merge la Iasi, prin Bunesti-Averesti, ridicând si mai mult potentialul zonei. Cu mai mult de jumãtate din drumurile comunale asfaltate, comuna Bunesti-Averesti devine atractivã pentru tineri, iar conexiunile cu Iasul si Husul o va plasa în scurt timp în cea mai râvnitã comunã de cei care vor sã se întoarcã acasã, gratie si investitorilor privati, precum Dulute si altii. „Am reusit sã ducem la bun sfârsit asfaltãrile si astfel am adus transportul în comun prin sate, ca sã nu mai facã lumea câte 2 sau 3 kilometri pe jos, pânã la statia de autobuz situatã în drumul judetean”, spune Vasile Tãrãgan. Cum la pomul lãudat apar si omizile, ca din pãmânt primarul s-a ales cu cel mai aprig contestatar, care cât e ziua de mare stã dupã primar cu telefonul mobil filmându-l, încercând sã arate o altã realitate a comunei, taman când aceasta înfloreste. Însã Vasile Tãrãgan îsi vede de drumul sãu, iar astãzi se poate lãuda cu o vastã retea de alimentare cu apã, ce depãseste 37 de kilometri si care va rezolva problema apei potabile în comunã. Cu o grãdinitã nouã si reabilitarea unitãtilor de învãtãmânt din Bunesti – Averesti, primarul încheie un an care a însemnat investitii de peste 300 de miliarde de lei vechi în comunã.
Comuna Bunesti-Averesti are o vechime care se pierde prin negura timpului. Cetatea dacicã de pe dealul Bobului, unde trãia o comunitate puternicã de daci liberi, aratã de ce locuitorii acestei zone sunt gospodari, statornici si patrioti. Vasile Tãrãgan vine dintr-o familie veche. Tatãl sãu a fost erou în al doilea rãzboi mondial, iar bunicul sãu, Ilie, a fost potcovarul regelui Ferdinand si a participat la Marea Adunare Nationalã, pe 1 decembie, la Alba Iulia. Iatã de ce, Vasile Tãrãgan s-a înhãmat la aceastã grea misiune, de a scoate la liman aceastã veche localitate încãrcatã de istorie. Pentru primar, promisiunile s-au dovedit lucruri concrete si nu doar vorbe. Astfel, proiectele începute încã din vara anului 2018, au început sã se apropie de final. În comuna Bunesti-Averesti, sunt în plinã desfãsurare nouã proiecte. Este important de spus cã acestea sunt de mai mult timp începute, unele din 2015, unele chiar din 2009. Dar abia acum s-a obtinut finantare. „Mai bine mai târziu, decât niciodatã, stiti cum se spune. În privinta aductiunii de apã, avem demarate trei proiecte. Unul în satul Bunesti, altul la Podu Oprii, iar alt proiect de aductiune de apã în localitatea Averesti. Apoi, în ceea ce priveste modernizarea unitãtilor de învãtãmânt, avem în desfãsurare alte patru proiecte. Este vorba despre modernizarea Scolii Averesti, despre construirea grãdinitei cu program normal din Averesti. De asemenea, se lucreazã la Scoala din Bunesti, precum si la grãdinita din Bunesti”, spunea, în 2018, primarul Vasile Tãrãgan.
2019, anul finalului de proiecte pentru Vasile Tãrãgan
Pentru comuna Bunesti – Averesti, anul 2019 a însemnat o continuare a dezvoltãrii si a investitiilor începute în 2018. Astfel, dupã asfaltarea a mai bine de 12 kilometri de drumuri comunale, primarul Vasile Tãrãgan continuã lupta si reuseste si anul acesta sã atragã fonduri pentru asfaltarea a încã 4,408 kilometri de drumuri comunale. Alti 7 kilometri de drumuri de piatrã au fost reabilitate si au devenit acum usor practicabile. De asemenea, prin atragerea de fonduri pe PNDL, edilul aduce aproape de final aductiunea de apã în comunã, realizatã acum în proportie de aproximativ 90%. Întreaga retea înseamnã mai bine de 37 de kilometri de teavã îngropatã în pãmânt si care va rezolva problema apei potabile. Tot anul acesta, Vasile Tãrãgan aduce aproape de final lucrãrile la noua grãdinitã din Bunesti si reuseste reabilitarea celorlalte unitãti de învãtãmânt. „Chiar dacã lucrãrile, la cele patru unitãti de învãtãmânt nu sunt gata, mai avem putin de lucru. Suntem siguri cã, în primul trimestru al anului viitor vom reusi sã le finalizãm. Un lucru bun pe care, de data aceasta, l-am finalizat, este iluminatul public. Cu 800 de lãmpi economicoase am asigurat iluminatul public în toate satele componente ale comunei Bunesti-Averesti. Pentru anul viitor ne-am propus asfaltarea a încã 8,5 kilometri de drum, cu fonduri de la Compania Nationalã de Investitii. Sperãm ca, în cel mai scurt timp, sã înceapã lucrãrile. Cu ajutorul acestui proiect avem în vedere asfaltarea tuturor arterelor principale din satele Plopi si Tãbãlãiesti, cu legãturã în Drumul Judetean”, spune primarul Vasile Tãrãgan.
Husenii vor merge la Iasi prin Bunesti-Averesti
MÂNDRIE… Asfaltarea drumurilor comunale au însemnat proiecte de suflet ale primarului Vasile Tãrãgan, Un alt proiect de suflet al edilului este si reabilitarea DJ 24D, drum ce poate fi considerat strategic pentru comuna Bunesti-Averesti. Si asta pentru cã drumul face legãtura între localitãtile Averesti – Bunesti – Dolhesti – Ciortesti – Coropceni. Altfel spus, acesta va fi drumul care va lega direct judetele Iasi si Vaslui. De asemenea, edilul a reusit sã scuteascã oamenii sã meargã pe jos doi sau trei kilometri pentru a ajunge la statia de autobuz situatã pe drumul judetean. Acum, microbuzele pentru transport persoane folosesc drumurile asfaltate din satele componente.