Din această sumă, 1.080 de lei provin de la Pilonul I, adică sistemul public de pensii, iar 545 lei de la fondul de pensii administrat privat Pilon II, potrivit calculelor CFA România care presupun o contribuţie către P2 de 3,75% din salariul brut, la fel ca cea din prezent, scrie zf.ro.
Dacă ponderea se majorează la 6%, aşa cum s-a stabilit iniţial în legislaţie la înfiinţarea fondurilor de pensii private, atunci pensia din Pilonul II ar urma să fie de 870 de lei. Doar că o astfel de majorare presupune şi un angajament al statului român de circa 2,8 miliarde de lei, greu de realizat în prezent având în vedere faptul că bugetul este sub presiune.
„Pensia acumulată în Pilonul 2 suplimentează în mod consistent pensia de stat şi elimină riscul dependeţei de factorii demografici”, se arată într-un studiu realizat de CFA România. „Cu cât contribuţia alocată către Pilonul 2 este mai mare cu atât pensia şi rata de înlocuire estimată este mai mare”. CFA România a calculat ultimul salariu, adică cel de dinainte de retragerea din câmpul muncii, în termeni reali, aplicat la puterea de cumpărare din prezent. …https://evz.ro/bomba-pentru-tineri-ce-intampla-cu-pensia-lor-problema-despre-care-nimeni-nu-vorbeste.html