spot_img
22.6 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Ultima parte explozivã a filmului Revolutiei de la Husi! | VIDEO

- Advertisement -

INCENDIAR… Dacã primele douã filmulete, realizate la Husi de regretatul om de afaceri, Dan Filip, chiar în zilele Revolutiei din ‘89, au reprezentat o surprizã totalã, iatã cã azi, Cosmin, fiul acestuia, scoate la ivealã cel de-al treilea material video, de-a dreptul exploziv! În sala mare a Primãriei, în fata unei multimi destul de burversate de vestile contradictorii si imaginile însângerate din orasele unde se murea de-a dreptul, apare comandantul Unitãtii Militare de la Husi, colonelul Ion Rizea, care le cere oamenilor sã iasã pe strãzi si sã prindã… teroristii. Spune despre acestia cã sunt mari, solizi si ar umbla îmbrãcati chiar în haine militare. Imaginile cu discursul colonelului Rizea, privit acum, la 30 de ani de la Revolutie, nu mai au nevoie de niciun comentariu. Bine cã husenii au fost cumpãtati si nu s-au apucat sã „vâneze” teroristi prin oras, cãci cine stie la ce se putea ajunge…

La un moment dat, în fata adunãrii din sala mare a Primãriei, în data de 23 decembrie 1989, inginerul Mocanu dã cuvântul colonelului Ion Rizea, comandantul Unitãtii de Chimie din Husi. Cu autoritate, acesta le transmite celor prezenti în salã, un mesaj care azi ar putea pãrea de neînchipuit. În presiunea acestor evenimente însã, lucrurile se vedea cu totul altfel: „Dumneavoastrã v-ati uitat la televizor. Ati vãzut ce se întâmplã cu armata, cu poporul, în marile orase ale patriei, îndeosebi în capitalã. Doresc sã vã înformez cã suntem la curent cu toatã situatia, din capitala patriei. În cursul acestei nopti, pentru multi dintre dumneavoastrã, spre surprinderea noastrã, a militarilor, a fost o noapte obisnuitã. Pe strãzi nu erau decât Armata si cei 15 luptãtori de gãrzi patriotice, care v-au reprezentat. Eu vã rog în mod foarte insistent, sã întelegeti cã suntem într-o situatie foarte deosebitã. Nu s-a obtinut încã definitiv victoria. Se luptã Armata, gãrzile patriotice din Bucuresti, cetãtenii si îndeosebi tinerii, se luptã în mod insistent, dramatic, cu elemente deosebit de puternice. În mod suprinzãtor pentru noi, aceste elemente sunt înzestrate cu blindate, cu fel de fel de armament. Dupã cum ati auzit, s-a fãcut apel la elemente de comandouri. Dumneavoastrã nu stiu cât de mult stiti ce reprezintã aceste elemente, sunt grupuri, formate numai din 5 sau 6 oameni, dar care reprezintã cât o bombã nuclearã”, a spus comandantul. În salã, oamenii, usor de influentat în acele momente bulversante, au început sã arate neliniste.

Husenii, speriati cu zvonuri: „A început sã fie destabilizatã situatia în toatã tara. Din nou aceste grupuri revin. Au fost prinse când mergeau spre munti”

„Eu nu doresc sã sperii pe nimeni! Stimati tovarãsi, vã rog foarte mult, aceastã adunare a noastrã sã n-o lungim, cã o lungim poate în mod fatal. Eu stau si-mi tremurã inima-n mine, pentru cã, din moment în moment, putem lupta si-n orasul Husi. Sã nu se considere cã noi suntem ocrotiti de nu stiu ce tirani, criminali, ticãlosi, care nu pot veni si aici. A început sã fie destabilizatã situatia în toatã tara. Se restabilizeazã. Din nou aceste grupuri revin. Au fost prinse când mergeau spre munti. În Bucuresti se luptã puternic. Vor, sub orice tip si pret, sã punã stãpânire din nou pe radioteleviziune, adicã pe acele puncte cheie, prin care acest Front al Salvãrii Nationale tine legãtura cu noi, ne îndeamnã, ne conduce. Pentru cã a venit vorba despre Frontul National al Salvãrii Nationale, vã rog foarte mult sã tinem seama de ordinele pe care le primim de la acest esalon, care conduce România. Armata va lupta numai alãturi de popor pânã la victorie. Victorie sau moarte”, a spus ofiterul, iar sala a început sã aplaude, în urale frenetice. (….)

„Sunt multi tovarãsi, care nu suportã culoarea albastrã, a militienilor”

Colonelul Rizea a spus cã are nevoie de „o companie formatã dintr-o subunitate de gãrzi patriotice, formatã din 100 de luptãtori”, alãturi de care sã actioneze Armata din aceastã Garnizoanã. Sunt multi tovarãsi, care nu suportã culoarea albastrã, a militienilor. Nu suportã securistii. Eu vã informez: militienii acestui oras, securistii, imediat ce s-a lansat apelul patriotic, de la radio-televiziune, au venit de bunã-voie, au intrat în subordinea mea, au predat armamentul, si-au pus banderola de tricolor si sunt hotãrâti sã lupte alãturi de popor”, a mai spus Ion Rizea.

Sprijin si mai putinã gãlãgie”

„Vã solicitãm sprijin, mai putinã gãlãgie, dacã se poate. Sã ne concentrãm atentia cãtre toti suspectii orasului, acesti ticãlosi, criminali ai poporului. Au început sã se îmbrace, inclusiv în tinutã militarã! Ei sunt îndeosebi foarte mari, robusti, solizi, puternici, bine crescuti , cã au avut timp sã mãnânce 25 de ani. (…) Domnilor, s-a primit ordin de la Consiliul Militar si de la FSN, tot omul, tot românul, care poate sã tinã o armã în mânã si stie sã tragã cu ea, dacã nu, sã învete cât de repede, sã i se dea armã si munitie, cãci altfel este o crimã. Este o crimã sã nu-i înarmãm pe cei care sunt cu noi (…) Mergem la intreprinderi, patrulãm în oras, niciun terorist nu trebuie sã ne scape. Inclusiv vânãtorii, cã mi-a spus cineva cã sunt multi vânãtori în oras, îi rog sã vinã la punctul de control al Unitãtii Militare, sã-i organizez”, a cerut Ion Rizea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.