Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice (PL-x 607/28.10.2019).
Legea a fost adoptată pe 11 decembrie de Camera Deputaţilor. Aceasta prevede ca indemnizaţia lunară pentru persoanele refugiate, strămutate în altă localitate sau care au făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, dar şi pentru soţii celor care au fost deportaţi în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate să fie majorată la 350 de lei pe lună.
Proiectul de lege, iniţiat de către deputatul Silviu Vexler, modifică art. 2 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.
Proiectul reprezintă o „măsură reparatorie”, vizând acordarea unui sprijin pentru supravieţuitorii Holocaustului.
„În perioada Holocaustului, între 280.000-380.000 de evrei români au fost arestaţi, deportaţi şi, într-un final, ucişi în masă, potrivit unui document oficial asumat de statul român, Raportul Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România. În aceste cifre nu au fost incluşi cei care au reuşit să supravieţuiască, dar care au îndurat aceleaşi suferinţe. Cu toate acestea, după toţi anii care au trecut, memoria victimelor Holocaustului încă luptă cu nepăsarea şi indiferenţa, lucru care poate fi văzut foarte uşor prin tentativele de idealizare a mişcării legionare, găsirea de explicaţii pentru acţiunile criminale ale lui Ion Antonescu, rescrierea istoriei”, a explicat Silviu Vexler.
Anterior, indemnizaţia lunară era de 300 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare.
Totodată, soţul sau soţia persoanei asasinate ori executate din motive etnice sau în urma masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare va beneficia de o indemnizaţie lunară de 350 de lei (majorată de la 250 de lei), dacă ulterior nu s-a recăsătorit. Aceeaşi prevedere este valabilă şi pentru soţul supravieţuitor al celui decedat, din categoria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) (deportat în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate; privat de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare; refugiat, expulzat sau strămutat în altă localitate; a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată; a fost supravieţuitor al trenului morţii; a fost evacuat din locuinţa pe care o deţinea).