spot_img
spot_img
0.8 C
Vaslui
14-ian.-2025

Oamenii Husului, în 2019!

- Advertisement -

BILANT…. Putine zile au mai rãmas pânã la finele lui 2019, un an în care multe s-au întâmplat în urbea Husilor! Cu bune si cu rele, viata cetãtii si-a mai scris o paginã din istoria localã, iar faptul cã numele ei a avut ecou, se datoreazã oamenilor sãi. Omul momentului este, fãrã îndoialã, Dr. Nelu Tãtaru. În 2019, acesta a reusit ceea ce multi nu credeau cã va fi posibil la Vaslui: sã strice masinãria de vot a PSD-ului si sã îl înfrângã la urne tocmai pe… invincibilul Dumitru Buzatu. Chirurgul husean a fost numit de curând secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii, devenind „mâna dreaptã” a ministrului Victor Costache. Preasfintitul Ignatie, Episcopul Husilor, la rândul sãu, de asemenea, a reusit lucruri aparent imposibile: sã refacã imaginea zdrobitã a Bisericii locului, sã readucã oamenii în lãcasele de cult si sã punã bazele unei adevãrate infrastructuri, prin care copiii si bãtrânii sãrmani, sã fie ajutati. Scriitoarea Lina Codreanu, olimpica Adelina Ralea, profesoara sa, Elena Talasman, învãtãtoarea Corina Sujdea sau huseanul Sergiu Suhãreanu sunt si ei o parte dintre oamenii care au contribuit, fiecare în felul sãu, la imaginea pozitivã a Husului. Primarul Ioan Ciupilan nu putea lipsi de pe aceastã listã, fie si pentru faptul cã, pe lângã treburile edilitare, are meritul ca în uriasul scandal cu „antisemitii”, sã îi fi înfruntat pe toti cei care au acuzat Husul cã ar fi „un leagãn al legionarilor”. „Nu avem antisemiti la Husi! Nu-mi faceti orasul de rusine”, le-a strigat Ciupilan. Pe lista merituosilor din 2019, un vasluian, nãscut la Vetrisoaia, dar cu care husenii se mândresc, George Cãtãlin Grosu, reuseste chiar în aceste zile sã bucure un judet întreg. A absolvit Institutul National pentru Pregãtirea si Perfectionarea Avocatilor cu „Magna Cum Laudae”, fiind unul dintre cei mai buni din tarã.

2019 a fost un an destul de încãrcat pentru Husi. Marcat de alegeri – europarlamentare, referendum si douã tururi pentru prezidentiale, viata urbei, de voie, de nevoie, s-a raportat mai mult la aceste evenimente. Câstigãtorul acestor confruntãri electorale, nu doar acasã, la Husi, ci si pe plan judetean, a fost huseanul Nelu Tãtaru, din postura de presedinte al PNL Vaslui. Unii au fost tentati sã spunã cã victoria PNL-ului s-ar datora mai mult valului national anti-PSD, însã adevãrul aratã cã în judetele unde social-democratii au mai avut câte un „greu al partidului”, formatiunea a câstigat. Numai cã la Vaslui, Dumitru Buzatu, desi un lider de bazã al social-democratilor, nu a izbutit sã înfrângã PNL-ul, acesta fiind semnul cã liberalii condusi de Tãtaru, au avut o strategie politicã eficientã. Cu aceastã ocazie, cei care s-au tot tânguit cã doctorul de la Husi nu ar fi un politician abil, nu prea au mai avut ce comenta… Doctorul Tãtaru a mai înregistrat un succes notabil, pânã sã se termine anul: a fost numit secretar de stat în Ministerul Sãnãtãtii, devenind un om de bazã al Ministrului Sãnãtãtii. O dovedeste faptul cã, desi are doar câteva zile în functie, huseanul este trimis deja în misiuni grele de cãtre ministrul Sãnãtãtii, Victor Costache. Una dintre ele este recenta întâlnire dintre secretarul de Stat, Nelu Tãtaru, si reprezentatii Uniunii Sindicatelor TESA, îngrijorati si nervosi cã li se vor tãia sporurile. Huseanul Tãtaru, un specialist incontestabil în domeniul medical, a stiut sã dialogheze cu sindicalistii care, dupã întrevedere, l-au lãudat pe Dr. Tãtaru pe pagina lor de Facebook.

Omul care a readus vasluienii în Biserici

Chiar dacã este la Husi de doar doi ani, Preasfintitul Ignatie, Episcopul locului, asumat îndatã de huseni si considerat, cu entuziasm, drept unul de-al lor, este cel care a fãcut ca, de foarte multe ori, în cursul acestui an, sã se vorbeascã admirativ despre Vaslui si, implicit, despre Husi. A înfiintat si dezvoltat centre sociale, pentru copiii necãjiti si vârstnici, a readus enoriasii în lãcasele de cult, a organziat evenimente ample, în care credinta, bucuria dãruirii si, foarte important, sentimentul de patriotism au fost elementele constante si necesare. A mers peste hotare sã slujeascã, unde a fost invitat în diferite tãri europene. Le-a vorbit strãinilor frumos despre Vaslui. A organizat tabere pentru copiii din familii nevoiase, le-a fãcut micutilor din tot judetul o zi de 1 Iunie cum rar s-a vãzut în curtea unei Catedrale, iar toate aceste evenimente au avut vizibilitate nationalã, în presa care a vorbit adesea admirativ, despre schimbãrile de la Episcopie. PS Ignatie nu a uitat de respectul cuvenit înaintasilor Episcopiei, cãrora le-a acordat atentia cuvenitã. A înfiintat o editurã a Episcopei, Horeb, si lista faptelor ar putea continua. A rãmas, în acelasi timp, un episcop modern, conectat la retelele de socializare unde comentariile sale fatã de evenimentele importante din societate au stârnit câteodatã discutii ample, la nivel national. În final, Mos Crãciun a fost invitat în curtea Catedralei, pentru a le face o searã magicã celor peste 1600 de copii din tot judetul. Acestia au primit pachete cu hainute si încãltãri pentru iarnã.

Câtiva dintre husenii care meritã evidentiati! Lista rãmâne deschisã…

Sigur cã lista husenilor care s-au remarcat în 2019 este una mult mai mare. Scriitoarea Lina Codreanu, o profesoarã atât de iubitã de copii, care a ales calea scrisului, a împlinit 70 de primãveri, moment în care a lansat alte trei cãrti, care sã încânte cultura localã. Sergiu Suhãreanu este unul dintre husenii simpli, dar plini de pasiune pentru orasul natal. A realizat un grup pe Facebook, numit „Mândru cã sunt husean”, fãcând aici o adevãratã colectie de lucruri frumoase despre orasul sãu. Olimpica Ioana Adelina Ralea, acum studentã la Facultatea de Drept din Bucuresti, a fost si în 2019 un model pentru toti copiii acestui oras, la fel cum un model între dascãli este si profesoara sa de francezã, Elena Talasman. Învãtãtoarea Corina Sujdea este huseanca ce, de câtiva ani, reuseste sã realizeze proiecte europene, care pun Husul si Vasluiul pe harta Europei, în domeniul educatiei, al cooperãrii interculturale între tãri. Strãdania sa este una evidentã, care meritã remarcatã. Anul acesta, datoritã proiectelor învãtãtoarei Sujdea, zeci de copii din mai multe tãri au venit la Husi, unde s-au simtit extraordinar, lãudând tara, judetul si, implicit, orasul-gazdã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.