AJUTOR… Caz cu o finalitate incredibilã, înainte de sãrbãtorile Noului An. Proprietarul fermei din Murgeni, cãruia autoritãtile i-au sacrificat mii de porci în toamna acestui an, dupã ce s-a descoperit acolo virusul pestei porcine africane, a primit o sumã foarte mare din partea UE, drept despãgubiri. Dr. Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui, a reusit sã deblocheze suma de 500.000 de euro, pentru proprietarul de la Murgeni, în urma demersurilor fãcute la conducerea Autoritãtii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). La Murgeni s-au sacrificat peste 2.000 de porci, fiind provocate pagube uriase. Totodatã, dr. Ponea atrage atentia asupra unui fapt extrem de important. Conform traditiei, ziua de 21 decembrie este Ignatul, adicã acea sãrbãtoare în care mai tot românul îsi sacrificã porcul din gospodãrie. „Sâmbãtã si duminicã, în aceste douã zile în care toatã lumea îsi sacrificã porcii, am instituit program permanent la pietele din judetul Vaslui, pentru ca lumea sã-si facã analizele pentru porcii sacrificati”, a spus directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Aproape 2.000 de porci dintr-o fermã din Murgeni au fost sacrificati din cauza pestei porcine africane. Autoritãtile locale au decis instituirea unei zone de protectie de 3 kilometri în jurul focarului si a uneia de supraveghere de 10 kilometri. Primele cazuri de pestã porcinã africanã au fost confirmate în jurul datei de 20 septembrie, perioadã în care peste 25 de porci infestati cu PPA au murit infectati cu acest virus. Dupã acest moment, Comitetul Judetean pentru Combaterea Bolilor a decis sã sacrifice toate cele 2.000 de capete din fermã, punând sub observatie alte 2.000 de porci, din maternitatea fermei. S-au fãcut evaluãri ale pagubelor, desi nimeni nu mai credea cã se vor primi despãgubiri. Odatã cu numirea noului director al DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea, lucrurile au început sã se miste în directia bunã. În aceste zile, ca urmare a demersurilor fãcute de seful DSVSA Vaslui, proprietarul fermei din Murgeni a primit 500.000 de euro, despãgubiri din partea UE pentru miile de capete de porci sacrificate, cu ajutorul conducerii nationale a ANSVSA. „Ne bucurãm cã am putut fi alãturi de acest proprietar de fermã, singura din judetul Vaslui, drept pentru care multumesc si conducerii ANSVSA Bucuresti, fãrã de care nu am fi putut face o astfel de bucurie unui fermier afectat de virusul PPA”, a spus directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Nu consumati carnea de porc, în aceste zile, fãrã examen trichineloscopic!
Dr. Mihai Ponea anuntã cã DSVSA, prin toate subunitãtile din judet, este în alertã în aceste zile, perioadã în care sunt sacrificati mii de porci. Seful Directiei Sanitar Veterinare anuntã cã trebuie efectuate verificãri asupra modului de sacrificare a porcilor, în unitãtile de abatorizare, autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine si publicate pe site-ul ANSVSA. În cazul populatiei, cei care sacrificã porci se pot adresa circumscriptiilor sanitar veterinare de pe lângã pietele judetului, acolo unde vor primi pe loc informatii privind starea de sãnãtate a animalului sacrificat, evitându-se îmbolnãvirea cu trichinelozã. „Este interzisã punerea în consumul uman a cãrnii de porc care nu a fost supusã examenului pentru detectarea Trichinella spp., iar carnea provenitã de la porcinele infestate cu Trichinella spp. se declarã improprie consumului uman si se eliminã în conformitate cu legislatia sanitarã veterinarã în vigoare”, avertizeazã dr. Ponea. Populatia poate sesiza telefonic nereguli în domeniul sigurantei alimentelor. Numãrul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este 0800/826.787 si poate fi apelat gratuit de cetãteni, din orice retea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor. În cazul miscãrii animalelor, vor fi intensificate controalele privind circulatia si respectarea prevederilor privind miscarea porcilor, a cãrnii si produselor din carne de porc, controalele rutiere în vederea descurajãrii comertului ilegal de porcine si produse provenite de la acestea, iar populatia va fi informatã cu privire la evitarea achizitionãrii de animale si produse provenite de la acestea de la persoanele neautorizate si fãrã documente sanitar-veterinare.