spot_img
22.4 C
Vaslui
26-iun.-2024
spot_img

PS Ignatie îsi sãrbãtoreste ocrotitorul spiritual: întru multi ani fericiti, pãrinte!

- Advertisement -

OCROTITORUL CREDINTEI…În calendar este însemnatã astãzi, 20 decembrie, cinstirea Sfântului Ignatie Teoforul. În aceastã zi, PS Ignatie, Episcopul Husilor, cel care a readus credinta în inimile vasluienilor, îsi sãrbãtoreste ocrotitorul spiritual. Tot astãzi, de la ora 11.00, la Catedrala Episcopalã din Husi, Preasfintitul Pãrinte Episcop Ignatie va oficia slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Episcopul Ioachim Mares al Husilor. Cu acest prilej va fi lansatã si lucrarea „Episcopul Ioachim Mares, ctitor de biserici si promotor al culturii crestine”, apãrutã la Editura Horeb a Episcopiei Husilor, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la trecerea sa la cele vesnice. Volumul contine mãrturii ale celor care l-au cunoscut ca ierarh, duhovnic sau colaborator.

Se povesteste despre acest sfânt Ignatie, de Dumnezeu purtãtorul, cum cã pe vremea când era prunc, iar Domnul nostru Iisus Hristos vietuia într-acea vreme cu oamenii pe pãmânt si învãta pe popoare despre împãrãtia lui Dumnezeu, atunci si pãrintii acestui prunc, stând acolo aproape în popor si ascultând cuvintele cele dumnezeiesti din gura Mântuitorului si având cu dânsii pe acest fiu, Domnul s-a uitat la dânsii si, chemând la sine pe pruncul Ignatie, l-a pus în mijloc si, cuprinzându-l, l-a luat pe mâini zicând: De nu vã veti întoarce si nu veti fi ca pruncii, nu veti intra întru împãrãtia cerurilor si cine va primi pe un copil ca acesta întru numele Meu, pe Mine mã primeste. Pentru aceasta s-a numit Sfântul Ignatie, purtãtor de Dumnezeu, cã a fost purtat de mâinile întrupatului Dumnezeu. S-a numit purtãtor de Dumnezeu si pentru aceasta cã si el purta pe Dumnezeu în inima si în gura sa, fiind vas ales asemenea lui Pavel, care a purtat numele lui Dumnezeu înaintea limbilor si împãratilor. Sfântul Ignatie a fost mai întâi ucenic al Sfântului Ioan, Cuvântãtorul de Dumnezeu, împreunã cu Policarp, episcopul Smirnei. Dupã aceasta, cu sfatul tuturor Sfintilor Apostoli, s-a asezat episcop al Antiohiei, unde a început a se spune mai întâi numele de crestin. Luând el ocârmuirea Bisericii, cu multe osteneli si sudori semãna propovãduirea bunei-credinte, arãtând întru totul râvna apostoleascã. Acest arhiereu era purtãtor de Dumnezeu, bun îndreptãtor al orânduielilor bisericesti si desãvârsit slujitor al Tainelor lui Hristos; iar mai pe urmã s-a sfârsit ca mucenic, fiind dat spre mâncarea fiarelor, despre care ne va arãta cuvântul ce ne stã înainte.

PS Ignatie, Episcopul Husilor, cel care a readus credinta în sufletele multor vasluieni!

Nãscut la 7 iulie 1976, în Bilbor, judetul Harghita, fiul lui Gheorghe si al Anei, Preasfintitul Ignatie a absolvit Scoala Generalã în comuna natalã, Bilbor, în anul 1991. A urmat cursurile Colegiului „Mihai Eminescu” din Toplita, Harghita, ale Seminarului Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan” Alba Iulia si ale Facultãtii de Teologie Ortodoxã din Alba Iulia. Dupã un stagiu de cercetare bibliograficã la mãnãstirea benedictinã En Calcat, Franta (1998), si-a continuat formarea profesionalã la cursurile de Master organizate la Facultatea de Teologie Ortodoxã din Alba Iulia. A fost admis la cursurile doctorale de la Facultatea de Teologie „Andrei Saguna” Sibiu, specializarea Patrologie si Literaturã Postpatristicã. Studiile doctorale au fost continuate la Facultatea de Teologie „Patriarhul Justinian” din cadrul Universitãtii Bucuresti, unde a întocmit si sustinut teza de doctorat: Sfântul Grigorie Palama si doctrina despre energiile necreate. Preasfintia sa este în prezent si doctorand al Facultãtii de Teologie Ortodoxã din cadrul Universitãtii „Ethniko Kapodistriako”, Atena, pregãtind o tezã de doctorat cu tema Contributia teologilor români contemporani la dialogul teologic intercrestin, sub îndrumarea stiintificã a arhim. prof. univ. dr. Nikolaos Ioannidis si a mitropolitului prof. univ. dr. Hrisostomos Savvatos. În data de 5 octombrie 2017 a fost ales cu majoritate de voturi (39 din 48 de voturi liber exprimate, unul fiind nul) episcop titular al Episcopiei Husilor, de cãtre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La multi ani sãnãtosi si fericiti, pentru PS Ignatie, Episcopul nostru!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.