spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Medicii, asistentele si politistii vasluieni sunt pe un butoi de pulbere!

- Advertisement -
NU SUNT DE ACORD... „Federatia „Solidaritate Sanitarã" se opune unei astfel de intentii de modificare a modului de acordare a sporurilor, în cazul în care ar fi aplicabilã si salariatilor din Sãnãtate, aceasta conducând la reducerea valorii nete a sporului de conditii periculoase si vãtãmãtoare", spun liderii sindicali.

NEMULTUMIRI… Federatia „Solidaritate Sanitarã” se opune intentiei Guvernului de a reduce valoarea netã a sporului de conditii periculoase si vãtãmãtoare pentru salariatii din Sãnãtate. „În cazul în care proiectul va trece, vor fi declansate proteste”, avertizeazã sindicalistii. Secretarul de stat din Ministerul Sãnãtãtii, chirurgul husean Nelu Tãtaru, spune cã s-au schimbat conditiile de acordare a sporurilor, iar sporul nu se mai acordã în functie de salariile medicilor, asistentelor sau infirmierelor, ci va fi uniformizat. „Înainte, sporul se raporta la salariul unui medic, care putea sã ia în plus, cu aceste sporuri, 1.500 sau 2.000 de lei, în timp ce o infimierã primea doar 400 de lei. Ori, acum, modificând conditiile de acordare a sporurilor, toatã lumea din Sãnãtate va lua la fel, pentru cã sporul va fi de 25% din salariul de bazã minim brut pe tarã, adicã în jur de 400 de lei”, a spus dr. Tãtaru. Nemultumiri si neclaritãti sunt si la diverse categorii din MAI. Se spune cã Politia de Frontierã va primi spor pentru conditii vãtãmãtoare, în timp ce alte structuri nu mai primesc nimic. „Nu am niciun document oficial, nu as putea sã vã spun nimic despre aceste sporuri”, sustine prefectul de Vaslui, Mircea Gologan.

„Luând act de declaratiile reprezentantilor Guvernului privind intentia de a reduce sporul pentru conditii periculoase si vãtãmãtoare, Federatia „Solidaritate Sanitarã” se opune unei astfel de intentii în cazul în care ar fi aplicabilã si salariatilor din Sãnãtate, aceasta conducând la reducerea valorii nete a sporului de conditii periculoase si vãtãmãtoare”, sustin sindicalistii într-un comunicat de presã. Potrivit acestora, Guvernul dã dovadã de lipsã de interes în privinta dialogului social, având în vedere cã mãsurile nu au fost discutate cu sindicalistii din Sãnãtate. „La momentul remiterii prezentului comunicat nu avem nicio informatie referitoare la draftul proiectului de act normativ, însã dacã se intentioneazã modificarea Regulamentului de sporuri aplicabil salariatilor din domeniul Sãnãtãtii vom demara procedurile interne de declansare a protestelor”, se mai aratã în comunicatul de presã. Sindicalistii mai atrag atentia cã mãsura riscã sã dea nastere unui conflict colectiv de muncã. Seful Cancelariei premierului, Ionel Dancã, a declarat cã sporul pentru conditii vãtãmãtoare si periculoase va fi acelasi pentru toti angajatii din sistemul public. „De asemenea, a fost regândit modul de alocare a sporului pentru conditii periculoase si conditii vãtãmãtoare, personalul salarizat poate primi un spor de 25% din salariul de bazã minim brut pe tarã”, a spus Ionel Dancã într-o conferintã de presã la Palatul Victoria.

Cine va primi sporuri, dintre angajatii Ministerului de Interne?

Angajatii Ministerului Afacerilor Interne vor primi sporul pentru conditii grele de muncã si toxicitate începând cu noul an, cel putin asta s-a anuntat oficial. Aproximativ 110.000 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor primi, de la 1 ianuarie 2020, sporul pentru conditii grele de muncã si toxicitate în procent de 25% din salariul minim brut pe tarã, corespunzãtor timpului lucrat la locurile de muncã respective, ceea ce reprezintã o adãugare, în medie, între 200 si 400 de lei, valoare brutã. „Pentru perioada 2020-2021, se va acorda în continuare majorarea de 75% la solda de functie/ salariul de functie/salariul de bazã pentru activitatea desfãsuratã în zilele de repaus sãptãmânal si de sãrbãtori legale, precum si în celelalte zile în care nu se lucreazã, potrivit legii”, informeazã conducerea Ministerului Afacerilor Interne. În calitatea sa de senator, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a depus un amendament cu privire la Legea bugetului de stat pe anul 2020 pentru acordarea pentru personalul MAI, începând de anul viitor, a cuantumului actualizat al compensatiei bãnesti/alocatiei valorice pentru drepturile de hranã în mod unitar cu toate celelalte institutii publice din sistemul de apãrare, ordine publicã si securitate nationalã. La Vaslui, zvonurile sunt contradictorii. Se spune cã singurii care vor primi acest spor sunt politistii de frontierã, desi sunt si alte structuri, gen Înmatriculãri sau Pasapoarte, care ar trebui sã primeascã aceste sporuri. „Nu stiu nimic, când voi avea hârtiile oficiale vom vorbi cine si cât primeste”, a spus prefectul Mircea Gologan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.