spot_img
18.6 C
Vaslui
29-sept.-2024
spot_img

Politia Rutierã din Vaslui încurajeazã cursele ilegale de masini! (VIDEO)

- Advertisement -

ANCHETÃ RUSINOASÃ

SUSPICIUNI… Concluzia de mai sus nu apartine ziarului Vremea Nouã, ci câtorva avocati si specialisti din domeniul asigurãrilor auto, care au studiat cazul accidentului din centrul Vasluiului, petrecut acum douã sãptãmâni, în urma cãruia patru masini au fost avariate serios de doi soferi care fãceau întrecere. Potrivit acestora, politistii rutieri au instrumentat mai mult decât defectuos incidentul, iar asta i-ar putea incuraja pe pustii teribilisti sã facã în continuare curse periculoase prin oras. Potrivit avocatului pe care l-am contactat, prima gresealã pe care oamenii legii au fãcut-o a fost deschiderea unui dosar penal doar pentru vãtãmare corporalã din culpã, desi acolo au fost distruse mai multe masini. „Dosar penal pentru vãtãmare corporalã din culpã fãrã nici mãcar o zi de îngrijiri medicale pentru persoana vãtãmatã este egal cu zero. Soferul care a cauzat accidentul respectiv va scãpa cu o mare clasare”, ne-a precizat avocatul. A doua gresealã a fost faptul cã politistii au deschis dosar de cercetare penalã doar pe numele soferului masinii negre, considerat principalul vinovat de producerea accidentului, desi din imagini se poate observa destul de clar cã si al doilea conducãtor auto este la fel de vinovat. Reamintim cã al doilea sofer, cel care se afla la volanul masinii gri, a fost amendat si lãsat fãrã permis abia zilele trecute, dupã ce unul dintre proprietarii masinilor avariate a fãcut plângere la institutiile abilitate în a solutiona astfel de cazuri. Potrivit unor informatii oficiale, subordonatii lui Alexandru Vulpescu au scos voit sau mai putin voit, de la dreptul de a primi despãgubiri, doar o singurã masinã avariatã, aia apartinând într-adevãr unui ziarist. Motivul? Doar autovehiculul acestuia era parcat la mai putin de 25 de metri de trecerea de pietoni, desi la un calcul elementar, dacã împãrtim 25 de metri la 4 metri, cât are maxim o masinã, rezultã cã în perimetru respectiv erau parcate neregulamentar cel putin cinci masini, asta dacã ar fi sã luãm în calcul si spatiul dintre ele. Un inspector de daune de la o companie de asigurãri ne-a declarat cã în astfel de cazuri se poate sesiza departamentul antifraudã, iar politistii care au întocmit raportul respectiv pot fi dati în judecatã pentru fals intelectual.

Accidentul din centrul Vasluiului, din urmã cu douã sãptãmâni, în urma cãruia patru masini au fost distruse, a provocat multe discutii aprinse atât în mediul online cât si în rândul specialistilor din domeniu. Fãrã a sãri în apãrarea colegului nostru, care cel mai probabil va fi nevoit sã-si repare autoturismul cu bani din propriul buzunar, ieri am stat de vorbã cu un avocat specialist pe astfel de spete, dar si cu un inspector de daune al unei companii de asigurãri, ambii oferindu-ne declaratii sub protectia anonimatului.

Un dosar penal deschis doar pentru statistica politistilor

Desi nu s-au vãzut fatã în fatã, iar niciunul nu a stiut ce a declarat celãlalt, atât avocatul cât si inspectorul de de daune ne-au declarat cã incidentul a fost instrumentat foarte defectuos. Avocatul a mers mai departe cu afirmatiile numindu-i pe politistii care au fost repartizati la caz „niste amatori”. „Îmi cer scuze cã îi cataloghez asa, dar alte cuvinte nu gãsesc. Pentru mine e de râsul curcilor sã ai un accident de o asemenea gravitate, cu distrugerea a patru masini, cu vãtãmarea corporalã a unui pasager, iar tu sã întocmesti dosar penal doar pentru vãtãmare corporalã din culpã. Aici e vorba clar despre distrugere, iar politistii erau ajutati în acest sens de articolul 255 din Codul Penal, care spune clar cã <<distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuintare, din culpã, a unui bun, chiar dacã acesta apartine fãptuitorului, în cazul în care fapta este sãvârsitã prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si dacã este de naturã sã punã în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã>>. Probabil cei care au instrumentat cazul s-au folosit de acele douã cuvinte ‘explozie’ si ‘incendiere’ pentru a nu întocmi dosar penal pentru distrugere. Dar tot în articol se spune ‘prin orice alt asemenea mijloc’, iar accidentul respectiv se putea încadra cu usurintã aici, mai ales cã în seara respectivã, din câte am înteles, a fost fãcutã solicitare si la pompieri. În decursul carierei am vãzut accidente mult mai putin grave care au fost încadrate la distrugere. În plus, o altã gresealã majorã a politistilor a fost felul cum s-au comportat cu soferul masinii de culoare gri. M-am uitat si eu pe filmulet si nici nu cred cã mai meritã sã dezbatem dacã cei doi conducãtori auto fãceau întrecere. Este clar pentru toatã lumea cã ei se întreceau. În aceste conditii, tu, politist, nu ai voie sã nu obtii declaratii de la ambii soferi vinovati si sã nu iei cele mai dure mãsuri împotriva lor. Oamenii legii, odatã ajunsi la fata locului si vãzând masinile alea distruse, trebuiau sã deschidã, automat, dosar penal pentru distrugere. Faptul cã i-au fãcut doar unuia dintre ei dosar penal pentru vãtãmare corporalã din culpã, este egal cu zero, deoarece persoana vãtãmatã trebuie sã aibã nevoie de 90 de zile de îngrijiri medicale pentru ca soferul sã fie tras la rãspundere pe parte penalã. Pentru cã nu a fost cazul, el va scãpa cu o mare clasare” ne-a declarat avocatul.

Din toate masinile avariate, doar cea a colegului nostru nu va fi despãgubitã

Asumându-ne riscul cã am putea fi acuzati de subiectivism, având în vedere cã unul dintre autoturismele avariate apartine unui coleg al redactiei noastre, ne-am rezervat dreptul de a ne întoarce putin în timp, prin clasa a patra, pentru cã în acest caz politistii rutieri din Vaslui nu au probleme doar cu încadrarea corectã a dosarelor, ci si cu matematica elementarã. Altfel nu se explicã cum, din cele patru masini avariate de soferii teribilisti, doar cea a colegului nostru este „suspectã” de parcare neregulamentarã. Asta desi, în urma unor calculele simple, rezultã cã în 25 de metri, cât spatiu trebuia sã fie de la trecerea de pietoni si pânã la primul autoturism, considerat a fi parcat regulamentar, ar încãpea cel putin cinci masini, asta dacã punem si spatiul dintre ele. Având în vedere cã în seara respectivã, autovehiculele avariate erau parcate una lângã alta, iar cea a colegului nostru era a doua de la trecerea de pietoni, nouã ne cam dã cu rest de ce doar una este pe cale sã fie exclusã de la despãgubiri. Ne-ar plãcea sã credem cã aceste calcule nu au nimic de-a face cu dezvãluirile pe care ziarul nostru le-a fãcut în ultima perioadã despre ilegalitãtile sãvârsite de angajatii IPJ Vaslui, pentru cã ar fi mare pãcat ca astfel de cazuri sã fie judecate de mintile luminate ale Biroului Rutier Vaslui cu rânza si nu cu capul. Unele voci de prin oras spun cã nu ar fi pentru prima datã, dar noi refuzãm sã le dãm crezare.

Sesizat Departamentul Antifraudã si plângere pentru fals intelectual

Potrivit inspectorului de daune pe care l-am contactat, dacã cele constatate de politist în raport nu coincide cu adevãrul de la fata locului, pãgubitul poate face plângere petnru fals intelectual. „Sã stiti cã nu ar fi pentru prima datã când se fac astfel plângeri pe numele politistilor. Au mai fost cazuri si cu sigurantã vor mai fi. Stiu cazul si îmi amintesc cã în urmã cu mai multi ani, un accident asemãnãtor a avut loc în apropiere de Spitalul Judetean Vaslui. Atunci, un motociclist a murit dupã ce a intrat cu motoreta într-un autoturism. Stiu cã la acea vreme incidentul i-a revoltat pe politistii rutieri, care declaraserã rãzboi pe fatã întrecerilor de motoare prin oras. Mi se pare suspect cã, în cazul accidentului din centru, s-a pus batista pe tambal, iar unul dintre vinovati a fost amendat abia dupã douã sãptãmâni, din ce am mai citit si eu prin ziarul dumneavoastrã. Ce sã întelegem din asta, cã Politia Rutierã încurajeazã cursele ilegale? Cei nemultumiti de întocmirea rapoartelor politistilor se pot adresa si Departamentului Antifraudã, pentru a-si cãuta dreptatea. Ca inspector de daune vã spun cã ce scrie politistul în raport conteazã foarte mult. Într-un fel, stai la mâna lui. Cu pãrere de rãu vã spun cã atât eu cât si colegii mei din tarã care lucreazã în acest domeniu am vãzut multe mâini „strâmbe” de-a lungul anilor. Depinde si de norocul pe care îl ai”, a afirmat inspectorul de daune. Nouã, celor care mai tinem la vietile noastre si ale celor dragi, nu ne rãmâne decât sã sperãm cã odatã cu înaintarea cercetãrilor în acest caz nu va rezulta cã vinovati pentru producerea accidentului sunt, de fapt, cei care si-au parcat masinile pe marginea drumului. Nu de altceva, dar n-am vrea sã vedem cum pusti incontienti ca cei care au cauzat evenimentul rutier sã prindã curaj.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.