spot_img
14.4 C
Vaslui
21-sept.-2024
spot_img

Deputatul Daniel Olteanu꞉ „Ce-si propune Guvernul prin proiectul de buget pe 2020: enclavizarea sãrãciei în Moldova sau dezvoltarea regiunii?”

- Advertisement -
SUPÃRARE... Deputatul Daniel Olteanu, presedintele ALDE Vaslui, avertizeazã asupra faptului cã toate marile proiecte de infrastructurã sunt pe Bucuresti si în Ardeal, în timp ce zona Moldovei este lãsatã de izbeliste.

CLARIFICARE… Aceasta este întrebarea lansatã de cãtre Daniel Olteanu, vicelider ALDE la Camera Deputatilor, în contextul publicãrii proiectului Legii bugetului de stat pentru anul viitor, un proiect care, în forma actualã, nu are ca obiectiv scãderea discrepantelor regionale. Deputatul ALDE sustine cã, dupã demersuri punctuale ale fostilor guvernanti, Executivul PNL are responsabilitatea sã accelereze investitiile cu rol în scãderea diferentelor de dezvoltare dintre regiuni, si nu sã practice „o politicã de tipul „bogãtie tot pentru bogati”, cu fonduri uriase alocate zonelor dezvoltate”. Mai exact, Daniel Olteanu atrage atentia cã, în conditiile în care datele oficiale de la Ministerul Transporturilor aratã cã 90% din fondurile destinate marilor proiecte de infrastructurã ajung în Transilvania si regiunea Bucuresti, Guvernul PNL trebuie sã finanteze, pe lângã putinele obiective aflate în executie, toate studiile de fezabilitate scoase la licitatie în ultimul an, pentru proiectele din judetele Moldovei, rãmase în urmã la capitolul dezvoltare.

Daniel Olteanu face referire inclusiv la documentatia pentru Drumul Expres Tisita-Albita, cunoscut sub numele de „Autostrada Vasluienilor”, pentru derularea acestui contract, aflat în faza de desemnare a cîstigãtorului pentru studiul de fezabilitate, fiind necesare 16 milioane lei, sumã care nu apare în propunerea de buget pe 2020. Deputatul ALDE lanseazã un avertisment pentru guvernanti, „sã nu se joace cu rãbdarea celor lãsati mereu în urmã” si „sã nu mai manipuleze cu tema falsã a ajutoarelor sociale si a micilor investitii prin PNDL”, ci sã continue marile proiecte de infrastructurã destinate locuitorilor din Moldova si judetul Vaslui. „Îsi propune Guvernul PNL, prin proiectul de buget, sã accelereze investitiile cu rol în scãderea discrepantelor regionale, dupã câteva demersuri punctuale ale fostilor guvernanti, sau, dimpotrivã, continuã Guvernul PNL o politicã de tipul „bogãtie tot pentru bogati”, adicã fonduri uriase mai ales pentru regiunile dezvoltate? Este întrebarea fundamentalã pe baza cãreia, personal, voi evalua acest buget si ceea ce ni se pregãteste pentru 2020. Reiau si subliniez gravitatea unei situatii care ar trebui sã reprezintã un cosmar pentru orice om politic de bunã-credintã: din peste 37 miliarde lei, valoare la care se ridicã proiectele majore în domeniul infrastructurii de transport aflate în executie, în Transilvania si regiunea Bucuresti ajung 90% din fonduri, iar în Moldova zero. Iar acestea sunt date incontestabile, transmise oficial de Ministerul Transporturilor. Din zece lei pe mari proiecte, în Transilvania si Bucuresti ajung 9 lei, iar în Moldova zero. Nu doar cã în Moldova ajung zero lei, dar vasluienii mei trebuie sã achite, prin contributiile virate bugetului de stat, si alte trãsnãi: subventii pentru energia termicã din Bucuresti sau pentru Metrorex. Din acest motiv am apreciat, chiar dacã fãrã entuziasm, valul de studii de fezabilitate scoase la licitatie în ultimul an mai ales, inclusiv pentru autostrãzi sau drumuri expres din Moldova, pentru cã de undeva trebuie început”, a declarat Daniel Olteanu.

Olteanu va sustine toate amendamentele pentru Moldova

Deputatul a mentionat cã va sustine toate amendamentele la Legea bugetului, prin care se solicitã fonduri pentru proiecte de infrastructurã din Moldova si celelalte regiuni trecute pe liste de asteptare. „Pe de altã parte, am fost stupefiat în momentul în care am constatat cã suma necesarã derulãrii contractului aferent Studiului de fezabilitate pentru drumul expres Tisita-Albita, adicã 16 milioane lei, nu existã în propunerea de buget pe 2020, în conditiile în care, dacã ar fi sã mã iau dupã datele oficiale, desemnarea cîstigãtorului e o chestiune de zile. Vã avertizez, asadar, cât se poate de colegial, sã nu vã jucati cu focul si cu rãbdarea celor lãsati mereu la urmã, cum sunt locuitorii regiunilor subdezvoltate. Nu manipulati cu tema falsã a ajutoarelor sociale, care nu existã, sau cu micile investitii în toalete la scoli, incomparabile cu fondurile alocate proiectelor majore de infrastructurã! Primul asistat al tãrii, dacã ar fi sã avem în vedere investitiile pe cap de locuitor cu fonduri de la bugetul de stat, este probabil bucuresteanul, urmat de locuitorii din Transilvania. Din aceste considerente, declar de pe acum cã sustin orice amendament, al oricãrui coleg, care solicitã fonduri pentru proiecte de infrastructurã din Moldova si alte regiuni lãsate în urmã, fonduri care pot fi consumate realist în 2020. Alocarea fondurilor pentru investitii care sã determine scãderea discrepantelor între regiuni nu trebuie sã aibã culoare politicã. Este obligatia noastrã sã le arãtãm tuturor românilor cã suntem de bunã-credintã si cã dãrâmãm, prin atitudinea si votul nostru pe alocãrile bugetare de la centru, ceea ce Bucurestiul a construit si întretinut în ani si ani: enclavizarea sãrãciei”, a sustinut Daniel Olteanu în plenul Camerei Deputatilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.