SE FACE DREPTATE… Comisia pentru Muncã a Camerei Deputatilor, condusã de deputatul PSD de Vaslui, Adrian Solomon, a adoptat, asearã, prin vot, amendamente privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, magistrati, functionari publici parlamentari, corp diplomatic si consular, CCR, personal aeronautic civil navigant profesionist. Rãmân cu pensii de serviciu, conform discutiilor din Comisia de Muncã, militarii (angajati din apãrare, interne, servicii, politisti). Toatã seara trecutã, în comisia condusã de deputatul Adrian Solomon s-a discutat pe amendamente, nefiind dat un vot pe raportul final.
Deputatii din Comisia de Muncã au eliminat toate pensiile speciale, seara trecutã. Doar militarii, politistii, jandarmii si angajatii din penitenciare, ISU, SRI, SPP, STS si SIE îsi pãstreazã pensia. Deputatii au votat eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu exceptia celor pentru militari, politisti, jandarmi si personalul din penitenciare. Eliminarea pensiilor a fost sustinutã de toate partidele, în comisie. Initial, presedintele Comisiei, social-democratul Adrian Solomon, amânase dezbaterile pentru februarie. Fãrã multe explicatii, social-democratii lui Solomon au decis cã sustin abrogarea lor, astfel încât dezbaterile au fost devansate pentru ziua de marti. În cadrul dezbaterilor din seara de luni, PSD a cerut eliminarea amendamentului ce viza schimbarea legii 223, în sensul în care sã continue sã beneficieze de pensii speciale nu doar militarii, ci si politistii, servicii secrete si personalul din penitenciare, astfel încât acestia sã scape de „dorinta justitiarã” a initiatorului proiectului PNL Cristian Buican, care prevedea eliminarea pensiilor speciale pentru politisti. Propunerea a trecut la vot, cu doar douã abtineri. La sedinta de sãptãmâna trecutã, deputatul Solomon l-a atacat pe presedintele Klaus Iohannis, despre care a spus cã a semnat pentru toate legile care vizau pensiile speciale fãrã sã aibã nimic de obiectat. Solomon a avansat chiar varianta eliminãrii interdictiilor si incompatibilitãtilor pentru cei care primesc acum pensii ocupationale. „Frantuzul are pensie specialã, luxemburghezul are si el pensie ocupationalã. Acest stat cheamã poporul la rãscoalã sã îi dea jos pe ciocoi. Nu putem sã respectãm nici sefii de stat, noi, dacã nu îi împuscãm sau îi facem de râs, nu ne considerãm stãpâni pentru aceste meleaguri. În tara asta nu conduc nici procurorii, nici judecãtorii, conduce poporul prin reprezentantii sãi, aceasta este puterea esentialã care trebuie sã respecte democratia. Am ajuns ca o masã mare de oameni sã creadã cã procurorul, judecãtorul e jupânul în tara asta, nu poporul. Trebuie sã lãsãm populismul de o parte, trebuie sã ne facem fiecare sistemul nostru de pensie ocupationalã, pilonul IV. Cum am fãcut CAR, asa vom face si acest sistem de pensii ocupationale”, a fost mesajul deputatului Solomon.
Reactie virulentã a deputatului vasluian
Presedintele comisiei, Adrian Solomon i-a numit pe deputatii PNL si USR „gargaragii” si i-a acuzat cã tocmai au tãiat pensiile jurnalistilor, ale artistilor si sportivilor. Amendamentul prin care s-au eliminat rentele viagere ale sportivilor si indemnizatiile de merit ale artistilor a fost însã semnat si depus de el. Au rãmas fãrã pensii speciale si alesii locali, primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene. Premierul Ludovic Orban a apreciat, luni, cã nu este corect ca primarii sã beneficieze de pensii speciale, pânã la pronuntarea deciziei Curtii Constitutionale privind Codul administrativ. „Ordonanta de urgentã privind Codul administrativ, care a instituit indemnizatiile pentru primari si viceprimari, este supusã controlului constitutional. Avocatul Poporului a atacat-o la Curtea Constitutionalã în integralitatea ei si este supusã controlului constitutional. Din punctul meu de vedere, pânã la exercitarea controlului constitutional, aceste forme nu pot fi plãtite, pentru cã dacã se pronuntã Curtea Constitutionalã si spune cã e neconstitutionalã ordonanta de urgentã, înseamnã cã trebuie sã dea banii înapoi. E inclusiv în interesul lor sã nu beneficieze. Trebuie asteptat pânã la pronuntarea Curtii Constitutionale, în urma sesizãrii Avocatului Poporului”, a spus Orban.