ALARMANT… Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi a confirmat, ieri, prin buletin de analizã, suspiciunea unui nou caz de pestã porcinã africanã la doi porci mistreti gãsiti în Fondul de vânãtoare nr. 37, din zona Cârja, acolo unde au mai evoluat încã sapte cazuri pozitive. Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele au fost afluite la Institutul National de Diagnostic si Sãnãtate Animalã Bucuresti. Pânã la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boalã, au fost întreprinse mai multe mãsuri. Printre altele, prefectul Mircea Gologan a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Judetul Vaslui, prin care s-a aprobat Programul de mãsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane la mistreti, Fondul de Vânãtoare nr. 37 Cârja, judetul Vaslui. „Se impune de urgentã organizarea de vânãtori la pândã, prin metode de vânãtoare care nu dislocã efectivul, respectiv prin pândã si dibuire, fãrã gonaci si câine de vânãtoare, pentru întreg efectivul de mistreti din zona afectatã”, a spus dr. Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Mai exact, având în vedere cazurile de mistreti bolnavi de PPA din ultima perioadã din zona Cârja, conducerea DSVSA Vaslui considerã cã ar trebui eliminate toate efectivele de mistreti din zonã!
Vânãtoarea organizatã în zona afectatã se realizeazã cu vânãtori autorizati, personal silvic, personal de vânãtoare angajat si cu alte categorii de personal, care vor fi instruite în acest sens. Toti porcii sãlbatici sacrificati cu arme de foc sau gãsiti morti în zona afectatã trebuie sa fie examinati de cãtre un medic veterinar si sã fie supusi unui examen de depistare a pestei porcine africane. „Facem apel din nou la cetãteni, pe aceastã cale, ca toti crescãtorii de porcine sã anunte de urgentã medicul veterinar în situatia în care apar modificãri în statusul de sãnãtate al porcinelor din gospodãriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor. Pe fiecare fond de vânãtoare din zona afectatã, se va realiza catagrafia efectivului de mistreti si prãdãtori. Paznicii de vânãtoare vor efectua patrulãri zilnice, pentru a depista porci mistreti morti sau bolnavi”, spune directorul executiv al DSVSA Vaslui, dr. Mihai Ponea. Având în vedere dinamica evolutiei virusului pestei porcine africane si în contextul debutului sezonului rece în care sacrificarea traditionalã a suinelor din gospodãrii cunoaste o crestere semnificativã pânã la sfarsitul anului, DSVSA Vaslui anuntã mãsurile care trebuie aplicate pentru prevenirea rãspândirii Pestei Porcine Africane (PPA). Printre altele, este permisã sacrificarea traditionalã a porcilor crescuti în gospodãriile populatiei pentru consumul propriu dar, în cazul în care proprietarul de porcine constatã modificãri ale stãrii de sãnãtate a animalului, acesta trebuie sã anunte de urgentã medicul veterinar de liberã practicã împuternicit de la nivelul Circumscriptiei Sanitare Veterinare, de Asistentã de pe raza teritorialã respectivã, în vederea examinãrii antemortem sau post-mortem a animalului si a recoltãrii de probe (daca situatia o impune), în vederea examinãrii de laborator. Este obligatorie anuntarea medicului veterinar de liberã practicã dacã, înainte de sacrificare, se constatã aparitia unor modificãri a stãrii de sãnãtate a animalului (inapetentã, febrã, pielea se înroseste, apoi devine cianoticã, arcuire a spatelui, mers greoi, vomã sangvinolentã, diaree abundent sangvinolenta etc.). La fel, dacã dupã sacrificarea animalului se constatã existenta unor modificãri ale organelor interne, si anume: splina mult mãritã, de culoare rosie sau neagrã, ficat mult mãrit, numeroase hemoragii (la nivelul limfonodulilor, seroaselor), acumulãri de lichide în cavitãti. „Precizãm cã, în cazul confirmãrii unui focar de pestã porcinã africanã la porcinele din gospodãriile populatiei care sunt identificate, proprietarii de porcine vor fi despãgubiti, în conditiile respectãrii legislatiei sanitare veterinare. Totodatã, atragem atentia cetãtenilor cã este interzis consumul cãrnii de porc, fãrã a fi efectuat examenul trichineloscopic al acesteia. În acest scop, proprietarii de porci sunt rugati sã se prezinte la medicul veterinar cu probe de carne în vederea efectuãrii examenului trichineloscopic”, spune dr. Mihai Ponea. Achizitionarea de porcine si produse din carne provenite de la diverse persoane, anuntã conducerea DSVSA Vaslui, nu trebuie sã se facã de la persoane neautorizate si fãrã documente sanitar-veterinare. Se impune, totodatã, intensificarea controalelor în vederea descurajãrii comertului ilegal de porcine (de cãtre samsarii de porci), cât si a celui de produse provenite de la acestia. Sã nu uitãm cã, spune directorul DSVSA Vaslui, se impune „efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic în cazul sacrificãrilor din gospodãrii pentru consum propriu, verificarea respectãrii normelor sanitar-veterinare privind identificarea si înregistrarea animalelor, intensificarea controalelor în vederea interzicerii cresterii extravilane a porcilor (stâne, cantoane, societãti agricole, alte clãdiri dezafectate etc.)”.
Apel al DSVSA Vaslui si Institutiei Prefectului cãtre cetãtenii judetului
„Având în vedere evolutia alarmantã a virsului pestei porcine africane pe teritoriul judetului Vaslui, DSVSA Vaslui, alãturi Institutia Prefectului, face un apel cãtre primari, consiliile locale si cãtre cetãteni sã trateze cu maximã responsabilitate actiunile care tin de prevenirea rãspândirii virsului si recomandã sã respecte cu strictete toate actiunile impuse de autoritãtile competente. Orice suspiciune de boalã trebuie comunicatã de urgentã medicului veterinar sau autoritãtilor publice locale. Numãrul de telefon al „Call Center”-ului ANSVSA este: 0800.826.787, adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro, iar la DSVSA Vaslui, unde este organizat serviciu de permanentã, numãrul de telefon este 0235/421121, fax 0235/421278, e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro si poate fi apelat de cãtre cetãteni, pentru a sesiza nereguli în domeniul sigurantei alimentelor. Aceastã decizie a fost luatã pentru a facilita cetãtenilor accesul la informatii sau pentru a sesiza nereguli din domeniul sigurantei alimentelor. Un alt motiv pentru organizarea serviciului este cel reprezentat de alerta privind cresterea nivelului de risc pentru pesta porcinã africanã. „Vom reveni cu comunicate ulterioare în functie de rezultatul analizelor de laborator primite de la Institutul National de Diagnostic si Sãnãtate Animalã Bucuresti”, spune dr. Ponea, seful DSVSA Vaslui.