INEDIT…O absolventã a Facultãtii de Arte si Design din Timisoara a fãcut furori la Târgul lui Mos Crãciun de la Silver Mall din Vaslui. Creatiile sale, ornamente de Crãciun de toate dimensiunile, au fost atractia expozitiei. Ana Maria Pãlãdutã spune cã lucrând la aceste machete îsi aminteste de copilãria sa, când cu emotie îl astepta pe Mosu’, iar în casã mirosea a fripturã de porc. „Pãlã”, cum îi spun cei care o cunosc, este creatorea de rochii de searã si de mireasã, însã în luna decembrie, pune acul si degetarul în sertar si lucreazã pentru Mos Crãciun, precum spiridusii din poveste. Cei care nu au reusit sã-i admire creatiile o pot face în Târgul de Crãciun din Centrul Civic, unde într-o cãsutã de lemn creazã mici crâmpeie de naturã moartã, care prind viatã de la luminitile de Crãciun.
Ana Maria Pãlãdutã a terminat studiile la Timisoara, la Facultatea de Arte, sectia design vestimentar în 2008. S-a întors acasã, unde si-a deschis un mic atelier si, precum Coco Chanel, încearcã imposibilul într-un oras precum Vasluiul, unde blugii si celebrele geci Faciba sunt la mare cãutare. Cei care-si permit haine de la casele de modã, bat sute de kilometri si nu concep cã în orasul Vaslui cineva creeazã haine unicat, la comandã. În luna decembrie, tânara creatoare de modã, lasã foarfecele si „centimetrul”, îsi ia trusa de traforaj si lucreazã la ornamentele de Crãciun. Astfel îsi aminteste de copilãria sa când, dupã lungile zile de post, se trezea de Crãciun, adulmecând mirosul fripturii de porc si pleca tintã la brad, ca sã vadã ce i-a adus Mosu’. Prin aceste mici creatii, încearcã sã redea imaginea copilãriei, a inocentei si, de ce un, a iernilor de altã datã, cu multã zãpadã. „Prima pasiune rãmân rochiile. Confectionez rochii de searã si de mireascã. Ornamentele sunt cea de-a doua mea pasiune, fiindcã îmi place mult Crãciunul. Îl ador pentru cã te face fericit si este amintirea copilãriei mele, când toti cei din casã erau fericiti. Asteptam sã vinã Mosu’ si ne trezeam în dimineata de Crãciun sã mâncãm friptura de purcel si sã desfacem cadourile. De aceea vreau sã cred cã aceste ornamente fãcute de mine vor face oamenii fericiti” a spus Ana Maria Pãlãdutã.
Pãlã, spiridusul lui Mos Crãciun
Pentru a face aceste ornamente, Ana Maria foloseste lemn, crengute, conuri de brad, ghinde, flori nemuritoare dar si lumânãri, beculete sau globuri. Le îmbinã cu mãiestrie ca un adevãrat spiridus din fabrica lui Mos Crãciun. Iatã secretul lor, dezvãluit chiar de creatoare: „De confectionat aceste ornamente, pentru mine nu este deloc complicat. Pentru mine este floare la ureche. Când îti place sã faci ceva atunci totul este usor. Trebuie sã-ti placã ceea ce faci si, când vezi fericirea pe chipului omului atunci când pleacã de la tine, cu ornamentul împachetat, atunci stii cã a meritat efortul. Îmi place natura si de aceea folosesc lemn si elemente care sã mã apropie de aceasta. Folosesc si luminte pentru cã simbolizeazã fericirea. Atunci când încep sã fac aceste ornamente, nu mã gândesc la ceva care sã mã inspire. Încep sã le fac si, ce-mi iese, aia ramâne”.
Cine este Ana Maria Pãlãdutã, tânãra creatoare de modã din Vaslui
POVESTE…Fãrã sã aibã pretentii cã detine o casã de modã, tânara creatoare de rochii din Vaslui vorbeste despre pasiunea sa. „Prima mea dragoste rãmân rochiile. De micã visam sã fac rochii, sã ajung un mega designer si cã voi avea angajati care sã le facã. Mã vedeam desenându-le si apoi croindu-le, iar cei din jurul meu le asamblau si finisau. Asta visam când eram micã. Acum mi-am dat seama cã trebuie sã muncesti cot la cot cu angajatii. Asa, din lucruri de nimic, poti face ceva mãret. Dar, e important ca omul sã se simtã bine când poartã o rochie fãcutã de tine. Clientul trebuie sã plece multumit si sã se simtã bine, nu sã-l laud eu. Am un mic atelier în Vaslui. Cei care mã cunosc îmi spun „Pãlã”, de la Pãlãdutã. Atelierul nu are acum un nume dar mã voi gândi la ceva care sã continã aceastã poreclã. Prefer sã rãmânã un atelier micut unde sã fac lucruri pentru oamenii obisnuiti” si-a încheiat povestea, tânãra creatoare de modã din Vaslui. (Iosif Aliodor Timofticiuc)