spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Sindicatele din Sãnãtate se opun eradicãrii coruptiei din spitale

- Advertisement -

SUPÃRATI… Modificarea formatului contractelor individuale de muncã în sectorul de Sãnãtate astfel încât salariatii sã poatã fi concediati automat în caz de suspiciuni legate de plãti informale, asa cum sunt denumite spãgile, este o mãsurã ilegalã, afirmã reprezentantii Federatiei Solidaritatea Sanitarã. Reactia vine dupã ce ministrul Sãnãtãtii, Victor Costache, a declarat cã în contractele semnate la angajarea personalului medical ar putea fi stipulat clar cã primirea de „atentii” va duce la pierderea locului de muncã. „Asteptãm un punct de vedere al juristilor”, a declarat Costache.

În orice domeniu de activitate spaga atrage dupã sine desfacerea contractului de muncã a celui care o primeste, dar si cercetarea lui penalã. Mai putin în spitale, acolo unde cine primeste atentii din partea pacientilor îsi vede în continuare de serviciu, fãrã sã fie deranjat nici mãcar cu o întrebare. Noul ministru al Sãnãtãtii, Victor Costache vrea sã schimbe aceastã practicã bolnavã din unitãtile medicale, în sensul cã cine va fi prins luând plicul de bani va plãti cu locul de muncã.

Sindicatele au sãrit ca arse

Sindicatele nici nu vor sã audã de demiteri în rândul personalului medical si spun cã o astfel de mãsurã poate fi luatã doar dupã ce salariatul bãnuit cã ar fi luat spagã va fi cercetat de conducerea unitãtii medicale, apoi de organele abilitate. Numai cã în ultimii ani, chiar si la nivelul judetului Vaslui, niciun angajat al spitalelor nu a fost gãsit atât de vinovat încât sã fie dat afarã, chiar dacã vorbim de cazuri de malpraxis, în urma cãrora pacienti cu o banalã rãcealã sau cu o simplã durere de cap au fost scosi în patru scânduri de pe poarta unitãtii sanitare. „Luând act de declaratiile ministrului Sãnãtãtii, domnul Victor Costache, privind intentia de a modifica formatul contractelor individuale de muncã astfel încât salariatii sã poatã fi concediati automat în caz de suspiciuni legate de plãti informale, Federatia „Solidaritatea Sanitarã” atrage public atentia asupra erorilor de abordare a acestor probleme. (…) Contractele individuale de muncã nu pot fi modificate în sensul dorit de ministrul Sãnãtãtii. Modelul standard al contractelor individuale de muncã este anexã la Contractul colectiv de muncã la nivel de sector bugetar Sãnãtate, modificarea acestora putându-se face doar cu acordul partenerilor de dialog social. Este un lucru pe care ministrul Sãnãtãtii l-ar fi aflat dacã si-ar fi onorat obligatiile legale privitoare la dialogul social. În calitate de partener de dialog social reprezentativ la nivelul sectorului sanitar si de parte a Contractului colectiv de muncã la nivel de sector bugetar Sãnãtate, Federatia „Solidaritatea Sanitarã” se pronuntã în mod categoric împotriva acestei solutii deoarece ea este ilegalã”, afirmã reprezentatii Federatiei. Acestia atrag atentia asupra faptului cã lupta împotriva plãtilor informale nu poate fi transformatã într-un instrument de concediere abuzivã pus la îndemâna managerilor unitãtilor sanitare, doar de dragul unei bune imagini publice a aparentei lupte împotriva coruptiei. Mai mult, reprezentantii Solidaritatea Sanitarã precizeazã cã, dacã modificarea Contractului Individual de Muncã ar fi fost o solutie pentru lupta împotriva coruptiei, atunci ea ar trebui aplicatã în cazul tuturor salariatilor din România, atât al celor din sectorul public cât si al celor din sectorul privat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.