- Advertisement -
Ziua de 6 decembrie este cunoscută de poporul român ca fiind ziua Sfântului Ierarh Nicolae, patronul și ocrotitorul copiilor. Această sărbătoare mult așteptată de creștinii ortodocși este un prilej al exprimării bunătății și dărniciei, Sfântul Nicolae dedicându-și viața celor săraci, necăjiți, pe care îi ajuta cu merinde, bani, sfaturi și rugăciune. Ceea ce este mai puțin cunoscut despre sărbătoarea Sfântului Nicolae este semnificația ce pornește de la etimologia cuvântului Nicolae sau Nicolaie.
Proveniența sa este din limba greacă și se traduce prin victoria poporului, izbânda neamului. Principiul din spatele acestei semnificații se referă la ideea că toți cei care aparțin unui popor ar trebui să se gândească la binele tuturor, să nu se lase animați de gândurile egoiste deoarece acestea nu pot duce niciodată la izbânda neamului. Bunăstarea majorității nu poate fi atinsă fără efortul și gesturile din inimă ale fiecăruia în parte. Îndemnul creștin legat de această sărbătoare este să dăm dovadă de înțelegere, milă și dragoste pentru cei din jur.
Principiile după care m-am ghidat întreaga viață au izvorât din dorința de a-i ajuta pe ceilalți, din convingerea că solidaritatea este cheia bunăstării societății. Bineînțeles că mă preocupă în special societatea românească și nivelul de trai al românilor pe care, în cadrul Asociației Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza”, reușim să-i ajutăm. În această zi de sărbătoare, în care sunt înconjurat de oameni dragi, mărturisesc că am speranța reușitei de a fi inspirat pe cei din jur să fie mai buni, să se gândească unul la celălalt, să nu facă rău pentru a-și atinge scopurile și să respecte pe cei din jur.
Semnificația numelui Sfântului Nicolae este de mare însemnătate, pentru mine, deoarece este compatibil cu aspirațiile mele și cu mândria mea că sunt român. Faptul că port România în suflet și că doresc binele și reușita neamului nostru sper că va rămâne ca exemplu pentru generațiile mai tinere, inclusiv pentru cei care fac parte din personalul angajat. Vă îndemn să păstrați aceste principii în suflet, să trăiți viața cu demnitate și să participați activ la dezvoltarea societății românești. Vă mulțumesc că îmi sunteți alături în această zi deosebită!
- Advertisement -