DISCUTII… Raportul de gardã, de joi dimineatã, de la Spitalul de Urgentã Vaslui a fost prelungit. Si asta pentru cã medicii si asistentele au primit vizita celor de la Serviciul Judetean Anticoruptie (SJA) Vaslui. Nu, nu a fost vorba despre un flagrant sau altceva de genul acesta, ci de o întrunire informativã. Mai exact, comisarul sef al SJA Vaslui le-a adus la cunostintã medicilor faptul cã, în urma unei decizii a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, sunt considerati functionari publici dupã legea penalã, fiind astfel pasibili de închisoare dacã primesc o donatie din partea pacientilor.
Potrivit conducerii spitalului, la întâlnirea de ieri au participat 70 de cadre medicale. „În cadrul campaniei „Tu poti face luminã”, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui si Serviciul Judetean Anticoruptie Vaslui au organizat, în data de 05.12.2019, o întâlnire informalã pe teme de anticoruptie. La aceastã întâlnire, domnul comisar sef Stângã Bogdan Rãzvan a prezentat unui auditoriu format din 70 de cadre medicale, medici si asistenti medicali, cadrul legislativ si spete care vizeazã activitatea de coruptie” a precizat conducerea unitãtii medicale.
Medicii, nemultumiti cu statutul de functionari publici
Printre altele, seful Serviciului Judetean Anticoruptie Vaslui i-a informat pe medici cã acea prevedere din Legea pacientului, prin care i se dãdea dreptul cadrului medical de a primi anumite donatii dupã efectuarea unui act medical, nu mai este legalã si poate fi consideratã luare de mitã. Potrivit unor surse, medicii vasluieni nu au fost deranjati de discutia despre spãgi si atentii cât despre noua lor încadrare, în rândul functionarilor publici. „De când e lumea si pãmântul, medicina a fost o profesie liberalã. Noi nu putem spune cã avem un program fix, cã lucrãm de la 8:00 la 14:00. Dacã la ora 14:00 am un pacient deschis pe masa de operatie, eu nu pot sã închid sala si sã plec acasã” ne-a declarat unul dintre medicii prezenti la sedintã. Conform legislatiei românesti, statul de functionar public pe care l-au cãpãtat medicii din toatã tara, nu ar trebui sã le mai permitã acestora sã mai activeze în privat, ceea ce nu se întâmplã în prezent. Medicilor li se aplicã doar fapta penalã, prevãzutã de Codul penal, însã ceea ce este prevãzut în Codul civil nu se aplicã, ceea ce este un paradox în legislatia româneascã.