GHINION…Chiar în prag de sãrbãtori, un sãtean din comuna Zorleni a rãmas fãrã porcii din ogradã, care au fost sacrificati de inspectorii DSVSA Vaslui, în urma descoperirii unui focar de pestã porcinã africanã. Din informatiile pe care le detinem în prezent, porcul identificat cu pestã a fost descoperit în zona „Parc-Garã” din satul Zorleni. „Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor (D.S.V.S.A.) Vaslui, prin adresa cu nr. 24.546/04.12.2019, ne-a informat despre suspiciunea unui focar de pestã africanã la un porc domestic, din comuna Zorleni. D.S.V.S.A Vaslui si autoritatea publicã localã, întreprind toate mãsurile ce se impun, în cazul identificãrii unui focar de pestã porcinã africanã, conform legislatiei în vigoare”, a spus primarul din Zorleni, Paula Hultoanã.
Sãteanul a sacrificat pentru sãrbãtori, sâmbãtã, 30 noiembrie, un porc de peste 100 de kilograme. Conform indicatiilor sanitar veterinare, a pus porcul în congelator si a mers cu probe la analizã pentru a vedea dacã nu cumva porcul are trichinelozã. Medicul veterinar i-a spus omului cã porcul nu are trichinelozã, dar sãteanul a insistat, spunând cã porcul era cam gales înainte cu trei zile si cã ar avea slãnina cam galbenã. Asa cã medicul veterinar a extins efectuarea de analize. Rezultatele au confirmat cã porcul sacrificat suferea de pestã porcinã africanã, asa cã imediat s-au luat primele mãsuri: au fost sacrificati toti porcii cetãteanului respectiv, trei mai mari si sase purcei. A fost izolatã zona, s-au cãutat porci la vecini, dar nu au fost gãsiti, deoarece din cauza focarelor depistate în judet, oamenii au sacrificat porcii cu mult timp înainte.
DSVSA a luat mãsuri imediate
„Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi a confirmat, prin buletin de analizã, suspiciunea unui focar de pestã porcinã africanã la un porc domestic dintr-o exploatatie de tip gospodãresc din localitatea Zorleni. În exploatatia respectivã se mai gãsesc trei porci adulti si un numãr de 6 capete tineret porcin în vârstã de 6 sãptãmâni. Pentru confirmarea diagnosticului de PPA, probele provenite de la porcul bolnav au fost afluite la Institutul National de Diagnostic si Sãnãtate Animalã Bucuresti. Pânã la confirmarea sau infirmarea diagnosticului, în cazul suspiciunii de boalã au fost întreprinse urmãtoarele mãsuri: întrunirea Centrului Local de Combatere a Bolilor – la nivelul Prefecturii judetului Vaslui, unde s-a aprobat planul de mãsuri în caz de suspiciune PPA; punerea sub supraveghere a exploatatiei afectate si instituirea de restrictii privind miscarea de suine din exploatatia respectivã si interzicerea sacrificãrii porcinelor din exploatatie. A fost luatã decizia de ucidere a porcinelor din exploatatia afectatã si despãgubirea proprietarului la valoarea de piatã a animalelor. Facem apel, pe aceastã cale, cetãtenilor, crescãtori de porcine, sã anunte de urgentã medicul veterinar în situatia în care apar modificãri în statusul de sãnãtate al porcinelor din gospodãriile proprii sau apar cazuri de mortalitate în rândul porcinelor”, a precizat medicul veterinar Mitiu Ciupiula, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Vom reveni cu informatii ulterioare, în functie de rezultatul analizelor de laborator primite de la Institutul National de Diagnostic si Sãnãtate Animalã Bucuresti.