spot_img
spot_img
6.1 C
Vaslui
28-ian.-2025

Regulamentul de la CL Husi ar vrea sã-i tinã în frâu pe nãzdrãvanii consilieri de la Husi!

- Advertisement -

NORME… Dacã tot au fost atâtea discutii în cadrul CL Husi, iar alesii nu mai prididesc sã se acuze unii pe altii de comportament necorespunzãtor în timpul sedintelor, cetãtenii trebuie sã stie cã existã un Regulament de Functionare al Consiliului, nou aprobat, care ar trebui sã impunã ordine. De pildã, din continutul acestuia aflãm cã vorbitorii nu au voie… sã batã câmpii. Acestia sunt obligati sã se refere strict la problema aflatã în dezbatere, iar dacã o lungesc fãrã rost, presedintele de sedintã, conform art. 28 (alin. 8), îi poate opri. De asemenea, alesii nu au voie sã se insulte, dar acest lucru a fost fãcut deja. Foarte important de stiut este cã membrii CL sunt protejati de lege, atunci când îsi exprimã opiniile fatã de diferite probleme ale comunitãtii, oricât de spinoase ar fi. De asemenea, husenii trebuie sã stie cã fiecare consilier are obligatia sã se întâlneascã cu cetãtenii cel putin o datã pe semestru, pentru a-i informa despre treburile urbei.

Regulamentul de Organizare si Functionare a Consiliului Local Husi contine 64 de articole de care, dacã s-ar tine cont, întrunirile alesilor ar fi ca la manual. Nu e cazul însã, cãci temperamentalii alesi din „orasul dintre vii” au izbutit în acest mandat sã încalce aproape toate regulile importante. De pildã, la articolul 11 se vorbeste despre faptul cã insultele sunt interzise, însã e de notorietate faptul cã în plenul CL Husi au rãsunat deja destule cuvinte grele, între care „prostule” sau „animalã”. Nãdejdea este ca viitorul sã sune ceva mai bine… Tot Regulamentul spune cã membrii Consiliului Local nu au în atributie doar supervizarea executivului, care este si ea importantã, ci pot sã depunã proiecte de hotãrâre, care sã arate cã au si solutii, fatã de problemele comunitãtii.

Presedintele de sedintã, responsabil de aplicarea Regulamentului

Cum cea mai mare problemã în sedintele de Consiliu Local este reprezentatã de cine si cum are dreptul sã vorbeascã, tot articolul 28 vine sã fixeze regulile. De pildã, presedintele de sedintã are cel mai important rol, cãci este obligat sã asigure luarea cuvântului de cãtre initiatorul proiectului, dar si sã permitã interventiile consilierilor, limitând însã pledoaria, cerând chiar Consiliului Local sã voteze un anumit timp în care vorbitorii sã îsi concentreze ideile. La Husi însã, presedintii de sedintã reusesc rar sã se impunã, cãci spiritele se încing repede si sunt greu de domolit. De plãtit sunt plãtiti consilierii locali cu 8,8% din indemnizatia primarului, însã, când este vorba despre prezenta la locul de muncã în folosul comunitãtii, acestia îsi pot lua leafa si dacã au fost doar la o singurã sedintã si comisie de specialitate. Asa spune art. 36, aliniatul 3. Consilierii pot compensa însã în ochii comunitãtii cu acele întâlniri cu cetãtenii, la care Regulamentul îi obligã mãcar o datã pe semetru. De asemenea, consilierii au de fãcut câte un raport de activitate anual însã, pe site-ul Primãriei,sunt disponibile doar trei asemenea dãri de seamã. Una este a lui Ioan Iacob, alta a lui Bogdan Trifan, iar a treia apartine rãposatului consilier, Constantin Bârsan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.