Începând de la 1 ianuarie 2020, salariul minim brut se majorează la 2.230 de lei lunar, de la 2.080 de lei cât e în prezent. Aceasta înseamnă o creştere a salariului minim net cu 83 de lei, de la 1.263 de lei cât e acum, la 1.346 de lei din anul 2020. Salariul minim pentru angajaţii care au absolvit studii superioare şi care au minimum un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite rămâne la nivelul de 2.350 de lei în anul 2020, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern consultat de Economica. Sindicatele vor o majorare mai substanţială şi au avansat formule de calcul diferite de cea a guvernului. Premierul a explicat, la rândul său, că doreşte o modalitate de calcul a salariului minim care să se bazeze pe realitatea economică şi care să nu creeze tulburări majore.
Guvernul propune o valoare de 2.230 lei, în timp ce Cartel Alfa dorește 2.260 lei, iar BNS 2.284 lei. Sindicaliștii nu sunt de acord nici cu metoda de calcul a salariului minim propusă de guvern.
„Primul lucru, inflația este calculată pentru luna octombrie și nu înțelegem că discutăm de inflația anuală care trebuie să fie ținută cont; al doilea element productivitate – dumneavoastră luați productivitatea pe persoană ocupată în formula respectivă și, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie discutată productivitatea orară a muncii salariale, pentru că discutăm, în general, de salariați”, a spus linderul sindical Hossu.
„Am reţinut dorința unora de a ne baza pe prognoze, pe anul care urmează, vă dau numai un exemplu: bugetul pe 2019 a fost construit pe o prognoza de creștere economică de 5,5% și în realitate creșterea economică pe 2019 probabil va fi în jur de 4%”, a conchis Orban.