spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

SCANDAL: Buzatu este pe marginea prãpastiei, PSD Vaslui riscã sã se dezintegreze!

- Advertisement -

CINE A PIERDUT?… Chiar dacã nu constientizeazã în acest moment, liderul PSD de la Vaslui, Dumitru Buzatu, este pe cale sã piardã si bruma de simpatie pe care o mai are în judet. Poate pierde totul, inclusiv functia de presedinte al Consiliului Judetean, la alegerile locale din 2020, desi PSD controleazã tot ce se petrece în judet în ultimii 11 ani. Rezultatele din turul II al prezidentialelor au arãtat cã solida organizatie a PSD Vaslui, cu 80% dintre primari, cu sute de consilieri locali si judeteni, nu este chiar atât de puternicã, pe cât se spune. Oamenii lui Buzatu nu s-au mobilizat deloc, pentru a arãta electoratului realizãrile din timpul guvernãrilor pesediste. Chiar dacã mii de familii din mediul rural au la poartã apã, canalizare, asfalt, lucruri la care nu visau pânã ce PSD nu a demarat programele nationale de dezvoltare localã, oamenii au dat un vot de blam familiei Buzatu, modului în care presedintele Consiliului Judetean face politicã arogantã pe aceste meleaguri. Mai mult, marile orase, Vaslui, Bârlad sau Husi, în care sunt în jur de 20.000 de bugetari, cu salarii „explodate” în timpul guvernãrilor PSD, au mers pe mâna PNL-USR si a lui Iohannis. Ce se petrece? Buzatu si PSD Vaslui sunt pe marginea prãpastiei, dar liderul social-democrat nu constientizeazã cã este pe punctul de a duce organizatia într-o fundãturã din care nimeni nu va iesi nesifonat, pentru 10-20 de ani de acum încolo.

La Vaslui, orasul în care locuieste si munceste Dumitru Buzatu, un fief traditional PSD, situatia a fost catastrofalã pentru social-democrati, în turul al doilea. Din cei 26.602 alegãtori care au iesit la vot în Vaslui – este adevãrat, un numãr cu mult mai mare fatã de celelalte tururi de scrutin! – 15.508 au votat candidatul PNL si doar 11.084 au mers pe mâna candidatului PSD. Locuitorii municipiului Vaslui, cu câteva societãti ceva mai importante, dar cu o zonã industrialã în ruine, sunt în marea lor majoritate bugetari. Si, din aceastã perspectivã, PSD le-a oferit salarii de 4-5 ori mai mari fatã de celelalte guvernãri, le-a dat vouchere de vacantã, multi si-au cumpãrat case sau apartamente, însã nu au mers pe mâna lui Dãncilã. Care este explicatia? O primã concluzie ar fi cã nu s-a fãcut o campanie agresivã, din om în om, pentru ca PSD sã poatã explica ce lucruri bune s-au realizat, fatã de perioadele anterioare. Pe urmã, o altã cauzã a fost atitudinea familiei Buzatu – tatãl, presedinte de CJ, mama, senator, fiul, secretar de stat – pe care multi vasluieni l-au perceput cu arogantã. Nu în ultimul rând, vasluienii nu au perceput o implicare a liderilor locali PSD în campania electoralã a lui Dãncilã, toate aceste cauze conducând la situatia dezastruoasã din ziua de duminicã, 24 noiembrie. Au fost si cauze care tin de valul anti-PSD, format în ultimele luni, dar si de faptul cã toate partidele de opozitie s-au unit împotriva social-democratilor, în turul II. Nu în ultimul rând, existã ideea cã „la umbra lui Buzatu nu creste nimic”, adicã presedintele PSD si al Consiliului Judetean nu a promovat nume noi, lãsând sã se înteleagã cã el este stãpânul absolut al partidului, în judetul Vaslui. „Dacã a apãrut vreun tânãr cu potential de afirmare, a fost imediat blocat, i s-a arãtat cine este seful în partid”, spune o sursã neoficialã.

Mai prinde Buzatu un nou mandat de presedinte al CJ Vaslui, în aceste conditii?

Este întrebarea pe care si-o pun mai toti membrii PSD din judet, dupã rezultatele votului de duminicã. Vasluienii au arãtat cã politica dusã de liderul judetean social-democrat în ultimii ani este pe un drum gresit, pentru cã, de multe ori, acesta a manifestat o arogantã în raport cu oamenii simpli. Sã nu uitãm cã, peste sase luni, sunt alegerile locale, iar PSD Vaslui vrea sã-l propunã pe Buzatu pentru un nou mandat. Dar, partidul nu s-a întinerit deloc, cei care ar fi avut un cuvânt de spus în organizatia judeteanã au fost trecuti pe linie moartã, în timp ce unii membri PSD care au mai fãcut ceva treabã au fost amenintati si pusi cu botul pe labe, dacã au ridicat capul. La Bucuresti, la nivel de partid, liderul PSD de la Vaslui a primit sarcini mult prea mari, inclusiv cea de coordonator regional pe Moldova al campaniei pentru Viorica Dãncilã, în conditiile în care se stia cã, încã din primul tur, Buzatu are mari probleme în judetul sãu, darãmite sã se ocupe si de celelalte judete din Moldova. O pãlãrie mult prea mare pentru presedintele PSD Vaslui, coroboratã cu o anume lentoare a primarilor social-democrati. Acolo unde primarii PSD s-au implicat, au stat de vorbã cu oamenii, au încercat sã explice ce s-a fãcut si de unde au venit fondurile – gen Stefan cel Mare, Hoceni, Vutcani etc – au apãrut si rezultatele. La comunele unde primarii au stat si au asteptat, gândind cã „Lasã cã vedea tanti Maricica ce a fãcut PSD pentru ea, cã are asfalt în fata portii, plus apã si canal”, rezultatele au fost dezastruoase pentru candidatul social-democrat. Urmeazã zile tensionate în PSD Vaslui, pentru cã este clar cã trebuie luate decizii radicale, înainte sã fie prea târziu. Este clar cã, anul viitor, în Consiliul Judetean vor intra patru partide: ALDE, PSD, USR si PNL. Dacã USR si PNL merg pe actualul val si se coalizeazã, iar Buzatu reuseste sã iasã presedinte de Consiliu Judetean, va urma o perioadã de patru ani extrem de tensionatã, în care viitorul sef de CJ Vaslui va trebui sã facã jocurile Dreptei, care se anuntã de pe acum o variantã extrem de puternicã la stânga localã. Oricare dintre variante ar iesi în vara anului viitor, pentru Buzatu se anuntã patru ani cu scandal, extrem de agitati. La fel se va întâmpla si în primãriile municipale, acolo unde PSD îsi va pierde suprematia actualã, pentru cã în joc vor intra cu mult mai multi consilieri de la PNL si USR, fatã de situatia din acest moment. „Este greu de mers în campanie cu familia Buzatu, lumea nu mai doreste sã-i vadã pe strãzi sau prin sate. Nu stim, încã, ce se va întâmpla pânã la locale, însã acum este un val anti-PSD si anti-Buzatu, anti-Gabriela Cretu, care mãturã totul în cale. Ori întinerim echipa de conducere de la vârful partidului, ori ne ducem acasã. Dacã Dreapta îsi stabileste un candidat unic pe judetul Vaslui, familia Buzatu este istorie”, spune o sursã neoficialã.

Rãzboi intern la PSD, Buzatu se pozitioneazã de partea lui Dãncilã si dã cu flit organizatiilor care cer schimbare!

Luni seara, în timp ce Buzatu gândea cã urmeazã analiza turului II la prezidentiale, a izbucnit scandalul în partid. Liderul PSD de la Buzãu, presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a mers acasã la Viorica Dãncilã, luni, si i-a propus ca, în contrapartidã cu demisia de la vârful partidului, sã accepte sefia organizatiei de femei PSD, plus un loc eligibil la parlamentare. Ciolacu, alãturi de alti presedinti de organizatii judetene, ar fi urmat sã preia sefia PSD, pânã la organizarea unui congres extraordinar. Bineînteles cã, simtindu-se exclus din aceste discutii, Buzatu a fugit la Bucuresti, ieri dimineatã, si a schimbat toate lucrurile în partid. Initial, a spus cã preluarea sefiei PSD pe o perioadã interimarã de cãtre Marcel Ciolacu („nu stiu cine este Ciolacu”, a bravat seful PSD de la Vaslui, n.r.) poate fi descrisã ca „o loviturã de partid”. Social-democratul a explicat cã acest lucru nu are aprobarea unei structuri decizionale si astfel încalcã statutul partidului. „Dacã a dat o loviturã, nu stiu cum sã o calific, o loviturã de partid, cã nu e de stat lovitura aceasta. Cred cã trebuie sã ne calmãm cu toții. Întotdeauna, în momentele neplãcute ale pierderii alegerilor într-un partid sunt frãmântãri, e o situație de crizã, dar asta nu înseamnã cã trebuie sã ne pierdem rațiunea, sã ne aruncãm tot felul de calitãți, de salvatori. Presupun cã discut cu un om pe care de altfel îl si cunosc, inteligent si am înțeles cã e o glumã. Toate astea sunt niste lucruri confecționate, pentru cã nu a avut loc nicio întâlnire statutarã a structurii decizionale care sã punã problema viitorului partidului, viitorului presedintelui partidului care a candidat”, a spus Buzatu, ca un avocat al lui Dãncilã. Marcel Ciolacu si-ar fi atras de partea sa în jur de 30 de lideri de filiale, care vor conta, la vot, în Comitetul Executiv National. Desi initial se anuntase cã Dãncilã va demisiona, la sfaturile lui Buzatu si ale altor lideri PSD fideli acesteia, asearã, fostul premier a spus cã nu demisioneazã. O variantã discutatã informal a fost ca Viorica Dãncilã sã vinã în CEX PSD si sã spunã cã îsi depune mandatul de presedinte cu conditia ca si liderii filialelor unde ea nu a obținut 50% plus 1 din voturi sã-si depunã si ei mandatul si sã organizeze apoi alegeri si la PSD, dar si în conducerile județene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.