spot_img
19.8 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Septuagenar cu permis de conducere din SUA, implicat într-un incident rutier

- Advertisement -

GHINION…Un bãrbat de 71 de ani, din comuna Iana, a fost depistat conducând pe drumurile publice ale judetului Vaslui, încãlcând prevederile legale în vigoare. Bãtrânul a fost implicat într-un incident rutier, iar la verificarea permisului de conducere de cãtre politisti s-a constatat cã acesta avea permis de conducere eliberat de SUA si cu care nu avea voie sã circule în România!

La data de 20 noiembrie, ora 19:00, politistii din cadrul Politiei Municipiului Bârlad – Biroul Rutier au depistat în municipiul Bârlad un autoturism înmatriculat în judetul Galati, condus de cãtre un bãrbat în vârstã de 71 de ani, din localitatea Iana, judetul Vaslui. Autoturismul sus-mentionat fusese implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale. Odatã cu verificãrile efectuate de politisti, s-a constatat cã bãrbatul nu detine permis international de conducere, care sã-i confere dreptul de a conduce autovehicule în România, acesta prezentând doar un permis de conducere eliberat de autoritãtile din Statele Unite ale Americii. În cauzã a fost întocmit dosar de cercetare penalã pentru sãvârsirea infractiunii de conducerea unui vehicul fãrã permis de conducere, faptã prevãzutã si pedepsitã de articolul 335, alineat 2 din Codul Penal.

„Reamintim persoanelor aflate în situatii similare, cadrul legislativ aplicabil! Cadrul legal privind circulatia autovehiculelor în traficul international este reglementat la Sectiunea a 6-a din Ordonanta de urgentã a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare.

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 83, alin. (1) – (2) din actul normativ mai sus indicat:  (1) Au dreptul sã conducã autovehicule pe drumurile publice din România, dacã îndeplinesc conditiile prevãzute la art. 20 si art. 23 alin. (1), titularii permiselor de conducere nationale valabile, eliberate de autoritãtile:

a) statelor membre ale Conventiei asupra circulatiei rutiere, prevãzutã la art. 82 alin. (2) (încheiatã la Viena la 8 noiembrie 1968 si ratificatã de România prin  Decretul nr. 318/1980);

b) statelor membre ale Uniunii Europene;

c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoasterea reciprocã a permiselor de conducere auto.

În context, precizãm cã lista actualizatã a statelor membre ale Conventiei asupra circulatiei rutiere deschisã spre semnare la Viena, în anul 1968, poate fi accesatã la adresa web de mai jos”, a precizat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

AICI:https://treaties.un.org/pages/ViewDetailsIII.aspx?srcâTREATY&mtdsg_noâXI-B-19&chapterâ11&Tempâmtdsg3&clangâ_en

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.